Magazin Srbija

Ziđin i Linglong javašluk: Potrovaše nas i pokraše a država im gura pare u džepove i čuva leđa

Vučić
Foto: Weibo

Predstavnici Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), na konferenciji održanoj 14. maja su obelodanili informacije i katastrofalnom prekomernom zagađenju u Zrenjaninu i Boru za koje zasluge preuzimaju SERBIA ZIJIN COPPER DOO BOR i  LINGLONG INTERNATIONAL EUROPE.

Na konferenciji su govorili advokat Jovan Rajić, Predsednik upravnog odbora RERI-ja,Mirko Popović, Programski direktor RERI-ja,Dušan Kokot, Građanski preokret, Zrenjanin,Toplica Marjanović i Društvo Mladih istraživača iz Bora.

Bahato ponašanje i nepoštovanje zakona ovih kineskih investitora Vlada Republike Srbije proglasila projektima od “nacionalnog značaja”. Njihov negativam uticaj  sa katastrofalnim posledicama na lokalne zajednice u Boru i Zrenjaninu ostaje nevidljiv za nadležne inspekcije i Vladu, te se pitamo šta treba da se dogodi da se zaustavi ovaj ekološki geonocid koji ćemo plaćati ljudskim životima.

Na konferenciji RERI je upozirio da borska reka Pek mesecima trpi zagađenje zbog kompanije Ziđin, a da ekološka katastrofa preti i onima koji žive u Zrenjaninu, jer država dopušta izgradnju fabrike guma, iako investitor, kako tvrde, za to još nema dozvolu.

Kineski nvestitor u Boru krši propise po tri različita osnova, zagađenje reke Pek, funkcionisanje postrojenja bez građevinske dozvole, ventilaciono okono rudnika Jama i zagađenje vazduha, rekao je na konferenciji Jovan Rajić.

Rajić kaže da su dokaze o prekomernom zagađenju i nepoštovanju zakona dostavili nadležnoj  inspekciji koja ili ne reaguje ili odbija da obavesti javnost o rezultatima izvršenog inspekcijskog nadzora.

Rajić je podsetio na dezinformaciju koju je iznela ministarka Mihajlović, da je rudnik Jama zatvoren za koji postoje video dokazi da je radio bez prekida za koji Ziđin nema građevinsku dozvolu i rešenje za izvođenje rudarskih radova.

„Tokom ove dve godine država oličena u republičkim, pokrajinskim i lokalnim organima, ne samo da nemo gleda na ono što se dešava u Zrenjaninu, već to administrativno i finansijski izdašno i posvećeno podržava i to je ono što je razlog za najveću brigu u ovom slučaju“, naglašava Mirko Popović iz RERI-ja.

„Na primeru Bora se vidi zapravo bezakonje i jedno sistemsko odbijanje da se primeni pravo i da se zaštite na kraju krajeva građani a i životna sredina, mi smo na osnovu izveštaja zvaničnih inspekcija za 2020. godinu koji pokazuje da je desetostruko premašena granična emisija sumpor-dioksida na mernim stanicama u Boru“, dodao je Jovan Rajić, takođe iz RERI-ja

Izvor: N1

Selo Metovnica na ivici opstanka: Kineski rudnik im zatrovao reku, isušio bunare, a naša država i gluva i slepa

Julija Vojinović

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Zamislite da se strancima daje više od 80 miliona evra, poklanja zemljište, dovlači voda za piće koju Zrenjaninci nemaju već 40 godine i pored završene Fabrike vode koju će platiti građana kroz višu cenu česmovače. Prljava tehnologija najveće gumare u Evropi će prema gradu i rezervatu ptica ispuštati otrove, formalin i čađ kojiće zagaditi i oranice naših paora. Naši građevinci ne mogu ni da primirišu ovom velikom gradilištu jer su na njemo za siću angažovani većinom štićenici kineskih zatvora. Srećom, uskoro stiže još jedan zagađivač sa najvećom farmom svinja. Ima se – u sve se ugrađuju. Izvinjavamo se što od svog naroda pravite budale.

  • E druze vidis u Kanadi je 250 miliona dolara ogroman novac oko koga se u parlamentu mora opravdati svaki cent, Posto je Srbija bogatija od Kanade mi za dve gumarske trovace dajemo priblizno isti novac. Mi smo jedna propala drzava sa retardiranim drustvom koji glasa za ovu budaletinu.

182 Shares
182 Shares
Share via
Copy link