terarijumi-boce-flase
Foto: inhabitat.com
Lifestyle

Kako je nastao život u boci?

Zainteresovanost za sađenje sopstvenog minijaturnog ekosistema je tek nedavno postala pravi hit. Na tu ideju je došao engleski doktor Nataniel Vard, i to sasvim slučajno.

Naime, on je pre 190 godina zajedno sa lutkom moljca u staklenu posudu stavio i običnu baštensku zemlju. Međutim, ubrzo potom su, totalno neočekivano, iz zemlje počele da se razvijaju biljke. Na doktorovo iznenađenje nisu osušile, već su su nastavile da rastu i zelene. Fasciniran ovom pojavom, nastavio je da eksperimentiše shvativši da biljke preživljavaju zahvaljujući vlazi koja isparava iz njihovih listova. Ona se potom kondenzira na staklu i u obliku kiše se vraća u zemlju.

terarijumi-kaktusi-biljke
Foto: unsplash.com

Za održavanje terarijuma nije potrebno neko veliko baštovansko znanje, te ga mogu uzgajati svi. Postoje zatvoreni terarijumi, koje ne treba zalivati, ali i otvoreni kojima je naša pomoć potrebna. U terarijumima najbolje uspevaju tropske biljke kao što su paprati.
Vaš mali ekosistem možete posaditi i uzgajati u bilo kakvoj staklenoj posudi, bilo da je to tegla u kojoj ste pre toga kiselili kratavce ili veliki akvarijum. Mogu se naći u raznim oblicima. Koji god da izaberete, nećete se pokajati, svaki će ulepšati vaš dom i dati mu notu elegancije.

pustinjski-terarijum-kaktusi
Foto: crownflorastudio.com

Pre nego što počnete sa sađenjem biljaka bitno je da terarijum dobro očistite i operete. Učinite to toplom vodom bez upotrebe sredstava za čišćenje koji mogu ošteti vaš ekosistem. Na dnu posude naspite malo šljunka, a zatim mešavinu peska i drvenog uglja. Pokrijte slojem crne zemlje i posadite vaše malene biljke. U vašu malu prašumu možete dodati i neke ukrase, kao što su figurice. Bitno je da ne štete i ne smetaju biljkama.

terarijum-figurice-ekositem
Foto: uncrate.com

Ukoliko više volite kaktuse i pustinjske predele, napravite vašu malu privatnu pustinju u svom domu. Naime, i kaktusi su odlični za život u terarijumu. Te posude se ne zatvaraju, već se ostavljaju otvorenima kako bi se zemlja s vremena na vreme mogla zalivali, pošto preterana kondenzacija može naštetiti kaktusima, koji inače ne vole vlagu.

Pre nego što se odlučite za pravljenje terarijuma, potrebno je da zamisilte sliku kako bi on izgledao. Naime, ne mogu sve biljke da žive zajedno. Ukoliko one postanu previše bujne i naprave džunglu, potrebno ih je obrezati.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku