Magazin Srbija

Mihailo svojim rukama napravio bungalov i nudi besplatan smeštaj putnicima na Tari

Mihailo nosi drva
Foto: Privatna arhiva

Ako vas put nekad nanese na Zborište, najvši vrh Tare u Sbiji, u blizini mesta Sekulić, imaćete gde da svratite da se okrepite, ogrejete, sklonite od kiše i hladnoće. Zahvaljujući mladom Mihailu Paniću (23) iz Užica, studentu Zaštite bilja, koji je na svom imanju napravio drvenu kućicu i nudi je potpuno besplatno na korišćenje.

gotov bungalov
Foto: Privatna arhiva

SOS eko bungalov

Mihailo, koga prijatelji zovu Švaba, na ovu ideju je došao jer je i sam kao ljubitelj prirode, mnogo puta boravio na Tari u šatoru i napuštenim štalama.

– Moja kuća od pruća koju sam nazvao SOS eko bungalov, namenjena je svima koji se nađu u nevolji na planini Tari. Projekat sam započeo na delu zemlje koji je pripadao mom pradedi, dok sam drugi deo zemlje kupio.

Bungalov je napravljen par metara od mesta na kome je bila pradedina štala i bungalov za noćenje tokom leta, dok se stoka još čuvala na taj način.

Ceo bungalov je izgrađen od palih stabala, dok je krovna konstrukcija od polovnih greda skinutih sa drugarove srušene štale.

Smeštaj je skroman, besplatan i namenjen planinarima i ljubiteljima prirode koji vole ovakav tip avanture ili onima koji nemaju mogućnost da priušte smeštaj na Tari, a voleli bi da obiđu ovu prelepu planinu, priča za Luftiku ovaj nesvakidašnji mladi čovek, koji je prošao i kurs spasilaca Gorske službe.

Mihailo na Tari
Foto: Privatna arhiva

Bez posečenog stabla

Mihaila na početku niko nije shvatio ozbiljno kada je odlučio da napravi SOS bungalov.

mihailo ispred bungalova
Foto: Privatna arhiva

– Prvo sam počeo da pravim brvnaru da bi imali gde da se sklonimo, a od lima sam naprvio bubnjaru da se ogrejemo. Kada sam slučajno u nekoj staroj knjizi NS projekta našao uputstvo kako da napavim drvenu konstrukciju za kuću, došao sam na ideju da izgradim kućicu.

bungalov izgradnja
Foto: Privatna arhiva

Ne bih mogao sam da mi nisu pomogli drugari. Jedan mi je pomogao da dovučem balvane za zidove, a drugi mi je iz Prijepolja ustupio krovnu konstrukciju od srušene štale koju je nasledio od dede.

Sa trećim drugarom sam sve to dovezao njegovim džipom i prikolicom  na Taru. Onda je i otac došao da mi pomaže, a pridružio nam se i deda. Od tetke i teče sam dobio stari šporet na drva, a vrata sam kupio polovna, priča Mihailo.

peć na drva
Foto: Privatna arhiva

Ni jedno drvo nije posečeno da bi se ova eko kućica napravila, već je sve od polomljenih stabala sa Mihailovog imanja.

Obezbedio i drva za ogrev

Budućim posetiocima Mihilo je obezbedio i drva za loženje, a u kućici ima i krevet.

Bungalov unutra
Foto: Privatna arhiva

– Dovukao sam drva sa imanja, nasložio i pokrio tako da budu spremna za one koji dođu. Jedini uslov koji imam jeste da se bungalov ostavi čist i eventualno da se privuče poneko palo drvo, pa bih ga ja strugao za buduće posetioce Tare, objašnjava Mihailo i dodaje da se nada da će čim se otopi sneg, njegov SOS eko bungalov ugostiti prve posetioce.

Za sada su u kućici boravili samo njegovi prijatelji.

drva za ogrev
Foto: Privatna arhiva

Svi koji se nađu u situaciji da im je potrebno prenoćište mogu se javiti Mihailu na njegov Fejsbuk profil za informacije o lokaciji i o preuzimanju ključa na licu mesta.

Planinarski par Mira i Ivan otkrivaju 5 najlepših skrivenih mesta u Srbiji (FOTO)

2.1K Shares
2.1K Shares
Share via
Copy link