Ljubimci Magazin

Staford kojeg se niko ne plaši umesto brnjice nosi Vesnin novčanik i ne ispušta ga

Foto: Luftika

Staford Klea i njegova „mama“ Vesna svakodnevno šetaju sremskomitrovačkom pijacom i okolinom u ranim jutarnjim satima, bez povoca i brnjice. Naime, Klea u ustima nosi ili igračku ili novčanik svoje gazdarice i ne ispušta ih ni po koju cenu, te se prolaznici nimalo ne plaše, iako se značajan broj ljudi naježi kad se spomene rasa pasa američki staford.

– Klea je izuzetno inteligentna, hrabra i verna čuvarka našeg doma – kaže Vesna, napominjući da je prava dresura ključna i ukoliko ih vaspitate pravilno, stafordi postaju prave mazulje. Dodaje da je Kleu najviše dresirao njen suprug, ali da sluša i nju bez pogovora.

Inače, rasa staford je u direktnoj vezi sa bul terijerom i boston terijerom i potiče od stare bul i terijer mešavine, koja je postojala u Britaniji i SAD-u početkom XIX veka. Bul i terijer su prvo postali poznati u Engleskoj tokom ranog XIX veka, kada su buldozi odgajani isključivo zarad borbe sa bikovima. Nekadašnji buldozi, za razliku od sadašnjih, bili su veoma brzi i spretni psi, noge su im bile prave, njuška dugačka i često su imali dugačke repove.

Oni podsećaju, s izuzetkom glave, više na pse koji su kasnije postali poznati kao američki stafordski terijer. Mešanje ranijih buldoga i starih engleskih terijera sa eventualno drugim linijama terijera proizvelo je pse koji su nazvani stafordski bul terijeri. Psi iz ovog perioda veoma su bili popularni među rudarima i radnicima u teškoj industriji u oblasti Stafordšir, po kom su i dobili ime.

Stručnjaci kažu da je reč o rasi pasa koja ima nepokolebljivu i odlučnu narav, za šta mogu da zahvale terijerskom nasleđu, dok ljubav prema članovima porodice i izuzetna pouzdanost u odnosu sa decom doprinose da imaju vrlo izražen šarm.

Izrazito je orijentisan prema ljudima i uživa u kontaktu sa svojom porodicom, ali i nepoznatim ljudima, koji su dobronamerni.

Klea je mirno i strpljivo stajala sa svojom vlasnicom kada je potpisnica redova zamolila da ih fotografiše.

Pulin Vulin na vojnom poligonu uz komandu „tetka iz Kanade“ napada neprijateljski bunker (VIDEO)

120 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap