Magazin Srbija

Svetske zvezde zatvaraju prozore od automobila da im ne ubace srpski pasoš dok prolaze kroz Srbiju

stiven sigal buzda
Printscreen

Dok stanovništvo Srbije decenijama odlazi u inostranstvo tražeći svetliju budućnost u nadi da će na tom putu proći kroz zahtevne procedure dobijanja državljanstva druge države, rukovodstvo Srbije naše pasoše deli šakom i kapom. Mnogi od onih koji su dobili srpsko državljanstvo zapravo ne žive ovde i nemaju nikakve nacionalne zasluge zbog kojih bi po ubrzanoj proceduri bili na ovaj način počastvovani.

Država vas kao što vidite vrlo lako zameni, za neki bolji, uspešniji i poslušniji narod koji je sklon saradnji. Time “padaju u vodu” katastrofalne projekcije kako Srba zbog negativnog prirodnog priraštaja kroz 100 godina neće biti na ovim prostorima ili će makar biti u ozbiljnoj manjini.

Srbija je domaćinska zemlja, široke ruke i svakog gosta želimo za zeta. Tako je i u slučaju mnogih poznatih i manje poznatih ličnosti koji nisu na neki izvanredan način zadužili naše društvo i državu.

Holivudske tabadžije, osuđena premijerka, vođa Palestinaca, fudbaleri i košarkaši…

Stiven Sigal, Ralf Fajns, baletski igrač Sergej Polunjin, zatim nekadašnji košarkaši Crvene Zvezde Demarkus Nelson i Čarls Dženkins, fudbaler Partizana Kleo, kao i fudbaler Zvezde Evandro vlasnici su srpske putne isprave.

Fajnsu je mimo svih protokola i konkursa Filmskog centra Srbije, naša Vlada na čelu sa Anom Brnabić čak i odobrila više od pola miliona evra za film „Bela vrana“.

fajns i vule
Printscreen

Adriana Lima, brazilska manekenka i bivša supruga Marka Jarića, imala je „čast“ da joj naše državljanstvo uruči tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, međutim kasnije je obelodanjeno da ta procedura nikada nije završena jer su se u međuvremenu Marko i Adriana razveli.

Pažnju svetske javnosti privukla je vest da je Srbija uručila državljanstvo bivšoj premijerki Tajlanda Jingluk Šinavatri nakon što je u svojoj domovini osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije. Muhamed Dahlan, bivši vođa palestinskog Fataha iz ponovo aktuelnog Pojasa Gaze, takođe je dobio naše državljanstvo 2013. godine zajedno sa suprugom i svoje četvoro dece.

dahlan
Printscreen

Tada je Dahlan označen kao „lični savetnik” šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mansura bin Zajeda el Nahjanua, a odlikovanje je dobio za „učvršćivanje miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i UAE”, piše Dušan Komarčević za Radio Slobodna Evropa.

Tri godine kasnije državljanin Srbije postao je još jedan blizak saradnik šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – Matar Suhail al Daheri. Al Daheri od 2014. u Srbiji vodi kompaniju “Hepako” koja se bavi upravljanjem nekretninama.

Ljudi sa pravim zaslugama čekaju po nekoliko decenija

Dok je Stiven Sigal svoj srpski pasoš završio nakon nekoliko dana boravka u Srbiji, Francuz Arno Gujon na taj korak morao je da sačeka više od jedne decenije. On je osnovao i čitavu deceniju vodio humanitarnu organizaciju „Solidarnost za Kosovo“, a bio je i u braku sa Srpkinjom iz kog ima dvoje dece.

Sramota kojom Srbija deli svoja državljanstva i odsustvo kriterijuma najbolje se ogleda na primeru legendarnog osnivača dečje redakcije RTS-a. Timoti Džon Bajford apsolutni je rekorder jer je na srpski pasoš je čekao neverovatne 33 godine, iako je sve vreme živeo u Beogradu, oženjen Srpkinjom sa kojom ima i decu. Ovo je jedna velika blamaža svih naših vlasti, rukovodioca i administrativnih radnika.

U poslednjih 16 meseci ukupno je dodeljeno 66 srpskih pasoša dojučerašnjim strancima.

Prednjače bokseri

Abdulmutalimom Abakarovim, ruskim bokserskim trenerom i visokim funkcionerom u Bokserskom savezu Ruske Federacije (BSRF) koji je postao državljanin Srbije aprila 2021.

Prema podacima sa sajta BSRF, on je trenutno član Izvršnog komiteta za međunarodno upravljanje Bokserskog saveza Rusije.

Beogradski list “Blic” je, izveštavajući o međunarodnom bokserskom turniru “Beogradski pobednik” održanom u glavnom gradu Srbije 28. aprila ove godine, pomenuo da su među prisutnima na finalnoj večeri bili, između ostalih, Abakarov i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vladimir Ilić.

Šest dana ranije – 22. aprila – u “Službenom glasniku” je objavljeno da je Vlada Srbije Abakarovu odobrila državljanstvo. Nejasno je na osnovu čega, s obzirom na to da nema podataka da on ima radni angažman u Srbiji.

RSE je Bokserskom savezu Srbije uputio pitanje o tome da li je Abakarov zaposlen u tom savezu ili u nekom od srpskih klubova, ali do zaključenja teksta nije stigao odgovor. Odgovor je izostao i od Abdulmutalima Abakarova koga je RSE kontaktirao posredstvom elektronske pošte.

Osim Abakarova, državljanstvo Srbije je u poslednjih nešto manje od godinu i po dana dobilo 18 sportskih radnika, uglavnom iz Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

volden
Printscreen

Među njima su košarkaši Torijan Kori Valden, igrač KK Crvena zvezda, i Sarr Ousainou, iz Gambije, koji igra za KK Mladost iz Zemuna. Srpski pasoš je prošle godine dobila i Yvonne Marche Anderson, košarkašica rođena u Sjedinjenim Državama koja je od prošle godine članica reprezentacije Srbije.

Od februara 2020. državljanstvo Srbije ima i Vakhid Abbasov, reprezentativac Srbije u boksu, rođen u Rusiji. Papire je dobio i njegov zemljak Pavel Fedorov koji se trenutno takmiči za bokserski klub Radnički iz Beograda.

Od aprila ove godine državljanin Srbije je i bokser Tamir Galanov, koga je, prema pisanju ruske agencije Tass, Bokserski savez Rusije 2019. godine suspendovao na dve godine zbog dopinga. Nije poznato u kojem srpskom klubu Galanov igra.

RSE ga je kontaktirao posredstvom društvene mreže Instagram, s pitanjem po kojem osnovu je dobio državljanstvo Srbije, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao, piše Radio Slobodna Evropa.

Od marta ove godine srpski pasoš poseduje i Vitaly Keondjian, doktor matematičkih nauka, član Ruske akademije nauka i generalni direktor kompanije “Alliance Group”, koja se bavi investicionim projektima. Na zvaničnom sajtu ove kompanije navodi se da posluju, između ostalog u Crnoj Gori, dok Srbiju ne pominju.

Keondjianovo ime pominje se u Registru privrednih subjekata Crne Gore. Tamo se navodi da je on osnivač kompanije “Atractor”, koja je registrovana u Kotoru 2006. godine. Prema podacima iz registra, ova firma pruža konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Na pitanje zbog čega je dobio srpsko državljanstvo, koje je RSE postavio posredstvom mejla na sajtu Keondjianove kompanije “Alliance Group”, do finalizacije teksta nije stigao odgovor.

Odgovor nije stigao ni iz Vlade Srbije, na pitanja po kom osnovu su Vitaly Keondjian i Abdulmutalim Abakarov postali državljani Srbije.

Trilaterala: Singapur, Beograd i Bijeljina

Rohan Patnaik, rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, od februara ove godine nosi srpsko državljanstvo. Prema podacima Agencije za privredne registre, Patnaik se u Srbiji vodi kao vlasnik dve firme – „Asena Investment“ (osnovana juna 2020) i „Edelweiss Mineral Exploration“ (osnovana marta ove godine).

Obe su registrovane u Beogradu kao firme koje se bave eksploatacijom minerala, proizvodnjom mineralnih đubriva i hemikalija.

Patnaik je ove godine osnovao i firmu „Dinaric Metals“ u Bijeljini, u bh. entitetu Republika Srpska. Delatnost firme je, kako se navodi, inženjerstvo i s njim povezano tehničko savetovanje.

U inostranim medijima se može naći tekst iz marta 2020, u kojem se Rohan Patnaik navodi kao generalni direktor kompanije “Al Khaldiya Mining Private Ltd”.

Ova kompanija iz Singapura je tom prilikom potpisala memorandum o razumevanju sa vladom Liberije o pretovaru rude gvožđa iz susedne Gvineje.

Na pitanje RSE upućeno elektronskom poštom, po kom osnovu je dobio državljanstvo Srbije, Rohan Patnaik nije odgovorio do zaključenja teksta.

Jutjuberi i blogeri takođe nagrađeni pasošem

Vlada Srbije je srpski pasoš uručila Čarlsu Kateru, koji je stekao širu popularnost kao autor Jutjub kanala na kojem objavljuje video priče o Srbiji.

Kako je u više navrata rekao ovdašnjim medijima, Kater je u Srbiju prvi put došao 2010. godine, nakon što je za tu zemlju saznao u diskusijama na društvenim mrežama.

Petog juna 2020. podelio je fotografiju srpskog pasoša i lične karte, uz opis “Zvanično sam državljanin Republike Srbije”.

Ta odluka Vlade je dan ranije objavljena u “Službenom glasniku”.

kater
Printscreen

U pisanoj izjavi za RSE, Kater kaže da nije podneo prijavu za državljanstvo, već ga je dobio od Vlade Srbije kroz proceduru “počasnog državljanstva”.

– Bio sam u kontaktu sa visoko pozicioniranim zvaničnikom Srbije koji je čuo da sam zainteresovan za srpsko državljanstvo. Nekoliko dana kasnije pozvao me je advokat, uzeo je moja dokumenta i ostalo je istorija – rekao je Kater u pisanoj izjavi za RSE.

On smatra da su video prilozi o Srbiji koje godinama unazad objavljuje na svom Jutjub kanalu pomogli da lakše dobije srpske papire.

– Srpski mediji napisali veliki broj novinskih članaka o tome. Nisam se ranije prijavio za državljanstvo, jer se još uvek mučim sa jezikom. Drago mi je da sam u društvu sa Stivenom Sigalom, koji je takođe dobio državljanstvo Srbije – kaže on.

Bloger i suvlasnik putničke agencije u Beogradu Tiago Fereira takođe je od nedavno vlasnik našeg pasoša. On je postao treći Brazilac koji ima srpsko državljanstvo, a u Beogradu živi od 2012. godine.

Kako je objasnio u svom video blogu nakon dobijanja državljanstva juna 2020, preporuku za njegovo državljanstvo dao je Kabinet predsednice Vlade Srbije, s obrazloženjem da već godinama radi na brojnim projektima u Srbiji, koji se tiču turističkog, ekonomskog i društvenog razvoja zemlje.

U pisanoj izjavi za RSE, Fereira kaže da je srpsko državljanstvo dobio na sednici Vlade na osnovu člana 19 Zakona o državljanstvu.

Sa novim državljanstvom su mu, dodaje, olakšana putovanja po regionu, kao i sve birokratske procedure u javnim i privatnim institucijama.

– Dobio sam državljanstvo pre nego što sam ga i tražio, jer je Vlada procenila da je to u interesu Republike Srbije – objasnio je za RSE.

Kako do pasoša Srbije?

Zakon o državljanstvu prepoznaje dva načina za dobijanje srpskih papira.

Stranac kome je odobreno stalno nastanjenje u Srbiji može biti, na svoj zahtev, primljen u državljanstvo Srbije, pod uslovom da je navršio 18 godina života i da mu nije oduzeta radna sposobnost. Takođe, uslov je da ima otpust iz stranog državljanstva, tri godine neprekidnog prijavljenog prebivališta u Srbiji, kao i da je podneo pismenu izjavu da Srbiju smatra svojom državom. O prijemu odlučuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, a podaci nisu dostupni javnosti.

Međutim, prema članu 19 istog zakona, državljanstvo Srbije može dobiti i stranac koji ne ispunjava tražene uslove, ali “čiji bi prijem u državljanstvo Republike Srbije predstavljao interes za Republiku Srbiju”.

U tom slučaju, odobrenje daje Vlada Srbije, na predlog nadležnog ministarstva, a odluka Vlade objavljuje se u “Službenom glasniku”.

Iz Vlade nisu odgovorili na pitanje RSE na osnovu kojih kriterijuma se utvrđuje da je dodeljivanje državljanstva nekoj osobi u interesu Srbije.

Dodik predlaže da svi građani RS automatski dobiju srpsko državljanstvo, SNS se slaže

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

163 Shares
163 Shares
Share via
Copy link