Deda Đorđe Zejtling
Foto: https://novinarionline.com/
Balkan Magazin Srbija

Deda Đorđe, čuvar Zejtinlika, konačno je postao srpski državljanin

Đorđe Mihajlović, od milja poznatiji kao deda Đorđe, više decenija je čuvar i vodič kroz srpsko vojno groblje Zejtinlik.

Rođeni Solunac danas je konačno dobio srpsko državljanstvo, objavljeno je u Službenom glasniku.

On gotovo 60 godina na Zejtinliku na poseban i osoben način dočekuje i ispraća turiste i potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Posle oca Đura i deda Save, Đorđe je treća generacija Mihailovića čuvara Zejtinlika.

Đorđe Mihajlović nema naslednika, a na mestu čuvara Zejtinlika očekuje se da će ga naslediti Predrag Nedeljković.

Stihovi i birane reči izgovorene na mestu gde počiva 8.000 ratnika i heroja sa kojima deda Đorđe dočekuje posetioce trajno ostaju zabeleženi u njihovom sećanju, a brojne su i fotografije potomaka ovim izuzetnim čovekom.

– Služim ih kao da su živi. Čast je služiti na ovakvom mestu gde su ispod svake stope njihove kosti. I sudbine koje prenose njihovi potomci, kad iz Srbije dođu. A nema odakle ne dolaze. Donesu kakav beleg iz rodne kuće, zavičajnu rakiju, kutiju duvana. Ostanu ovde čitav dan, slušaju stihove koje im kazujem. Zaplaču, a ja im poručim: nije suza, deco, za ovakve junake. Vaše je da ih pamtite i ponosite se njima – pričao je 92-godišnji Đorđe.

O odluci Vlade Srbije da mu uruči državljanstvo rekao je:

Pre četiri meseca ovde je bio ministar za inostranstvo (Ivica Dačić, prim.aut) i rekao mi to. Pitamo me da li hoću. Hoću, sigurno. Zašto da umrem ovako i takav da idem kod dede i oca? Da odem sa srpskim državljanstvom

Za svoju dugogodišnju posvećenost Mihailović je odlikovan Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Izvor: RTV/Sputnik/Kurir

Srbija pamti junake: 100 godina od proboja Solunskog fronta

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link