Srbija Vesti

Štićenici staračkog doma tuku se i grizu, dok o 300 pacijenata brine troje zaposlenih

kolaž
Foto: Privatna arhiva / Kolaž

Retki su starački domovi u kojima se prema našim najstarijim, a često i vrlo bolesnim sugrađanima odnose sa pažnjom, strpljenjem i poštovanjem, te se iz tog razloga sve češće u javnosti pojavljuju stravična svedočenja porodica zbrinutih u kojima se nadležni optužuju za nemar i nesavesnost.

Gerontološki centri često nemaju dovoljno osoblja da na pravilan i odgovarajući način vode računa o svim svojim pacijentima, a nisu retki slučajevi i fizičkog maltretiranja kako od strane osoblja, tako i od strane agresivnih korisnika.

Porodica štićenika Gerontološkog centra u Obrenovcu tvrdi da su se za manje od nedelju dana dogodila dva incidenta u kojima je Aleksandar D. (82) dobio telesne povrede, a koje mu je, po svemu sudeći, naneo drugi korisnik ovog centra.

Zbog niza nepravilnosti, porodica je odlučila da podnese krivičnu prijavu i obavesti nadležno Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Jelisaveta Ljutić, ćerka štićenika centra, objasnila je da se njen otac već više od 5 godina nalazi u ovoj ustanovi, kao i da boluje od Alchajmerove bolesti.

– On boravi na trećem spratu, pod ključem. Tu su smešteni i ostali pacijente koji boluju od sličnih bolesti. Prošle godine mu se stanje dodatno pogoršalo, kada mu je, usled moždanog udara, potpuno oduzeta desna strana – kazala je Ljutić za portal Nova.rs.

Prvi incident dogodio se u noći između 24. i 25. maja, ali porodicu o tome niko nije obavestio.

– Uspela sam da iz internih izvora saznam da tata ima povrede, pokupila sam se momentalno, otišla tamo i zatekla ga sa povredama oka, nosa, i posekotinom leve arkade – rekla je Ljutić dodavši da je nadležne pitala šta se dešava, međutim ništa od odgovora, osim što je u knjizi primopredaje smene navedeno da je došlo do nekog incidenta bez isticanja drugih detalja.

koleno
Foto: Privatna arhiva

Nakon toga Ljutić je pozvala nadležnu doktorku i upitala je zašto njen otac nije hospitalizovan, jer se radi o posekotinama, na šta joj je rečeno da za tim nije bilo potrebe.

Epilog prvog incidenta bio je taj da su iz centra rekli da su povrede najverovatnije nastale tokom pada.

Cimer iz pakla

Samo pet dana kasnije, usledio je novi incident.

– Dobijam informaciju da moj tata ima povredu, nakon čega me oko 9 sati poziva njegov oridinirajući lekar i navodi da je došlo od malo težih povreda, ne znajući o čemu se radi – navela je Ljutić pojasnivši da su joj naknadno rekli da je možda pao ili da ga je udario drugi korisnik. U međuvremenu, ona iz internih izvora saznaje da je u sobu njenog oca prebačen pacijent koji je i ranije imao izlive agresije.

Dan nakon drugog incidenta od Jelisavete je tražena hitna saglasnost da se njen otac premesti na drugi sprat, jer je to bolje za njegovu bezbednost.

– Spušten je na drugi sprat, pregledao ga je ordinirajući lekar. Nakon toga ga je posetio moj suprug i ostao šokiran. On je bio plav po licu, imao je ogrebotine, podlive i modrice – istakla je Ljutić. Po njenim rečima, direktor im je rekao da je pacijent možda ponovo pao sam ili se grebao po licu.

lice
Foto: Privatna arhiva

Rečeno im je i da oni nemaju dovoljno osoblja i video nadzora, pa ne mogu da znaju više detalja.

Podneta krivična prijava, obavešteno tužilaštvo

Jelisaveta je odlučila da Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja podnese prijavu, kao i krivičnu prijavu protiv direktora i zaposlenih u smenana kada su se incidenti događali.

– Tužilaštvo je reagovalo i ovaj sličaj tretira kao nesavestan rad u službi, a u obrenovačkoj policiji izjave dale negovateljice – objasnila je Ljutić.

O 300 korisnika brinu dve negovateljice i jedna sestra

Ona napominje da je fizički gotovo nemoguće da osoblje u postojećim kapacitetima brine o 300 korisnika centra.

Naime, dve negovateljice i jedna sestra vode računa o svemu.

– Oni treba da ih obilaze na dva sata, pa oni nemaju ljudstvo, video nadzor i sve ostalo. Pitala sam direktora zašto nije tražio pomoć. Ćutao je – navela je Ljutić.

Porodici se javilo još nekoliko ljudi sa sličnom iskustvom, a njihove priče tek treba do dobiju epilog.

Pomenuti novinski portal kontaktirao je nadležno Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, kao i Gerontološki centar, ali do objavljivanja ove vesti odgovor im nije stigao.

Starački dom iz Beograda pod proverom policije zbog jezivih fotografija štićenice

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

166 Shares
166 Shares
Share via
Copy link