Magazin

Sirotinjski vozni park srpskih ministara, i kamen bi zaplakao, 70% nema svoj auto

vozni park skupština
Ilustracija/Foto: Marina Lopičić

Prema podacima koji su javno dostupni na sajtu Agencije za sprečavanje korpupcije, od ukupno 25 članova koji čine Vladu Srbije, tek jedna trećina ima svoj automobil . Čini se su možda zaboravili da prijave svoje ljubimce na 4 točka ili je pak zavladala kriza u državnom vrhu, te se za auto novca nema. Ne smemo ni da pomislimo da službene automobile koriste u privatne svrhe, to nikako ne.

Aleksandar Vučić nema svoj automobil. Predsednik živi skromno i poseduje stan od 30 kvadrata a za posao koji radi 24 časa dnevno prima jedva 158 hiljada dinara.

Branko Ružić, trenutni Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je funkcioner od od 2010. godine. Poslanik pa ministar, talentovan za sve i od RTS-a je primao dvadesetak hiljada mesečno za verovatno ništa. Ružić je karijeru počeo u trosobnom stanu od oko 85 kvadrata a već 2013. godine je na poklon dobio petosoban stan i garažu. Već 2014. godine, prema podacima iz izveštaja koji je on dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, Ružić postaje podstanar, više nije vlasnik stana ali počinje da štedi novac u banci.

Sada kao prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja zarađuje oko 120 hiljada dinara mesečno ali već 10 godina nema auto.

Generalni sekretar Novak Nedić političku karijeru je otpočeo najbolje moguće, kao zamenik generalnog sekretara  Vlade, 2012. godine kada je vozio BMW 320 D, 2012. godište i primao platu od 147.552,00 dinara. Tada je sa 7 odosto bio vlasnik kuće od 120 kvadrata, vlasnik četvorosobnog stana, garaže i poslovnog prostora.

U naredim godinama, mada je napredovao i zauzeo mesto generalnog sekretara, plata mu se smanjila za oko 50 hiljada, ostao je bez kuće, poslovnog prostora i automobila. Ostala mu je garaža koja verovatno zjapi prazna.

Automobil nemaju ni Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Nikola Selaković, Anđelka Atanaksković, Tatjana Matić, Maja Popović, Marija Obradović, Gordana Čomić, Jadranka Joksimović, Zlatibor Lončar, Milan Krkobabić i Novica Tončev.

Ana Brnabić i Zorana Mihajlović voze Rav 4, mada je Zoranin stariji. Zorana poseduje automobil iz 2008. godine dok je Anin 2010. godište.  Brnabić je vlasnica tri kuće, jedne od skoro 330 kvadrata, jedne od skoro 170 i jedne od 30 kvadrata. Pored toga, predsednica ove osiromašene Vlade ima automobil RAV 4, 2010 godište i mesečno za svoj posao prima 128,320 dinara.

Šarmantna ministarka Zorana za razlku od većine ministara ima svoj automobil ali sudeći prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije ima i platu od nula dinara još od od 2014. godine. Ministarka radi za džabe već sedam godina ili Agencija zaboravlja da objavi njene izveštaje o imovini. Godine 2012. Zorana Mihajlović je kao Narodna poslanica, primala platu od 15 hiljada dinara, stoji na pomentom sajtu i ne možemo da se ne divimo velikoj žrtvi koju ova ministarka za nas podnosi godinama.

Ministarka Vujović ima najmlađeg četvorotočkaša u Vladi, starog jedva 3 godine a u pitanju je Honda HR-V 1.5 i-vtec cvt, koju je lično kupila.

Vanja Udovičić jedini ima dva automobila, Mercedesa iz 1985. godine i Opel Korsu iz 2008. godine a vlasnik je i čamca marke Volvo.

Toma Mona ima BMW 750 limousine koji je dobio na poklon, kako drugačije.

Maja Gojković ima Pežo 5008 iz 2008. godine i kupila ga je.

Branislav Nedimović od gradonačelnika Sremske Mitrovice do ministarske funkcije, nije rešio svoje stambeno pitanje. Međutim 2016. godine dok je bio ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine kupio je sebi Folksvagen 2003. godište što je dostavio Agenciji. Od tada Nedimović traži dodatne poslove te danas pored ministarke funkcije obavlja još 4 funkcionerska posla i ukupno zarađuje više od 360 hiljada dinara. Skoro tri puta više nego predsednik. I još vozi isti auto.

Ministar Nenad Popović je Agenciji prijavio da poseduje ski sanke, motor Harli Dejvison, četvortočkaš i čamac bez kabine. Svaka čast, zanimljiva interesovanja ali ni ovaj ministar nema svoj automobil.

Ministaku pravde, Maju Popović, koja se iznenadila da u Srbiji nemamo smrtnu kaznu, Agencija za sprečavanje korpucije nije ni uvrstila na sajt. Jednako je nebitna i ministarka privrede Anđelka Atanasković, ni nje nema u društvu velikana, kao ni njene imovine, koju je podećamo, u obavezi da dostavi Agenciji, 30 dana nakon stupanja na funkciju.

Bonus ličnost je neizostavni Ivica Dačić, koji svakako nedostaje ovoj Vladi. Trenutni predsednik Narodne skupštine takođe nema automobil. Da se posvetio pevačkoj karijeri za koju bez ikakve dileme ima dara, umesto državi Srbiji i dobrobiti našeg naroda,  vozio bi nešto besno zasigurno.

Zorana Mihajlović mu tetka, uhapšeni Jovičić kum, a on direktor Agencije za zaštitu životne sredine

148 Shares
148 Shares
Share via
Copy link