buket-cveca-ruze-cvet
Lifestyle

Šta nam govori poklonjeno cveće?

Danas muškarci sve ređe poklanjaju cveće svojim lepšim polovinama. Žene ih uglavnom dobijaju u specijalnim prilikama – za rođendane, godišnjice, praznike. U prošlosti su mladići poznavali simboliku cveća, te su tako svojim simpatijama slali poruke – sviđaš mi se, strastveno sam zaljubljen u tebe, želim ti biti prijatelj… Danas je sve manje onih kojima su poznata ta značenja. Buketi se biraju na osnovu cena ili omiljenog cveta. Ali da li ste primetili da kada odete u cvećaru da vas cvećar obavezno pita kome je poklon namenjen i za koju priliku?

Kod nas je običaj da se poklanja paran broj cvetova, ali se to razlikuje od zemlje do zemlje. Kada poklanjate jedan cvet njima ukazujete na sentimentalnost, 3 ili 5 cvetova se daje za godišnjicu ili rođendane.

Ruža

Ruža je kraljica cveća i najčešće poklanjani cvet. Simboliše ljubav, strast i lepotu. U atničko doba označavala je herojstvo, trijumf i slavu, pa su tako često na grobove palih junaka ostavljali ruže. Rimljanima su one predstavljale raskoš i bogatstvo, pa je tako uveden i praznik “Rosalia” kada su se posipanjem ruža po grobovima i pravljenjem jela od njenih latica prisećali pokojnika. Pupoljci označavaju mladost i lepotu. Crvene ruže se daruju kao znak ljubavi koja je protkana vrelom strašću. Budite obazrivi ukoliko poklanjate žute ruže pošto je prva asocijacija na žutu boju ljubomora i neverstvo, međutim, žute ruže označavaju i veselje, a šalju i poruku da vam je stalo do osobe kojoj ih darujete. Različite nijanse nose različitu poruku – tamne nijanse ružičate izražavaju zahvalnost, dok svelte simbolišu nežnost osobe koja ih pima. Bela boja je simbol nevinosti, čistote i duhovne ljubavi, pa se tako neretko pokojniku na grobu ostavljaju bele ruže.

narandzasta-ruza-cvetLjiljan

Prema mitu cvet ljiljan je nastao iz kapljica mleka grčke boginje Here koje su pale na zemlju. Prema verovanjima ljiljan postoji još od ledenog doba, a simboliše beskrajnu lepotu, sreću, besmrtnost i spas. Ljiljana nazivaju i rajskim cvećem zbog njegove veličine i mirisa. Javlja se u različitim bojana, ali najomiljeniji i najpopularniji je beli ljiljan koji se najčesće koristi na venčanjima. Žuti ukazuje na neistinu i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći. Zbog njegovog intenzivnog mirisa se ne preporučuje da ga držite u malim prostorijama pošto može da izazove mučninu i glavobolju.

Orhideja

Orhideja predstavlja simbol plodnosti i rađanja, mira i kreativnost, ali i simbol naše želje za intimom. U istoriji se smatrao moćnim cvetom koji je garantovao veliko i zdravo potomstvo, te se na Istoku još uvek praktikuje to da se mladim parovima koji očekuju decu poklanja upravo ovaj cvet. Boja igra veoma važnu ulogu, s toga dobro razmislite pri odabiru. Bela orhideja simbolizuje lepotu i elegenaciju, ali i nevinost. Plavom orhidejom osobi kojoj poklanjate dajete do znanja da ona za vas unikat, jedinstveno stvorenje. Žuta orhideja je simbol prijateljstva, a crvena naglašava strast. Majkama se najčešće poklanja ljubičasta ili orhideja u boji lavande. Ljubičasta označava autoritet, divljenje, a boja lavande je oličenje gracioznosti i ženstvenosti.

roza-orhideja-cveceKaranfil

Karanfil je definitivno jedan od najprodavanijih cvetova za vreme praznika Dana žena. Naziv mu potiče od latinske reči koja znači bog. Jeftin je, javlja se u raznim bojama i ima veoma lagan miris. U Italiji je proglašen talismanom ljubavi, a simboliše snagu i energiju. Rozi karamfili predstavalju hrabrost, crveni ljubav, beli talenat, dok ostale boje imaju negativno značenje.

Pogledajte da li gajite otrovno cveće u vašem domu

Gerber

Gerber potiče iz Afrike, pa se iz tog razloga naziva i afrička belarada. Ime Gerbera jamesoni je dobio po Škotlanđaninu Robertu Jamesonu koji ga je 1884. godine otkrio u južnoj Africi, kao i po nemačkom botaničaru Traugottu Gerberi. Gerber simboliše snagu, prijateljstvo i nevninost, te se iz tog razloga najčešće poklanja prijateljima. Javlja se u žutoj, narandžastoj, beloj, ružičastoj i crvenoj boji.

Lala

Lala ili drugim imenom Tulipan potiče iz Persije, a na naš kontinent je stigao u 17. veku i imao je veliku vrednost. U Persiji ljudi ga doživljavaju kao simbol lepote, zaljubljenosti, dok je u Evropi imao status bogatstva, raskoši, ali i oholosti i obraženosti. Tek početkom 20. veka lala pridobija njeno pravo značenje, pa tako crvena simboliše ljubav, a žuta šalje poruku da osoba ima “sunčano blistav i ugodan osmeh”. Beli tulipan se poklanja kao znak izvinjenja, ružičasti kao znak brižnosti, a ljubičasti označava kraljevsko dostojanstvo. Zbog njenog oblika čašice opevan je kao simbol nezaustavljive čase ljubavnog zanosa.

buket-lala-tulipan

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share