Magazin

Dodik predlaže da svi građani RS automatski dobiju srpsko državljanstvo, SNS se slaže

SNS se slaže sa predlogom Milorada Dodika da svi građani Republike Srpske po automatizmu dobiju i srpsko državljanstvo. Ovo je izjavio potpredsednik GO SNS-a i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Vučević je za banjalučki Glas Srpske rekao da je to nešto o čemu će se uskoro sigurno razgovarati na najvišem nivou. Reč je, ističe, o dobroj ideji i da je lično za takvu izmenu postojećeg zakona.

Veruje, dodao je, da će se o tome pozitivno izjasniti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

“Nema apsolutno nijednog razloga da se takvo nešto zakonski ne uredi na taj način. I to ne samo za Srbe iz Srpske, već i za ostale naše sunarodnike iz drugih država. Hrvatska je već uradila nešto slično, ali i Mađarska koja je to pravo dalo svim Mađarima koji su rođeni na teritoriji nekadašnje Austrougarske. Zašto onda i Srbija ne bi razmotrila Dodikov predlog i ponudila državljanstvo svim svojim sunarodnicima, ma gde oni živeli. A Srbi iz Srpske su sigurno visoko na toj listi”, rekao je Vučević, a preneo 021.

Vučević je naveo je da građani Srpske u odnosu na neki raniji period već sada mnogo lakše dolaze do državljanstva i pasoša Srbije, jer su vlasti pojednostavile proceduru dobijanja ovog ličnog dokumenta, dodavši da je ubeđen i da se na ovaj način niko ne ugrožava, a pogotovo ne Bošnjaci iz BiH.

“Ovo je dobro za ceo region. Ne znam zašto, ali kad god sarađuju Srbi iz Srbije i Srpske, to nekima predstavlja problem. Uvek se nađe neko ko se navodno oseća ugroženim, pa se mi onda kao nešto moramo pravdati. Ali taj strah koji dolazi od bošnjačkih političara je, prema mom mišljenju, emotivan, ne i racionalan, zato što Srbija stalno podvlači da ona priznaje BiH i da je za poštovanje Dejtonskog sporazuma”, kazao je.

Dodik je ideju da vlast u Beogradu omogući automatsko državljanstvo Srbije za sve građane Srpske izneo krajem prošle sedmice, a da bi ona bila realizovana, potreban je samo jedan potez vlasti u Srbiji, izmena člana Zaona prema kojem je za dobijanje državljanstva i pasoša Srbije neophodno imati prijavljeno mesto prebivališta u toj zemlji.

Dodik savetuje Vučića: Policija blaga tokom protesta, trebalo je da udare jače

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

444 Shares
444 Shares
Share via
Copy link