Magazin Srbija

Čeka nas nova borba za bebu i lek od 2,5 miliona dolara, evo kako napreduju deca koja su ujedinila Srbiju

gavrilo-facebook
Foto: privatna arhiva

Još jednom detetu u Srbiji je dijagnostikovana teška ali izlečiva bolest – spinalna mišićna atrofija. Ova informacija je potvrđena na Tviter nalogu Za Gavrilovu pobedu. Srbija je prošle godine prikupila novac za lečenje Sofije, Lane, Minje i Anike, u ovoj godini je prikupljen nocvac za lečenje dva dečaka – Olivera i Gavrila.

“Naša drugarica Minja lepo napreduje i ovo je primer koliko zapravo vredi boriti se da se dođe do leka koliko god on bio skup. Nažalost, dok se država ne uključi, mi ćemo morati svim snagama da pomognemo svako dete.

Predstoji nam još jedna borba za 2,5 miliona evra, mi moramo da uspemo, ponovo”,napisano je na Tviteru.

U odgovoru na jedno od pitanja u  komentarima, da li to znači da je dijagnoza postavljena još jednom detetu, odgovoreno je nažalost- da.

twiter
Foto: Printskrin/Tviter

Gavrilo Đurđević upravo je bio poslednje dete u zemlji za čiju se basnoslovno skupu terapiju u inostranstvu sakupljao novac. Građani Srbije nedavno su se približili roku za prikupljanje predviđenog novca, ali bez potrebne sume. Utom je stigla vest da će ostatak novca dati država. Dečak je već sutradan, 25. maja stigao u Budimpeštu na lečenje.

Na njegovoj stranici podeljene su informacije o zdravstvenom stanju drugarice Minje Matić, takođe Kragujevčanke, koja svakodnevno napreduje.

Juče smo saznali i najnovije informacije o zdravstvenom stanju malene Lane Jovanović. Devojčica je ekstubirana zbog rinovirusa, kojim se nedavno zarazila. Njeno zdravlje je, navode, i dalje nestabilno jer vodi bitku da prodiše svojim plućima. Terapiju zolgensmom dobila je pre pola godine.

Oliver Pal Gajodi iz Bajmoka primio je terapiju u martu ove godine. U Budimpešti je bio od januara, kada je sakupljen novac za njegovo lečenje. Posle četiri meseca u inostranstvu, prenose lokalni mediji, dečak se sa porodicom vratio kući.

Sofija Markuljević prva je među SMA decom u Srbiji za čije lečenje zolgensmom je prikupljen novac. Devojčica je nedavno proslavila drugi rođendan. Zahvlanost najbližih je nemerljiva. Ipak, kažu da njihova borba i dalje traje.

Anika Manić deo je prošlogodišnje ekipe za čije su lečenje građani skupili potreban novac. Ipak, terapiju još uvek nije primila. Kako su roditelji naveli u svom obraćanju javnosti, predstoji joj novo testiranje u julu, posle koga bi mogle biti objavljene lepe vesti.

Izvor: Telegraf

Srbija prikupila novac za Gavrila, a veliki Vučić donirao tuđe pare

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

107 Shares
107 Shares
Share via
Copy link