Ljubimci Magazin

Staford kojeg se niko ne plaši umesto brnjice nosi Vesnin novčanik i ne ispušta ga

Foto: Luftika

Staford Klea i njegova „mama“ Vesna svakodnevno šetaju sremskomitrovačkom pijacom i okolinom u ranim jutarnjim satima, bez povoca i brnjice. Naime, Klea u ustima nosi ili igračku ili novčanik svoje gazdarice i ne ispušta ih ni po koju cenu, te se prolaznici nimalo ne plaše, iako se značajan broj ljudi naježi kad se spomene rasa pasa američki staford.

– Klea je izuzetno inteligentna, hrabra i verna čuvarka našeg doma – kaže Vesna, napominjući da je prava dresura ključna i ukoliko ih vaspitate pravilno, stafordi postaju prave mazulje. Dodaje da je Kleu najviše dresirao njen suprug, ali da sluša i nju bez pogovora.

Inače, rasa staford je u direktnoj vezi sa bul terijerom i boston terijerom i potiče od stare bul i terijer mešavine, koja je postojala u Britaniji i SAD-u početkom XIX veka. Bul i terijer su prvo postali poznati u Engleskoj tokom ranog XIX veka, kada su buldozi odgajani isključivo zarad borbe sa bikovima. Nekadašnji buldozi, za razliku od sadašnjih, bili su veoma brzi i spretni psi, noge su im bile prave, njuška dugačka i često su imali dugačke repove.

Oni podsećaju, s izuzetkom glave, više na pse koji su kasnije postali poznati kao američki stafordski terijer. Mešanje ranijih buldoga i starih engleskih terijera sa eventualno drugim linijama terijera proizvelo je pse koji su nazvani stafordski bul terijeri. Psi iz ovog perioda veoma su bili popularni među rudarima i radnicima u teškoj industriji u oblasti Stafordšir, po kom su i dobili ime.

Stručnjaci kažu da je reč o rasi pasa koja ima nepokolebljivu i odlučnu narav, za šta mogu da zahvale terijerskom nasleđu, dok ljubav prema članovima porodice i izuzetna pouzdanost u odnosu sa decom doprinose da imaju vrlo izražen šarm.

Izrazito je orijentisan prema ljudima i uživa u kontaktu sa svojom porodicom, ali i nepoznatim ljudima, koji su dobronamerni.

Klea je mirno i strpljivo stajala sa svojom vlasnicom kada je potpisnica redova zamolila da ih fotografiše.

Pulin Vulin na vojnom poligonu uz komandu „tetka iz Kanade“ napada neprijateljski bunker (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

120 Shares
120 Shares
Share via
Copy link