Svet Vesti

Krdo od 24 slona preteralo s pićem i duboko zaspalo, seljani ih budili bubnjevima (VIDEO)

pijani slon
Foto: printscreen

Krdo od 24 slona preteralo je sa pićem koje su napravili stanovnici Salipade, sela u istočnoj indijskoj državi Orisi.

Naime, životinje su pronašle velike glinene posude mahua – alkoholnog pića napravljenog od fermentisanih cvetova tropskog stabla Madhuca Longifolia. Posude s mahuom ostavljene su u džungli da fermentiraju, a seljani su ih pronašli porazbijana i prazne, piše Insider, a prenosi Jutarnji.hr.

U blizini razbijenih posuda pronađeno je krdo od 24 uspavana slona, uključujući i mladunce. Čisti mahua sadrži i do 45 odsto alkohola.

– Konzumirali su fermentisano piće i napili se. To piće još nije bilo prerađeno. Pokušali smo da probudimo životinje, ali nismo uspeli pa smo o svemu obavestili odeljenje za šume – rekao je seljanin Naria Seti za Pres Trast of India.

Službenici odeljenja za šume koristili su bubnjeve kako bi probudili slonove iz dubokog sna, a šumski čuvar Gasiram Patra potvrdio je da su nakon toga životinje pobegle u džunglu.

– Slonove privlači miris mahue. Vole je jer je ukusna i moćna – rekao je Kartik Satjanarajan, izvršni direktor Wildlife SOS-a. Dodao je da mu se tvrdnje stanovnika čine neobičnim jer obično jedan slon pazi na ostatak krda.

Istraživanje iz 2020. objavljeno u časopisu “Biology Letters” otkrilo je da se slonovi mogu napiti od malih količina alkohola jer ne mogu da ga metabolišu na isti način kao ljudi, nezavisno od njihove veličine.

Izvor: Jutarnji, 021

Krdo slonova 12 sati pešačilo do kuće svog spasitelja kako bi mu odalo poslednju počast

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link