Koronavirus Svet

Korona ne posustaje u Grčkoj, Krf i Halkidiki nova žarišta

Hitne „pilot-mere“ od petka su na snazi u Atini, Akavali, Aleksandrupoliju i na ostrvu Porosu, zbog porasta broja obolelih od koronavirusa samo u tim mestima.

Te striktne mere su proba mera koja će biti primenjena i u nizu drugih područja, gde takođe raste broj slučajeva bolesti KOVID-19, zbog čega izgleda da Grčka ulazi u drugi talas epidemije, prenose atinski mediji reči vlasti.

Tokom prvog, teškog talasa epidemije, u vreme zabrane izlaska iz kuća, samo 21. aprila je zabeleženo 156 novih slučajeva koronavirusa, a u četvrtak, Organizacija javnog zdravstva Grčke je dobila prijavu 153 pozitivna slučaja.

Iako je to vrlo blizu rekorda, stručnjaci primećuju da su 153 prijave infekcije posledica i dinamičnog procesa kontinuiranog testiranja kojeg nije bilo pre četiri meseca, ali ipak ne skrivaju zabrinutost zbog toka epidemije.

Kontinuirano povećavanje broja slučajeva koronavirusa poslednjih dana pokrenulo je uvođenje novih mera, ciljanih na područja s velikim epidemiološkim teretom.

Opšte mere uključuju obavezu svih da upotrebljavaju maske i to svuda – i napolju, bar do polovine avgusta, a ciljane predstavljaju ograničavanje kretanja i rada raznih delatnosti, po lokalnim potrebama.

Dalje postupanje vlasti biće tema telekonferencije, pod predsedavanjem premijera Kirijakosa Micotakisa i predstavnika Ministarstva zdravstva za KOVID-19.

Više od polovine od 153 slučaja otkriveno je u Atini i Solunu, a ostali su široko geografski rasprostranjeni po celoj zemlji.

Najmanje 20 regionalnih jedinica je prijavilo nove slučajeve. Pored Atine i Soluna, to su i Argolida, Ahaja, Evros, Ilia, Tesprotia, Ianjina, Kavala, Krf, Kilkis, Kozani, Korint, Kiklade, Larisa, Magnesia, Pela, Mesinia, Halkidiki i Hanja na Kritu.

Neke od tih oblasti imaju veliko epidemiološko opterećenje, poput Krfa koji za samo sedam dana broji više od 23 slučaja i Halkidiki, gde su u poslednje dve nedelje utvrđena 22 slučaja.

Drugo područje, koje je pod mikroskopom stručnjaka, je Atina sa 40 slučajeva i Solun sa 38. Na ostrvu Porosu je otkriven veliki priliv novih slučajeva, te je civilna zaštita uz opšti karantin najavila jače restriktivne mere.

Kako se broj slučajeva povećava, tako se povećava i prijem u bolnicu. Do četvrtka su 123 pacijenta hospitalizovana u referentnim bolnicama, od kojih 58 u Atini.

Manje od nedelju dana ranije, broj pacijenata sa koronavirusom u svim grčkim bolnicama je bio 93.

Po epidemiološkom izveštaju, sada je 14 pacijenata intubirano pod opštom anestezijom i dišu pomoću respiratora, dok je nedelju dana ranije u čitavoj Grčkoj intubiranih bilo svega osam.

U četvrtak nije zabeleženo da je neko umro od koronavirusa, a umrlih tokom epidemije u Grčkoj je zasad ukupno 210.

Samo jedna svadba u Aleksandrupolisu, na severoistoku, „poklonila je zdravstvu“ 45 slučajeva i broj zaraženih tom prilikom raste i dalje.

Istovremeno, veliku zabrinutost izazivaju slučajevi bolničke zaraze.

Od 14 slučajeva prijavljenih u Larisi u četvrtak, najmanje šest odnosi se na zdravstvene radnike dveju bolnica u gradu, posle povratka na posao lekara koji nisu znali da su se zarazili tokom odmora na Halkidikiju.

Univerzitetska bolnica u Larisi leči 12 teških pacijenata u posebnim odeljenjima s negativnim atmosferskim pritiskom da bi se sprečilo isticanje kontaminiranog vazduha iz tih prostorija.

Pored venčanja u Solunu i Aleksandrupolisu, krštenja na Halkidikiju i fabrike za preradu mesa u Kavali, nova žarišta epidemije su mesta zabave na ostrvu Mikonosu – potvrđeno je osam slučajeva medju ugostiteljskim osobljem.

Žarištima zaraze su se priključili i vojni objekti, te su samo u četvrtak dva slučaja prijavljena u jednoj kasarni u mestu Stefanovikio, u Magnisiji.

Grčka plaća smeštaj turistima ako se zaraze koronavirusom

Izvro: Beta

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

92 Shares
Share via
Copy link