Svet Vesti

Krdo od 24 slona preteralo s pićem i duboko zaspalo, seljani ih budili bubnjevima (VIDEO)

pijani slon
Foto: printscreen

Krdo od 24 slona preteralo je sa pićem koje su napravili stanovnici Salipade, sela u istočnoj indijskoj državi Orisi.

Naime, životinje su pronašle velike glinene posude mahua – alkoholnog pića napravljenog od fermentisanih cvetova tropskog stabla Madhuca Longifolia. Posude s mahuom ostavljene su u džungli da fermentiraju, a seljani su ih pronašli porazbijana i prazne, piše Insider, a prenosi Jutarnji.hr.

U blizini razbijenih posuda pronađeno je krdo od 24 uspavana slona, uključujući i mladunce. Čisti mahua sadrži i do 45 odsto alkohola.

– Konzumirali su fermentisano piće i napili se. To piće još nije bilo prerađeno. Pokušali smo da probudimo životinje, ali nismo uspeli pa smo o svemu obavestili odeljenje za šume – rekao je seljanin Naria Seti za Pres Trast of India.

Službenici odeljenja za šume koristili su bubnjeve kako bi probudili slonove iz dubokog sna, a šumski čuvar Gasiram Patra potvrdio je da su nakon toga životinje pobegle u džunglu.

– Slonove privlači miris mahue. Vole je jer je ukusna i moćna – rekao je Kartik Satjanarajan, izvršni direktor Wildlife SOS-a. Dodao je da mu se tvrdnje stanovnika čine neobičnim jer obično jedan slon pazi na ostatak krda.

Istraživanje iz 2020. objavljeno u časopisu „Biology Letters“ otkrilo je da se slonovi mogu napiti od malih količina alkohola jer ne mogu da ga metabolišu na isti način kao ljudi, nezavisno od njihove veličine.

Izvor: Jutarnji, 021

Krdo slonova 12 sati pešačilo do kuće svog spasitelja kako bi mu odalo poslednju počast

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link