Magazin

Srpska heroina poginula braneći Kosovo, a njene ljubavne afere su intrigirale celu Jugoslaviju

244907_20733206-1398522773600811-399617237-n_ls
Foto: Privatna arhiva

Ona je svojim životom branila Kosovo i Metohiju, a zbog hrabrosti je zaslužila divljenje i poštovanje svojih muških saboraca.

Ljiljana Žikić Karađorđević je bila dama pred kojom su mnogi muškarci ostajali bez daha! I ne samo zbog posebnog izgleda, već i zbog neverovatne hrabrosti i nepokolebljivog stava. Ova neustrašiva žena je životom branila Kosovo, a u bivšoj Jugoslaviji proglašena je najlepšom devojkom.

Svako ko je Ljilju poznavao istakako je da njenoj harizmi i pokretačkoj energiji niko nije mogao da odoli!

Iako se vrlo malo zna o njenom privatnom životu, javnost su oduvek intrigiralne ljubavne afere u kojima je bila akter, posebno kada je reč o princu Tomislavu.

Iako njen ljubavni život i danas intrigira javnost, o njenoj privatnosti se vrlo malo zna.

Rođena je 9. marta 1957. godine u Kragujevcu kao jedno od troje dece Živka Đogovića, vozača iz Hercegovine, i majke Milice iz sela Žabara kod Topole. U mladosti je pohađala muzičku i baletsku školu, a kao devojčica bila je angažovana u pozorištu „Joakim Vujić” u Kragujevcu.

Nakon razvoda roditelja, Ljiljana je sa majkom, bratom i sestrom došla u selo Žabare da živi. U znak protesta što ih je otac napustio, žena koje je ostala upamćena kao borac za pravdu, odbacila je prezime Đogović, uzela majčino Žikić i još dodala prezime svoje rano preminule babe po majci, Manojlović.

Diplomira jr na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Naočita i lepa pobedila je na takmičenju za Mis SR Srbije 1978. godine, iste godine ušla je u najuži izbor za „Mis Jugoslavije“. Bavila se manekenstvom, a njen lik krasio je časopise širom SFRJ.

Početkom osamdesetih godina se oprobala i na filmu, igrajući obnažena epizodne uloge u ostvarenjima „Nije nego“, „Tigar“, Balkan ekspres“, „Grlom u jagode“.

Imala je veliku želju da snimi i ploču, a sebe je, najzad, našla u pisanju poezije. Prva zbirka njenih pesama zove se „Tebi“.

Dva puta se udavala i razvodila i iz tih brakova ima šestoro dece, a najmlađa ćerka Dina postala je poznata javnosti kroz učešće u rijaliti programima.

Malo je poznato da Ljiljaninoj nestvarnoj lepoti nije mogao da odoli ni sam princ Tomislav Karađorđević, a o njihovom ljubavnom odnosu postoje razne priče i glasine.

Upoznala ga je 1993. u hramu Svetog Save na Vračaru. Posle godinu dana ponovo su sreli u manastiru Milton u Torontu, gde je Ljiljana došla kod sestre Gordane sa namerom da tu i ostane.

Ljiljana je u Kanadi objavila zbirku ljubavnih i dečijih pesama. Postala je član izdavačke kuće „Ambasadori mira“ u SAD i svake godine učestvovala na Festivalu pesnika.

U Srbiju se vraća 1995. kada je saznala da je princ Tomislav teško bolestan. Prema Ljiljaninim kazivanjima njihova ljubav započela je maja 1996. godine na Oplencu.

Navodno su živeli zajedno godinu dana, a princ joj je govorio da će se razvesti od svoje supruge princeze Linde.

Takođe, šuškalo se d a su se tajno verili 27. oktobra 1996. godine.

Na ove spekulacije jednom prilikom se osvrnuo i princ Tomislav.

– Čuo sam i ja da postoji neka žena koja stalno priča da će se udati za mene i već sebe naziva „beogradskom princezom“. Znate, „beogradska- princeza“ je osoba koja piše pesme i onog trenutka kad sam shvatio da naše druženje kod nje prerasta u nešto više, rekao sam joj da više ne dolazi u Topolu. Ta žena priča svašta o mojoj supruzi Lindi, napada je, a za sebe kaže da je princeza Karađorđević. Ona jeste potomak Karađorđevića, ali ne direktno, od Karađorđa, već od njegovog brata. Znači, na neki način smo u srodstvu, tako da i kad bih hteo njome ne bih mogao da se ženim, jer pravoslavlje ne dozvoljava takvu vrstu braka. Ume ona da me pozove telefonom i da mi kaže da sam kukavica – rekao je princ, a prenosi Wikipedia.

Za ovakav rasplet događaja Ljiljana je krivila ljude iz prinčeve okoline. Sve je iznenadio i njen potez kada je dodala svom prezimenu dodala i Karađorđević.

Prema jednoj verziji prezime Karađorđević je dodala, jer joj je dalji predak bio brat od Karađorđa, a prema drugoj – to je učinila zbog ljubavi prema Tomislavu.

Posle odlaska sa Oplenca uoči 1997. godine, Ljiljana je živela u svom stanu u Budimskoj 36, u Beogradu. Posvetila se pisanju poezije i proze.

Započinje i rad na svom autobiografskom romanu „Koreni“.

Nakon početka agresije NATO-a na SRJ Ljiljana se 28. marta 1999. prijavljuje kao dobrovoljac u Vojsku Jugoslavije.

Poginula je kao dobrovoljac 125. motorizovane brigade 1. aprila 1999. godine u blizini sela Ljubenić kod Peći, prilikom obavljanja borbenog zadatka.

Ljiljana je stradala tako što je upala u zasedu albanskih terorista zajedno sa još dva vojnika. Imala je samo 42 godine.

Pre nego što je otišla u rat na Kosovo 1999. godine, decu je poverila svojoj prijateljici kojoj je dala i novac za njihove potrebe.

Nažalost, nakon Ljiljanine pogibije, prijateljica je isparila, a deca su završila u hraniteljskoj porodici. No, prema svedočenju Ljiljanine najmlađe ćerke Dine, imali su sreće sa ženom koja im je postala druga mama.

Posthumno je odlikovana Ordenom zasluga u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena. Sahranjena je 10. aprila 1999. u Žabarima.

Njena naslednica Dina, koja je učestovala u rijalitiju „Parovi“, nije imala ni punih 7 godina kada je ostala bez majke.

Na groblje je prvi put otišla mesec dana po smrti ove heroine.

– Nisam, iskreno i kad su mi saopštili, bila svesvna sve dok nisam otišla na gorblje. To je za mene bilo strašno… Od tog dana nosim maminu sliku sa sobom, čak su me pustili i u rijalitiju… Imam osećaj kao da me štiti. Srećna sam što ličim na mamu – pričala je Dina.

I smatra da vreme ne leči sve rane.

– Kažu da vreme leči sve. Ne. To samo postaje navika na neki način. Meni je mnogo lakše zato što ja imam svog sina Viktora pa svu tu ljubav prenosim na njega, uživam s njim, i onda… mnogo puta mi se dešavalo kad moj sin trči meni u zagrljaj da pomislim – Bože, tako bih i ja svojoj mami i onda gledam maksimalno da mu pružim i ljubavi i pažnje, što je najbitnije, jer generalno, meni je to najviše falilo – priznala je.

Izvor: Stil Kurir

Ona je heroina Srbije: Bori se sa dijabetesom i upravo je postala šampionka države

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link