Kolumne

Srbija prikupila novac za Gavrila, a veliki Vučić donirao tuđe pare

gavrilo slika
Printscreen

Sakupljala je Srbija novac za lečenje malog Gavrila mesecima unazad. On je samo jedno dete u nizu koje mora na put u inostranstvo zbog lečenja i nenormalno skupe terapije. Košmarni iznos od 2,5 miliona evra bio je neophodan za jedan dečiji život.

Užasno velika cifra za jednog mališana, složićete se. Toliko humanitarnih organizacija, toliko novca kod malog broja ljudi, a srazmerno toliko i ovakvih teških priča koje izvlače suzu i onim najjačima.

Gavrilo će dobiti svoju šansu, a Srbija se osmehnula nebesima kada je objavljeno da je novac sakupljen.

A ko je sve pomogao?

Pa mnogo ljudi koji su odlučili da ne sede skrštenih ruku. Slale su se SMS poruke, prodavali se automobili, motori, nameštaj, sakupljale se donacije, te su veliko srce pokazali i zatvorenici na izdržavanju kazne u kaznenim centrima. Sakupili su nekoliko hiljada evra skupa robijaši i zatvorsko osoblje iz Niša, Ćuprije i Kragujevca.

Mladi bračni par Prodanović odlučio se na gest vredan poštovanja. Prodali su svoj automobil i čitav iznos uplatili za malog Gavrila. Takođe, jedan bajker je prodao svoj najskuplji motor i novac prosledio za lečenje mališana.

Mnogo je ovakvih priča bilo, ali novčani iznos i dalje nije bio kompletiran.

Uključio se vatrogasac Đorđe Vukićević koji je pokupio sa terena kapitensku traku Kristijana Ronalda i ponudio je na aukciji. Ronaldo je u revoltu zbog očiglednog sudijskog previda u finišu utakmice Srbije i Portugala bacio svoju traku, besan i ljut ne sluteći da čini dobro delo.

Kompanija Mozzart ponudila je najviše na aukciji i ozbiljan iznos je prosleđen Gavrilu.

Onda se u priču uključio i Mesi, a onda i Modrić, Ibrahimović… Gavrilo je uspeo ono što smo oduvek želeli da vidimo. Mesi i Ronaldo u istom timu. Hvala tebi Gavrilo!

Dresovi su prodati, građani su se dovijali, a roditelji su još čekali poverovavši da su čuda moguća. Falilo je još samo malo, manje od pola miliona, ali gde još nabaviti novac!?

Neko je sve to pažljivo posmatrao iz prikrajka. Vrlo moguće, obećao porodici pomoć ukoliko se prvo čitava zajednica, ovoga puta i svetska, uključi u prikupljanje sredstava. Čekao je svoj trenutak taj nadčovek iz Feketića i poentirao.

Mediji su objavili da je pomoć skupljena, a da je finalnu finansijsku injekciju ubrizgao lično predsednik.

Ništa ljudi, šta da vam kažem. Da nije bilo njega ne bi bilo ni pomoći za Gavrila. Ništa vaš trud, odricanje i neverovatna solidarnost ne vredi bez njegovih političkih poena.

Zapravo, nije bitan on. Želim da iskoristim priliku i kažem svaka čast svima koji su učestvovali u ovoj akciji. Jesmo ekonomski tigar, sa najvećim rastom, samo još da vidimo čega, ali smo i tako moćni uspeli kao država i društvo da sakupimo 2,5 miliona evra. Toliko vredi neki tek prohodali fudbaler sa dve leve noge, ali eto moćna Srbija nema za bolesnu decu, ali ima za Zvezdu, Partizan, gondole, spomenike, rasvetu, jelku, Lukasa, Mitrovića, Goncića, Ristovskog, Čorbu i druge šmekere…

Prosto ne mogu da prihvatim da neko može da skuplja slavu i poene na humanitarnoj akciji, naročito što se radi o osmomesečnom dečaku. Nadam se da su mediji koji objavljuju ovakve naslove sami odlučili da ne izlaze iz unutrašnjosti predsednika SNS-a i da nisu dobili jasnu direktivu kako taj promotivni naslov treba da izgleda.

Kolike su donacije bile po osobi zaista je nevažno, svako je dao onoliko koliko je imao i mogao u datom trenutku. Svi su ozbiljne face i svaka čast. Svi su dali svoje novce, odvojili od svog plitkog džepa, a samo je predsednik donirao tuđim parama i pokupio zasluge. Građani su dakle platili u oba slučaja. Ozbiljna faca i svaka „čast“.

Imamo 2 i po miliona razloga za osmeh, Gavrilo je stigao na lečenje!

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

502 Shares
502 Shares
Share via
Copy link