Magazin Srbija

Ako planirate za 1. maj na ovu srpsku planinu budite oprezni, mnogi putevi vode u ambis, mobilnog signala nema

troglav
Printscreen

Planinarenje je čarobna aktivnost, ali ukoliko se planini pristupi bez poštovanja, vrlo lako se može dogoditi da takav stav skupo platite.

Nije novost da se planinari izgube na Kopaoniku, Šar planini, Tari, ali je pre nekoliko dana Srbiju obišla vest da su pripadnici Gorske službe spasavanja spasili troje ljudi iz vrleti planine Troglav.

Oni su bili deo organizovane ture, međutim odvojili su se i krenuli neobeleženim kolskim putem i izgubili se. Meštanka i dugogodišnja planinarka, Vanja Nikolić, ističe da su upravo ti šumski, iskopani putevi najveća opasnost, jer u većini slučajeva vode u ambis.

– Takvih puteva na Troglavu, koji ne vode nigde baš ima dosta. Mogu vas navesti na kraj odakle nemate gde, daleko od glavne trase i lako možete zalutati. Savet je da pratite obeležene planinarske staze kojih ima nekoliko i vode ka odredištu – priča Vanja Nikolić za RINU.

Ima i medveda, vukova i zmija otrovnica

Treba biti oprezan i jer tu ima medveda i vukova, kao i zmija otrovnica, dodaje.

– Ja savetujem da ne treba sedati na neki panj, ili kamen bez prethodno da proverite da li se možda ne krije neka zmija, u većini su to šarka ili poskok, jer ih po Troglavu, Magliču i Čemernu ima stvarno puno i često koriste priliku da se sunčaju na takvim mestima – otkriva Vanja.

Planina Trogav sa svojom nadmorskom visinom od 1178 metara nadmorske visine, koja je znatno niža od Magliča i Čemerna, ipak važi za izuzetno zahtevnu zato što ima dosta padina, ima tri vrha približnih visina. Zato je i dobile ime Troglav.

Najviša tačka je vrh Kom, koji je dosta kamenit i pun opasnih jaruga. Postoji veliki sliv reka koje dolaze sa samog vrha i često plave područja oko Magliča i Dubočice, jer su to bujične reke od kojih je najopasnija reka Toplica.

– Ukoliko se izgubite najlakše će te se orijentisati pomoću reka jer one sve vode u podnožje planine, tačnije reke Toplice. Moj je savet da ako nemate planinarskog iskustva, ili bar da ste jednom prošli, sa sobom povedete nekog planinara koji će vas bezbedno sprovesti.

Bez vode, planinarske opreme, lampi I udobne obuće jer je stenovit teren, pohod nije preporučljiv.

Naročito što tamo gde ste se zaputili, nema kuća, ne možete sresti nekoga ko bi vam pomogao, ali isto tako to je planina gde nema mobilnog signala da ukoliko bi ste se izgubili i želeli da pozvati pomoć – naglašava ova iskusna planinarka.

rina
Foto: RINA

Poseduje vrlo atraktivnu stazu

Planina Troglav nalazi se oko 30 kilometara jugozapadno od Kraljeva u dolinama reka Ibra, Lopatnice i Toplice. Veći deo planine je pod šumama, dok se pojedini delovi prema Ibru odlikuju erozivnim površinama.

Ono po čemu je specifična jeste da poseduje jednu od najatraktivnijih planinskih staza sa treking. Dužina staze iznosi 17 kilometara, njen početak se nalazi na 280 metara nadmorske visine, a staza se pruža preko najvišeg vrha Koma.

Čarobni Rtanj, trn u oku nauke i mistična oaza gde se želje ispunjavaju (FOTO)

Share via
Copy link