Magazin Srbija

Ana Brnabić nema ušteđevinu, živi od 1.000€ premijerske plate ali u vili na Dedinju

ana brnabic
Printscreen

Premijerka Ana Brnabić nema ušteđevinu a dok je bila ministarka mesečno je plaćala ratu kredita za stan veću od njene plate. Sada kao predsednica Vlade zarađuje jedva hiljadu evra ali zato živi u vili na Dedinju.

U izveštaju o imovini Ane Brnabić piše da poseduje stan i potkrovlje površine od oko 328 kvadrata, te da ga je stekla kupovinom. Kako je ranije objavio Krik u svojoj bazi imovine političara, reč je nekretnini koja se nalazi na Dedinju, u blizini Belog dvora, a koju je kupila na kredit 2014.

Prema ranijem istraživanju KRIK-a mesečna rata kredita iznosila je oko 140.000 dinara i njena plata ( u tom trenutku oko 89.000 dinara) nije bila dovoljna da otplati ovaj kredit.

– Ratu kredita za stan isplaćujem iz ušteđevine koju sam prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije, a koju sam stekla radeći godinama na rukovodećim pozicijama u stranim kompanijama u privredi i kao konsultant u međunarodnim organizacijama – rekla je Brnabić za Krik u vreme kada je bila ministarka.

Taj stan je ujedna i njena najvrednija imovina koja se procenjuje na oko 400.000 evra.

Premijerka je vlasnica i garaže koja ima 19 kvadrata.

Dve kuće na ostrvu Krk

Skupocene nekretnine Brnabić ima i na hrvatskom ostrvu Krk. Ona tamo poseduje četvorosobnu kuću od 167 kvadrata, koju je, kako pokazuju zvaničnu podaci, dobila u nasledstvo. Prema pisanju Krika, ta kuća je vredna oko 300.000 evra.

Brnabić je za taj istraživački portal ranije navela da su tu nekretninu izgradili njeni baka i deda 1980. godine.

– Porodični dogovor je bio da se sva dedina imovina u Hrvatskoj prebaci na moje ime tokom ostavinske rasprave, ali je realno da je cela imovina u Hrvatskoj i dalje porodična… Nisam sigurna kolika je vrednost jer brat i ja nismo nikada želeli da je prodamo. Ona za nas ima prvenstveno emotivnu vrednost – izjavila je ona.

Na istom ostrvu premijerka ima još jednu kuću, površine od svega 30 kvadrata. U njenoj imovinskoj karti ranije je pisalo da je reč o staroj devastiranoj nekretnini, koju je takođe dobila u nasledstvo.

Brnabić je rekla da je i ova kuća pripadala porodici njenog dede, a kako je Krik objavio, njena vrednost procenjivana je na oko 5.000 evra.

Na sajtu Agencije za malu kuću na Krku se više ne navodi da je devastirana, pa nije isključeno da je njena vrednost u međuvremenu porasla.

Premijerka je 2018. prijavila da je vlasnica zemljišta u više katastarskih opština, a Krik je pisao da poseduje 89 ari zemlje na ostrvu Krk.

Te parcele, prema njenom poslednjem izveštaju o imovini, više nisu u njenom vlasništvu.

Nema ušteđevinu

Kao predsednica Vlade Ana Brnabić mesečno zarađuje 110.164 dinara, a zanimljivo je da prema zvaničnim podacima nema ušteđevinu u banci. Ušteđevinu je Agenciji prijavila 2016, a dve godine kasnije je više nije bilo u njenom izveštaju o imovini.

U njenoj imovinskoj karti piše i da ima 14 akcija u Akcionarskom fondu, dve u Telekomu, 10 u NIS-u i 62 u Telekomu Srbije.

Izvor:Nova 

Izlaganje premijerke Brnabić posle kojeg će vas zaboleti mozak (VIDEO)

1K Share
1K Share
Share via
Copy link