Balkan Magazin

Tata Srđan ima dvoje dece i dvaput je bio na porodiljskom: „O mojoj supruzi treba snimiti film“

porodica republika srpska
Foto: Printscreen

Manje od jedan odsto očeva u Republici Srpskoj iskoristilo je pravo na porodiljsko odsustvo, iako im zakon daje tu mogućnost.

Među tim retkim tatama je i Srđan Rajak iz Rogatice. On je bio dva puta na porodiljskom, iako njegova supruga nije bila zaposlena kad je rađala decu.

Primer porodice Rajak ruši stereotipe i pokazuje u čemu je bit odgovornog roditeljstva i srećne porodice.

A Natašina i Srđanova ljubavna priča mnogima će izmamiti suzu u oku.

Od prvog dana s decom

Srđan Rajak (34), mladi pravnik i sportista iz Rogatice, prvi put je na porodiljsko otišao 2019. godine, nakon rođenja ćerkice Katje.

Izborio se za to pravo, iako njegova supruga, arhitekta Nataša Rajak (29), nije bila zaposlena. Pozvao se na član 109. Zakona o radu RS, koji propisuje pod kojim uslovima otac može koristiti porodiljsko i kada supruga nije u radnom odnosu.

– Moja supruga je osoba sa invaliditetom, ima problema sa kretanjem. Izvan kuće koristi invalidska kolica, po kući se kreće uz pomoć štake. Zato sam iskoristio pravo da od prvog dana budem na porodiljskom, nakon rođenja oba naša deteta – kaže Srđan.

S obzirom na specifičnu porodičnu situaciju, tata Srđan je želeo da bude na usluzi svojoj deci, ali i supruzi, kako bi joj pomogao da ima srećno majčinstvo.

– Bio sam sve vreme s našom decom, pratio njihov napredak, puzanje, prve korake, prve reči. Srećan sam zbog toga, jer to se može doživeti samo jednom u životu. Kad ti trenuci prođu, to se ne može vratiti i ne može se ničim platiti, ni nadoknaditi – kaže tata Srđan.

Ponosan na suprugu

Izabrao bi, kaže, da bude tata na porodiljskom i da su porodične okolnosti drugačije, da supruga nema problem sa invaliditetom i da je bila zaposlena kad je rađala decu.

– Meni je prednost što sam zaposlen u javnom sektoru. Radim u opštinskoj administraciji, i iskreno, u takvim je okolnostima lakše ostvariti zakonom zagarantovana prava – priznaje Srđan.

Mama Nataša je diplomirala na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci u martu 2018. godine, a potom se udala. U decembru iste godine rodila je ćerku Katju.

Pripravnički staž je odradila kad je ćerkica malo „odskočila“, tokom 2020. i 2021. godine. Sina Tadiju je rodila u martu 2022.

Tata Srđan je tek nedavno završio svoje drugo porodiljsko odsustvo, a mama Nataša je dobila prvi „pravi“ posao. Od nedavno radi u struci, u jednoj privatnoj građevinskoj firmi, i zajedno sa suprugom podiže dvoje male dece.

– O mojoj supruzi treba snimiti film, ona je izuzetna žena. Sama je nakon mature otišla u Banjaluku na studije, stanovala je u studentskom domu i završila težak i zahtevan fakultet, pa se udala, rodila dvoje dece, izborila se za posao – kaže ponosno Srđan Rajak.

Pomoć porodice

Ističe da suprugu nikad nije doživljavao kao osobu sa invaliditetom, nego kao ženu svog života.

– Deset godina smo zajedno, evo već petu godinu smo u divnom srećnom braku. Uvek su nas podržavali i porodica i prijatelji. Čak i kad bi mi neko, zbog Natašinog invaliditeta, rekao „svaka ti čast“, ja bih odgovorio: ne znaš ti šta je prava ljubav – priča Saša.

I njegovu odluku da ode na porodiljsko i brine o svojim bebama pratili su samo pozitivni komentari. Nikad, kaže, nije zbog toga osetio neku nelagodnost.

Porodica Rajak za sada ima dvoje dece i priznaju da im nije baš lako da se organizuju. Srđan se vratio na posao, Nataša je počela da radi i bez podrške porodice i zajednice teško bi izlazili na kraj.

– Pomažu nam i moji i Natašini roditelji, stalno su tu. Ja sam košarkaški sudija, sudim Prvu ligu RS, pa sam često vikendom zauzet i onda bake i dedovi priskoče u pomoć – kaže Srđan.

Od velike im je pomoći i to što su ćerku Katju uspeli da upišu u vrtić i što mama Nataša može da računa na podršku svog poslodavca. Mali Tadija još ne ide u vrtić, čuvaju ga bake, ali kad malo poraste i on će sestrinim stopama.

Rad od kuće

Nataša kaže da je srećna što je konačno dočekala da radi posao koji voli i za koji se školovala.

– Srećna sam što suprug i ja možemo da, uz podršku šire porodice, uskladimo poslovne obaveze i porodični život. Posebno sam zahvalna svom poslodavcu, jer nemam fiksno radno vreme, pa mogu da deo posla radim od kuće i da budem uz decu – kaže Nataša Rajak.

Naravno, u celom tom poduhvatu najvažnija joj je podrška supruga Srđana.

– Nas dvoje smo visokoobrazovani, radimo, živimo u našoj porodičnoj kući i borimo se da sa svoje dvoje dece imamo pristojan život. Ne očekujemo avione, kamione, ono što imamo vrednije je od svega. Najvažnije nam je da svoju decu izvedemo na pravi put, da postanu pre svega dobri ljudi – kaže tata Srđan.

Putovanja

Srđan i Nataša kažu da su, dok su bili momak i devojka često putovali. Čim dečica malo porastu, kažu, opet će na put. Prvu avanturu u “punom sastavu” već su imali prošlog leta.

– Išli smo na more, nas četvoro, sami. Nije jednostavno sa devojčicom od četiri godine i bebom od tri meseca, ali bilo nam je divno – kažu srećni roditelji.

Izvor: Blic

Predrag je na porodiljskom i čuva sina: žene ga podržavaju, muškarci ismevaju

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link