Magazin

Istraživanja pokazala da slonovi sahranjuju i oplakuju svoje mladunce

slonovi-sahranjuju-svoje-mladunce

Istraživači u indijskoj regiji Bengal otkrili su pet mesta na kojima su izvršena “sahranjivanja” između 2022. i 2023. godine, piše u studiji koja je objavljena u časopisu “Journal of Threatened Taka”.

Tim je otkrio da je krdo slonova nosilo uginulo mladunče za trup i noge pre nego što su ga zakopali u zemlju, s nogama okrenutim nagore.

“Na osnovu nekonvencionalnog posmatranja, digitalnih fotografija, terenskih beležaka i izveštajima s obdukcije, videli smo da su leševi mladunaca zakopani u ležećem položaju, bez obzira na razloge uginuća”, napisali su autori studije Parvin Kasvan i Akašdip Roj. U jednom slučaju, krdo je glasno urlikalo oko zakopanog mladunca.

Slonovi, koji žive u zbijenim krdima, poznati su po tome što tuguju za svojim mrtvima, ali studija je primetila da su sahranjeni samo mladunci jer im je bilo nemoguće da premeste odrasle.

Istraživanje nije otkrilo nijedan znak “direktne ljudske intervencije” ni u jednom od pet uginuća mladunaca.

Uočeni su jasni otisci stopala između 15 i 20 slonova oko mesta “sahranjivanja”.

Tim je dodao kako su mladunci uginuli zbog otkazivanja više organa. Slonovi su zakopali mladunce u kanale za navodnjavanje na plantažama čaja, stotinama metara udaljenih od najbližih ljudskih naselja.

Poznato je da divlji slonovi u Africi i Aziji posećuju leševe svojih prijatelja iz krda u različitim fazama raspadanja, ali je ova studija otkrila druga različita ponašanja u odnosu na proučavano krdo.

U svih pet slučajeva krdo je “otišlo s mesta sahrane u roku od 40 minuta”, a kasnije je izbeglo povratak u to područje i, umesto toga, migriralo je u drugim smerovima.

Čudo prirode u Indiji, rodile se bebe slonovi – blizanci

Izvor: Index.hr

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link