Magazin Srbija

Vlada najvećim zagađivačima dala još 3 godine fore da nesmetano truju stanovništvo

zagađenje
Foto: Marko Đurica /Reuter

Zeleni front Pokreta “1 od 5 miliona” pitao je danas Vladu Republike Srbije zašto je rok za izdavanje integrisanih dozvola velikim zagađivačima ponovo pomeren, i to za kraj 2024. godine?

Integrisana dozvola je odluka nadležnog organa doneta u formi rešenja kojom se odobrava puštanje u rad postrojenja ili njegovog dela, odnosno obavljanje aktivnosti čiji sastavni deo čini dokumentacija sa utvrđenim uslovima kojima se garantuje da takvo postrojenje ili aktivnost odgovaraju zahtevima predviđenim Zakonom o sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine. Dozvolom se odobrava rad novih postrojenja, rad i bitne izmene u radu, odnosno funkcionisanju postojećeg postrojenja.

Prema mišljenjima članova ovog pokreta postoje dva moguća razloga za pomeranja roka, koji je definisan Predlogom izmena Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, usvojenim na sednici Vlade: Ili Vlada i njena resorna ministarstva nemaju kapacitete da sprovedu sopstvene zakone, ili su velikim zagađivačima obećali da će na ovom prostoru moći da rade šta god požele.

Zeleni front Pokreta “1 od 5 miliona” podseća da čak 227 postrojenja podležu izdavanju integrisane dozvole, te da je za proteklih 18 godina izdato svega 46 dozvola. To znači da 181 postrojenje radi bez neophodnih dozvola.

– Nijedna termoelektrana u okviru Elektroprivrede Srbije ne poseduje dozvolu. Nijedno postrojenje rudarskog kompleksa u Boru kojim upravlja kompanija Zijin ne poseduje dozvolu, kao ni postrojenja bivše Železare Smederevo kojom upravlja kompanija HBIS Group Serbia! A to su neki od najvećih zagađivača – ukazala je Snežana Nedeljković, predsednica Zelenog fronta Pokreta “1 od 5 miliona”.

Nedeljković je navela i da je rok za izdavanje dozvola iz aktuelnog Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine istekao još 31. decembra 2020.

“Očigledno da nije ni imao ko da radi na primeni zakona, navela je ona, jer je u Ministarstvu na poslovima obrade i izdavanja integrisanih dozvola zaposleno samo četvoro ljudi, dok većina jedinica lokalne samouprave nema nijednu stručnu osobu za obavljanje ovih poslova”, navodi se u saopštenju.

– Umesto da uposli još stručnjaka i učini sve da i ostala postrojenja, najveći zagađivači, rade po zakonu, naša Vlada traži odlaganje primene zakona do 2024. godine, što znači još tri godine nesmetanog trovanja našeg stanovništva – zaključila je Nedeljković.

Novosađani su u oktobru udisali čist vazduh jedva 7 dana, veliki zagađivači kriju podatke

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

80 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap