Lifestyle

Manje od 6 sati sna enormno uvećava rizik od demencije tvrde naučnici

Bedtime. Senior Lady Sleeping In Her Bed Early In Morning, Panor
Foto: griswoldhomecare.com

Razvoj demencije uvećan je za oko 30 odsto kod osoba starosti između 50 i 70 godina koje spavaju manje od šest sati u odnosu na one koji spavaju sedam ili više sati tokom noći, pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog na skoro 8.000 odraslih Britanaca. Njihove navike, higijena spavanja, dnevni ritam i kvalitet sna praćeni su više od 25 godina.

Studiju su sproveli naučnici francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) i Univerziteta u Parizu u saradnji sa londonskim „University College“ (UCL).

Naučnica Severin Sabia (Inserm/UCL) i njene kolege takođe su uočili za 30 odsto veći rizik od razvoja demencije kod osoba starosti između 50 i 70 godina koji su prijavili kraće vreme spavanja, bez obzira na njihove potencijalne kardiovaskularne ili metaboličke probleme, kao i one mentalne, poput depresije, a svi oni su faktori rizika za razvoj demencije, prenosi Nova.rs.

U sklopu istraživanja učesnici su u šest navrata sami procenjivali trajanje sna između 1985. i 2015. godine, a 2012. ih je 3.900 dobilo akcelerometar koji beleži podatke ospavanju tokom noći, da bi se potvrdila tačnost njihovih procena. Pokazatelji su potvrdili pretpostavke o razvoju demencije kod takvih osoba zaključno sa martom 2019.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacija (SZO) u svetu se skoro svake godine evidentira oko 10 miliona novih slučajeva demencije, među kojima je i Alchajmerova bolest.

Kod osoba koje pate od demencije, razvoju bolesti često je prethodio loš kvalitet sna, poput čestog buđenja tokom noći ili premalo sna, na šta ukazuje sve više istraživanja.

Naučnici su uočili i opasnost od većeg rizika od nastanka amiloidnog plaka u mozgu, proteina povezanog sa nastankom demencije kod osoba koje su se budile više od pet puta tokom noći, zbog čega iz Inserma ukazuju na važnost dobre higijene sna za zdravlje pojedinca.

Predstojećim istraživanjima verovatno će moći da se utvrdi na koji način poboljšanje navika, kada je u pitanju spavanje, može da doprinese prevenciji razvoja demencije, piše Nature.

Najbolji način da se smanji rizik od razvoja demencije i da se mozak održi zdravim u starijoj životnoj dobi jeste „prestanak pušenja, umereno konzumiranje alkohola, redovna mentalna i fizička aktivnost, uravnotežena ishrana i kontrola nivoa holesterola i krvnog pritiska“, istakla je dr Sara Imarisio iz Udruženja za istraživanje Alchajmerove bolesti.

Zašto sam sigurna da stare i nemoćne roditelje treba smestiti u starački dom

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

27 Shares
Share via
Copy link