Srbija Vesti

NATO prebacio novi bataljon rezervista na Kosovo, KFOR uverava da je „sve uobičajeno“

kfor
Foto: Anadolija

Potencijalni novi sukobi na Kosovu i Metohiji vise nam nad glavom prethodnih meseci, a gotovo svakodnevna obraćanja predsednika Srbije i njegove dramatične izjave unose nemir u srpsko stanovništvo zbog straha od eskalacije i novih tragedija.

Tablice na automobilima dovele su Balkan na ivicu provalije, a iako se i dalje veruje kako je moguće napraviti kompromis i dijalogom doći do obostrano prihvatljivog rešenja, neretko se čuje zveckanje oružjem dok pljušte optužbe sa raznih strana.

Dok Balkan pokušava da zaceli rane prethodnih ratova, Ukrajina gori, a Evropa strahuje da bi ovaj rat mogao da se prelije i na druge delove kontinenta. Naše poluostrvo u toj priči uvek ističe kandidaturu za novo krvoproliće, a svima poznata neuralgična tačka za Srbiju je sastavni deo njene teritorije, dok za privremene institucije u Prištini ona predstavlja nezavisnu državu.

Za bezbednost ovog dela zadužena je NATO misija KFOR, te obe sukobljene strane nemo posmatraju kakav stav će zauzeti međunarodna zajednica koja faktički ima sve ingerencije na prostoru KiM.

Regionalni mediji prenose reči jednog od vojnih komandanata, da je NATO na Kosovo prebacio nove rezervne trupe zbog obuke u okviru misije KFOR-a. Nije precizirano o kolikom broju vojnika je reč, ali se nagađa da je reč o jedinici „veličine bataljona“, što može značiti da broj varira od 500 do 1.000 ljudi.

Pukovnik Kristofer Samulski, KFOR-ov regionalni komandant, obratio se novinarima u bazi Bonstil objasnivši da su rezervne trupe stigle „kao deo uobičajenog planiranja za vanredne situacije“, prenosi klix.ba.

Na Kosovu je trenutno stacionirano oko 3.700 vojnika NATO-a u misiji KFOR-a, navodi ovaj portal.

Protesti Srba na KiM buknuli su zbog zahteva prištinskih vlasti da se moraju koristiti kosovske umesto srpskih registarskih oznaka, a situacija je prvobitno došla do ivice pucanja poslednjih dana jula.

Podignute su barikade, ali su ubrzo i uklonjene nakon određenih garancija NATO snaga datih Beogradu i pristanka Prištine da se sve odloži do prvog septembra.

Kako je i ovaj rok pomeren, došlo se do novog. Novi rok glasi – 31. oktobar.

Da li sve ovo znači samo pomeranje početka katastrofe i sprema li se još jedna generacija mladih Balkanaca na putovanje dva metra pod zemlju ili u azilantske kampove širom Evrope i sveta, ne možemo znati sa sigurnošću, ali s obzirom na svetska trvenja, nezvanični Treći svetski rat koji uveliko traje i činjenicu da smo samo pioni u velikoj šahovskoj partiji, ništa se ne može isključiti.

Nezvanično smo saznali da se među Srbima sa Kosova, koji su svoje utočište pronašli u centralnoj Srbiji i partijskom gnezdu vladajuće partije, sve glasnije govori kako se nešto krupnije sprema i da će „nešto sigurno biti“, kao i da se to „nešto“ očekuje najverovatnije u oktobru.

Niko međutim ne može pretpostaviti srazmere novih nesreća, a nekako se svi nadaju da će razum prevladati, a ne politički i poslovni interesi određenih i vrlo moćnih grupacija.

Eskobar: Zaboravite da je Kosovo Srbija i pređite na „Kosovo i Srbija su EU“

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

30 Shares
Share via
Copy link