Magazin Vesti

“Mama je sela da popije jutarnju kafu, zatvorila oči i napustila nas. Mama, vidimo se na drugoj strani svega”

srbijanka turajlic
Facebook/Srbijanka Turajlic
Penzionisana profesorka Univerziteta u Beogradu Srbijanka Turajlić preminula je prošle nedelje u 77. godini, a njena ćerka Mila objavila je na društvenoj mreži potresan status, u kom je pisala o detaljima tog dana.
– Prošle nedelje u zoru, mama je krenula iz hotela u gradiću Livorno u Italiji na trajekt za Korziku. Iz Beograda je krenula kolima, uzbuđena što će provesti nedelju dana sa Nevom i sa mnom na moru. Napuštajući hotel, sela je da popije jutarnju kafu, zatvorila oči i napustila nas. Kako na nju i liči, spakovana i spremna za put. Radujući se avanturi koja je čeka. I spokojna u znanju da nas je naučila da putujemo kroz život. Vidimo se na drugoj strani svega. Tvoje Nina, Mila i Neva – napisala je ona.
Podsetimo, penzionisana profesorka Srbijanka Turajlić, preminula je iznenada prošle nedelje.

Rođena je 1946. godine u Beogradu. Bila je vanredni profesor sa Katedre za Signale i sisteme Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Turajlić je 2009. goine dobila nagradu Osvajanje slobode, koju svake godine dodeljuje Fond Maja Maršićević Tasić za doprinos pobedi demokratije u Srbiji.

Bila je i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvete i sporta od 2001. do 2004 godine.

Penzionisala se 2011. godine.

Krajem devedesetih godina prošlog veka bila je aktivna članica pokreta Otpora.

Osnovnu školu i gimnaziju je završila u Beogradu, a kao maturant je bila član jugoslovenske reprezentacije na 6. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 1964. u Moskvi.

Elektrotehnički fakultet je završila u Beogradu 1969, magistrirala 1973, doktorirala 1979. U zvanje docenta izabrana 1982, u zvanje vanrednog profesora 1989. Tokom studija više puta dobijala studentske nagrade.

Bila je stipendista francuske vlade u Grenoblu od 1974 do 1975. Kao predavač radila je od 1984 do 1986 u Montereju, Kalifornija. (kraj) vip

Napisala je 1981, „Praktikum za laboratorijske vežbe iz automatskog upravljanja“.

Jedna je i od osnivača Pokreta slobodnih građana (PSG).

Preminula Srbijanka Turajlić

Čitajte Luftiku na Google vestima

223 Shares
223 Shares
Share via
Copy link