Magazin

Srpski nindža, go do pojasa, osvojio snežni vrh Stare planine

vladimir-ninjutsu
Foto: Ninjutsu klub Bjunikan Leskovac

Na Badnji dan instruktor Ninđucu kluba Buđinkan Leskovac, šidoši Vladimir Stevanović uspešno je realizovao svoj peti do sada ledeni uspon na vrh Babin zub (1758 mnv) na Staroj planini.

Uspon je podrazumevao da Vladimir od odeće na sebi nosi samo šorc i kapu.

Vladimir je nosilac crnog pojasa sedmi dan borilačke veštine ninđucu, osoba moćne snage i duha i tela, od ove godine, zbog svojih poduhvata vezanih za izlaganje niskim temperaturama, tzv. ledeno planinarenje, prozvan je „srpski ledeni čovek“.

Ninđucu spada u jednu od najstarijih borilačkih veština na svetu, datira iz šestog veka.

Najzaslužniji za otvaranje te „skrivene veštine“ van granica Japana jeste soke (velemajstor) Budžinkan sistema – dr Masaki Hacumi.

Budžinkan sistem je sastavljen od devet tradicionalnih škola borilačkih i ratničkih veština, od kojih najstarija škola nindžucua datira iz XII veka.

Vladimirov sedmi dan crnog pojasa podrazumeva, između ostalog, pre svega mentalni i psihološki trening, koji on ostvaruje kroz meditacije, ali i ovakve ‘ledene izazove’.

Uspon na vrh babin zub peti je ledeni izazov koji je šidoši (učitelj) Vladimir Stevanović izveo samo u šorcu.

Temperatura na vrhu je bila oko jedan stepen, a vetar je bio izuzetno snažan i hladan, dok je gotovo čitav deo Stare planine na kojoj se nalazi vrh Babin zub bio prekriven snegom.

Uspon i skidanje odeće je započeo ispred hotela Babin zub u podnožju istoimenog vrha, zajedno sa članovima Underground tima, koji su krenuli u pohod na vrh Midžor.

Krenuli su zajedno prema ski stazi Konjarnik, a razdvojili su se kod potesa Plaža, gde je Vladimir nastavio naviše do podnožja prvih stena, odakle je grebenom gazio ka vrhu.

Sem samog planinarskog uspona, Vladimir je izvodio i nekoliko vežbi meditacija i disanja, na putu do vrha u ukupnoj dužini od oko 4 kilometara.

Zanimljiv detalj na usponu bio je taj da su ski staze bile zatvorene u to vreme, te sem Vladimira na putu do vrha Babin zub, nije bilo apsolutno nikoga na tom delu planine.

Ovo je dodatno dalo težinu samom usponu, uz slamajući vetar.

Odeću iz ranca nije vadio sve dok se nije spustio nazad na početnu tačku, ispred hotela, nakon ukupno oko 8 kilometara planinarenja.

Čitav poduhvat je ukupno trajao nešto više od 2 sata.

Ovo je peti do sada Vladimirov ledeni uspon. Pogledajte:

Kako bi čitav poduhvat bio u najvećoj meri bezbedan, Vladimir praktikuje preventivnu adaptaciju na hladnoću koja potiče iz tradicija severnih hemisfera, ali i iz Japana i Ninđucu tradicije, pod nazivom Šugendo (duhovni izazovi Jamabuši monaha).

Pored toga, praktikuje i tehniku Tumo.

Tumo je praksa tibetanskog Budizma koja u prevodu znači Unutrašnja vatra, a podrazumeva generisanje toplote unutar tela posebnim metodama disanja, dok se praktikanti dugoročno izlažu ekstremno niskim temperaturama na svojoj matičnoj planini – Himalajima.

Izvor: Ninjutsu klub bjunikan Leskovac

Stara planina postala Nacionalni park i dobila najviši stepen zaštite

OGLAS

84 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap