Magazin Putovanja

Dragan iz Novog Sada se dokopao Grčke: Nisu mi ni gledali PCR rezultate, samo QR kod

hanioti grcka

Granice za ulazak u Grčku, najomiljeniju destinaciju srpskih turista, zatvorene su za naše građane već duže od mesec dana, a tako će ostati barem do 1. septembra.

Uprkos tome Srbi se nadaju da će makar na samom kraju leta, u septembru, moći da se brčkaju na Halkidikiju, Tasosu, Lefkadi, Zakintosu, Skijatosu…

Ipak, pojedini građani Srbije i u vreme zatvorenih granica uspeli su da se dokopaju Grčke.

– Dakle, imam EU pasoš, i imam pravo, uz validan negativan rezultat PCR testa i sa PLF formularom, da uđem u Grčku. Napominjem da imam stalno prijavljeno boravište u Srbiji i vozilo na srpske registarske tablice. To Grcima ne predstavlja problem. Samo su pasoši važni – započeo je svoju priču Dragan T. na jednoj od Fejsbuk grupa koje okupljaju ljubitelje Grčke i letovanja u ovoj državi, prenosi Blic.

On napominje da je dobiti termin za testiranje u Novom Sadu, gde inače živi, veoma teško, te je odabrao sertifikovanu laboratoriju u Segedinu da se testira.

Platio je testiranje 130 evra, ali naveo je kako nema čekanja na testiranje, ni rezultata istog.

– Zakažete pregled telefonom (govore srpski) i kod njih pre uzimanja brisa popunite formulare (srpsku verziju, ako ne znate mađarski), oni vam provere da li ste dobro popunili, i onda vam uzmu bris. Bris se uzima iz nosa. Platite (može u evrima) i čekate sutradan uveče rezultate na mejl. Meni su stigli popodne već. Odštampate ih, potpišete hemijskom gde piše “pacijent” i takvi se prihvataju svugde u svetu. Ono što su meni naglasili je da obavezno priložim i račun od testiranja, jer navodno Grci traže – iskustvo je ovog Srbina.

Ukoliko su negativni rezultati testa, sledi popunjava se PLF obrazac na grčkom sajtu. Potrebno je prvo da napravite registraciju, da je potvrdite u mejlu koji dobijete od njih i tek tada popunjavate formular, navodi naš državljanin.

– QR kod sa svim popunjenim podacima vam stiže u ponoć na prijavljeni dan putovanja. Odštampate ga ili sačuvate u telefonu. Na grčkoj granici policajcu dajete pasoše u kućici, a pored kućice stoji sanitarni inspektor koji gleda papire. Ne znam da li je tako u svakoj smeni, ali kada smo mi prelazili, nisu ni pogledali PCR rezultate, nego samo papir sa QR kodom – glasi iskustvo ovog Srbina.

Kako je Dragan T. imao prilike da vidi, iz svakog automobila po jednog putnika na grčkoj granici upućuju na ponovno testiranje, bez obzira na priloženi negativni test.

Upravo on je bio određen za ponovno testiranje.

– Čini mi se da šalju na testiranje onoga ko je nosilac liste putnika na tom PLF obrascu. Sve ide brzo, odmah tamo na traci. Pomerite auto napred i dok automobilu iza vas pregledaju pasoše, vi ste gotovi. Napominjem da mi niko nije napomenuo da sam dužan da provedem neko vreme u apartmanu. Tako da sam bio slobodan da radim šta me je volja po dolasku na odredište – dodao je on.

Napomenuo je da je veoma čudan prizor jer nije video gotovo nijedan automobil sa srpskim tablicama kako čeka prelazak granice. Takođe kaže da je atmosfera u Grčkoj, ukoliko se uporedi sa našom zemljom, potpuno relaksirajuća.

– Po Solunu poneko i nosi masku, ali vas niko neće opomenuti, ni popreko pogledati ako je vi ne nosite, a u morskim odmaralištima bukvalno niko osim osoblja prodavnica i ugostiteljskih objekata je ne nosi – na osnovu svog iskustva priča ovaj Srbin.

Korona ne posustaje u Grčkoj, Krf i Halkidiki nova žarišta

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Grci ne nose maske, a sada imaju problem sa naglim porastom obolelih od korona virusa. Dragane, ono što je vama izgledalo relaksirajuće je nemar i budalaština “junaka” bez maske. Vratio sam se iz Turske pre 10 dana. Tamo je slika potpuno drugačija. Svi poštuju mere koje ih obavezuju da se u zatvorene prostorije ulazi sa maskom na licu uz obaveznu dezinfekciju ruku, a prilikom ulaska u hotele i veće prodavnice/tržne centre mere i temperaturu. Zahvaljujući tome Antalijska regija nije imala novoobolelih skoro 3 meseca.

23 Shares
Share via
Copy link