Magazin Novi Sad

“Niko ne treba da bira odelce u kom će da sahrani svoje dete”: Otac iz NS ostao bez sina zbog virusa koji je čest u vrtićima

beba-ruka

“Nijedan roditelj ne bi trebalo da sahrani svoje dete. Nijedan roditelj ne bi trebalo da bira odelce, cipelice i igračke koje stavlja u sanduk. Ove godine umesto da planiramo letovanje, planiramo nadgrobni spomenik”, kaže u potresnoj ispovesti Dejan iz Novog Sada, otac koji je u novembru 2023. godine ostao bez 14-mesečnog sina Vanje.

Kako kaže, želja mu je da tešku životnu situaciju koja je zadesila njegovu porodicu podeli sa drugima kao vid upozorenja, opomene šta sve može da se desi u samo nekoliko trenutaka, bez moći da se na to utiče.

Njegovo dete u samo nekoliko dana preminulo je od posledica rotavirusa, virusa koji je čest u predškolskim ustanovama, i to iz punog zdravlja, piše Blic.

Od porodičnog odmora do tragedije

– U petak popodne smo krenuli na kratak porodični odmor. Hteli smo decu da odvedemo malo van grada u prirodu, na čist vazduh. Taj dan je Vanja lepo doručkovao i ručao, sve je bilo u redu. Negde na pola puta je u kolima povratio, i pomislili smo da se možda prejeo ili mu je muka od puta. Kad smo stigli u smeštaj, i dalje je bio raspoložen, ali kako se vreme spavanja približilo, tako je sve krenulo na gore: temperatura, tečna stolica i povraćanje – počinje priču Dejan.

Kako navodi, i za kratka putovanja njegova žena i on nose torbicu sa svim lekovima, pa su Vanji odmah dali lek protiv temperature, lek protiv dijareje i razmućeno sredstvo za rehidrataciju u flašici.

– Lekovi nisu imali efekta. Temperatura je u jednom momentu skočila do 38,9 stepeni, povraćao je i najmanji gutljaj vode, a dijareja je bila učestala. Probdeli smo noć brinući o njemu, i u ranim jutarnjim satima smo krenuli nazad za grad jer simptomi nisu prolazili, bio je bled i dobio je tamne podočnjake – priča ovaj otac.

Simptomi i kod starije ćerke

– U putu nazad je starija ćerka počela da povraća i tada smo shvatili da je u pitanju nešto zarazno. Direktno sa puta otišli smo kod doktora. Prepisana terapija je obuhvatila sve što smo Vanji već dali, uz preporuku za ishranu – dodaje.

Dalje razvijanje situacije donelo je neku vrstu olakšanja, ali nažalost, ne zadugo. Usledilo je ono najgore i to iznenada.

– U subotu popodne je povraćanje prestalo, temperatura je blago pala, i pojeo je 3 cele pečene jabuke, što nas je donekle umirilo. Međutim, i ćerka je to popodne počela intenzivno da povraća, izbacivala je svaki gutljaj vode i hrane, samo bez visoke temperature i dijareje – priča nam očajni otac.

Ćerka se u narednim danim oporavila, i dečaku je bilo bolje te subote, ali već sutradan, dečaku je ponovo postalo loše.

– Bili smo spremni da krenemo u bolnicu, ali to nije dočekao. Naglo mu je pozlilo, otišli smo u hitnu službu. Tu su bezuspešno pokušali da ga ožive – sa teškoćom priča Vanjin tata.

Dete je, nažalost, preminulo.

Rezultati obdukcije

Prema Dejanovim rečima, kod Vanje je pronađen samo rotavirus, isto kao i kod ćerke, ali se ona, srećom, potpuno oporavila.

– Obdukcioni nalaz je pokazao toksični šok od dehidracije, gastroenterokolitis i fokalnu nekrozu jetre, verovatno izazvanu sistematskom infekcijom. Jedino što je moglo da mu pruži šansu je bila hitna infuzija već prvog dana – kaže naš sagovornik.

Kako dodaje, Vanja se normalno razvijao, prohodao pre prvog rođendana, naučio je da kaže “mama” i “tata”, da maše kad mu mašete i sebe nespretno hrani kašikom.

Kako dodaje ovaj Novosađanin, ljudi kad čuju, često pretpostave ili izmisle nove informacije, ali otac tvrdi da je njegov sin bio potpuno zdrav, da su preduzeli sve što je trebalo i da ovakav tragičan ishod niko nije mogao ni da zamisli, te je upravo zato sve ovo zastrašujuće.

– Bojim se da je stvarnost daleko više zastrašujuća: trudnoća je bila normalna, rodio se sa ocenom 10, radili smo privatno i test na genetske bolesti. Redovno smo išli kod pedijatra i radili uvek sve laboratorijske nalaze i snimanja koja su tražena. Nije nam prvo dete, i ništa kod njega nije bilo nešto sa čim se već nismo susreli. Jedino što mogu da izdvojim je da je bio alergičan na mleko od rođenja. Pedijatri su bili sigurni da je u pitanju GER, ali pošto bljuckanje nije prestalo ni nakon uvođenja čvrste hrane, odlučili smo da na svoju ruku uradimo alergijski test – priča nam Vanjin otac.

U petak se igrao i smejao, u nedelju umro

– U petak popodne se smejao, stavio sam njega i ćerku na kofer sa točkićima i gurao ih po stanu. U nedelju rano ujutru je umro. Ne možemo da se priviknemo da ga više nema, a ćerka često pita gde je bata. Mala je i ne može da shvati kako god pokušam da joj objasnim. Nijedan roditelj ne bi trebalo da sahrani svoje dete. Nijedan roditelj ne bi trebalo da bira odelce, cipelice i igračke koje stavlja u sanduk. Ove godine umesto da planiramo letovanje, planiramo nadgrobni spomenik – teške su reči oca u ovoj potresnoj ispovesti.

Dr Nebojša Bohucki, epidemiolog iz Subotice, rekao je ranije za Blic da u svetu godišnje, kada je reč o prolivima, umire čak milion i po dece. Sam rotavirus je kriv za nekoliko stotina hiljada smrtnih slučajeva. Reč je o planetarno raširenom patogenu koji je nemoguće izbeći.

Šta je rotavirus

Rotavirus počinje naglo, povišenom temperaturom, malaksalošću, povraćanjem, obilnim vodenim stolicama i grčevima u stomaku, ali kod mnoge dece infekcija prođe bez velikih tegoba.

Tokom prošle godine registrovano je 15 epidemija enteritisa uzrokovanih rotavirusom, u kojima je obolela 171 osoba. Sve epidemije su registrovane u predškolskim ustanovama.

Kod dece mlađe od tri meseca, koja su i dalje zaštićena majčinim imunitetom, infekcija prolazi bez simptoma. Sa druge strane, kod simptomatske infekcije bolest počinje naglo, povišenom temperaturom, malaksalošću, povraćanjem, obilnim vodenim stolicama i grčevima u stomaku. U odnosu na druge crevne infekcije dečjeg doba, povraćanje i prolivi znatno su učestaliji, pa postoji mogućnost razvoja teške dehidratacije i razvoja stanja šoka.

Period inkubacije je od 24 do 72 sata. Period tokom koga zaraženi može širiti infekciju traje neposredno pre početka bolesti, tokom akutne faze bolesti i do sedam dana nakon bolesti, dok traje izlučivanje virusa.

Simptomi rotavirusa uglavnom traju od četiri do šest dana, a osmog dana od infekcije rotavirus obično ne može da se izoluje iz fecesa.

Simptomi rotavirusa

Rota virus počinje naglo, simptomi su

  • povišena temperatura
  • malaksalost
  • povraćanje
  • proliv, odnosno obilne vodene stolice
  • grčevi u stomaku

Kurir.rs/Blic

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link