Svet Vesti

Bocvana preti da će poslati 20.000 slonova u Nemačku, a 10.000 u londonski Hajd Park

slon
Foto: ilustracija/Pixabay

Predsednik Bocvane Mokgvetsi Masisi zapretio je da će poslati 20.000 slonova u Nemačku, u jeku svađe ove dve zemlje oko uvoza lovačkih trofeja.

Naime, Masisi je kritikovao nemačku saveznu vladu, a posebno ministarstvo okoline na čelu s ministarkom zelenih Štefi Lemke, zbog nastojanja da se zabrani uvoz trofeja uprkos prenaseljenosti slonova u Bocvani.

– Vrlo je lako sedeti u Berlinu i imati mišljenje o našim poslovima u Bocvani. Mi plaćamo cenu kako bi se ove životinje očuvale – rekao je Masisi, a prenosi nemački Bild.

Bocvana, koja je prema predsedniku dom oko 130.000 slonova, već je poslala 8.000 u Angolu.

– Takvu ponudu želimo da damo i Nemačkoj. Ne prihvatamo ne kao odgovor. Želimo da naši slonovi slobodno šetaju. Ako vam se toliko sviđaju, prihvatite ovaj dar od nas – dodao je Masisi.

Čelnici te južnoafričke zemlje već su protestovali protiv moguće zabrane Ujedinjenog Kraljevstva lovcima na safariju da uvoze trofeje, upozorivši da će poslati 10.000 slonova u Hajd Park u Londonu.

Organizacija za prava životinja PETA podržava planove nemačke ministarke da ograniči i eventualno zabrani uvoz, nazivajući lov na trofeje “hobijem bogatih, iscrpljenih ljudi koji imaju više novca nego morala”.

– Strašne svote koje lovci amateri troše na lov ne završavaju kod siromašnog stanovništva ili kod uprave nacionalnog parka, već gotovo isključivo u džepovima turoperatora i vlasnika lovačkih farmi – rekao je portparol PETA za Politiko.

Bocvana bi trebalo u potpunosti da zabrani lov na trofeje i umesto toga da se oslanja na fototurizam za stvaranje prihoda, dodao je portparol, ističući da bi žive životinje učinile više za imidž zemlje.

Predsednik Bocvane opisao je situaciju sa slonovima u svojoj zemlji kao ozbiljnu. Slonovi su gazili ljude do smrti, usevi su bili uništeni, a sela opustošena.

Takođe je pozvao ministra u inspekciju zaštite divljih životinja u Bocvani. Njegova zemlja čini više “nego bilo koja druga zemlja na svetu”, naglasio je, dodajući da bi zabrana uvoza trofeja pogoršala siromaštvo.

Nemačko udruženje za dobrobit životinja nazvala je vladine planove “davno zakasnelim” i podelila izveštaj za 2022. s Politikom, u kojem se tvrdi da takav lov, zapravo, pogoršava postojeće nejednakosti unutar društva umesto da ih smanji.

Izvor: Index.hr, 021

Istraživanja pokazala da slonovi sahranjuju i oplakuju svoje mladunce

Čitajte Luftiku na Google vestima

Reklama

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link