Magazin Srbija

Slavska trpeza – neizostavni srpski specijaliteti koje gosti obožavaju

slava specijaliteti
Printscreen

Počela je jesen, a samim tim i period slava. Krsna slava je jedan od najvećih praznika u Srbiji, a kako bi se proslavila, u domaćinstvu se priprema posebna gozba. Pripremanje slavske trpeze počinje nedeljama unapred, a domaćice vredno i sa puno ljubavi pripremaju svako jelo koje će se naći kao posluženje.

Od predjela, preko glavnog jela pa sve do dezerta, one se staraju da na stolu bude bogat izbor hrane za svakog gosta. U zavsinosti od toga na koji datum pada slava, ona može biti posna ili mrsna, pa se specijaliteti koji se prave razlikuju.

U nastavku pročitajte koji srpski specijaliteti su neizostavni deo svake slave i koje gosti obožavaju.

#1 Predjelo – slavske salate i gibanica

Kada vam gosti dođu u dom, nakon što vam čestitaju krsnu slavu, sledi posluženje, prvo pićem, a zatim i hranom. Pite i salate za slavu su najlepši deo trpeze i služe se kao predjelo.

Salata koja je neizostavan deo svake slave je ruska salata, koju možete napraviti po originalnom receptu ukoliko slavite mrsnu slavu ili posnu verziju ukoliko je vaša slava posna.

Glavni sastojci ove salate su grašak, krompir, šargarepa, majonez, šunka i kiseli krastavčići, dok u posnoj verziji nema šunke, koristi se posni majonez i u nju se može dodati i jabuka.

Pored ruske salate, veoma često se pravi i mimoza, koja je veoma jednostavna za pripremu, a za nju su vam potrebni šunka, sir, jaja, krompir i majonez, dok je krompir salata neizostavan deo svake posne slave.

Kada je u pitanju pita, tu su gibanica, proja, pite sa različitim sastojcima i kiflice. Svakako i pored ovih pita, svakako bi na trpezi trebalo da imate i običan hleb. Takođe, ne smete zaboraviti na pihtije, tradicionalno srpsko jelo, koje se pravi od svinjskog mesa i želea.

Vino i grožđe

#2 Glavno jelo – veliki izbor jela na slavskoj trpezi

Posle predjela na sto se iznosi teleća čorba ili domaća supa, koja može biti pileća ili juneća, a za posnu slavu to su najčešće riblja ili paradajz čorba. Prilikom služenja, važno je da vodite računa da je supa dovoljno topla, a ukoliko nije ugrejte je na tihoj vatri.

Kao glavno jelo, tradicionalno se na sto se iznosi praseće ili jagneće pečenje, a uz to u najvećem delu Srbije se služi i sarma. Uz pečenje potrebno je poslužiti i salatu, a to može biti srpska salata, kupus salata ili neka druga po vašem izboru. Mnogi umesto sarme služe i svadbarki kupus, koji je takođe tradicionalno srpsko jelo.

Kada je u pitanju posna slava, služi se prebranac i riba, a neka domaćinstva prave i posne sarme tako što ih pune isključivo pirinčem.

#3 Dezert – sitni slavski kolači i torte

Kada je u pitanju dezert, za slavu se najčešće služe sitni slavski kolači – čokoladne loptice, bajadere, orasnice i oblande koji se mogu kupiti gotovi ili ih domaćica pravi. Takođe, uz kolače kao posluženje je neophodna i torta, izbor torte je uglavnom poznata torta na našim prostorima – reforma.

Ova starinska torta od kora, oraha i mnogo čokolade, omiljena je slavska poslastica. Naravno za sve one koji nisu ljubitelji čokolade, tu su voćne torte, a ukoliko je u pitanju posna slava, domaćica ima veliki izbor posnih recepada za dezerte pred sobom.

#4 Slavski kolač – neizostavan deo svake slave

Slavski kolač je pored sveće i vina, najvažniji deo praznične gozbe i glavno obeležje krsne slave. Njega tradicionalno pravi domaćica dan pred slavu, a na dan slave se odnosi u crkvu, u kojoj ga sveštenik osvešta i preliva crvenim vinom. Kolač se okreće sleva na desno tri puta, dok se izgovara pesma, a zatim se lomi u obliku krsta.

Recept za slavski kolač je veoma jednostavan, a osnovni sastojci su brašno, voda i kvasac. U zavisnosti od toga da li je posni ili mrsni u njega se dodaju mleko, puter i jaja. Okruglog je oblika, a posebna pažnja se posvećuje njegovom ukrašavanju.

Jedan od najčešćih ukrasa kojim se dekoriše slavski kolač su pet pečata koji su simbol Isusa Hrista. U sredini pečata se nalazi krst a na svakom krstu slova IS HS NI KA. Pored pečata, kolač se ukrašava i figurama od testa u obliku cveća, žita, knjige, burenca, grožđa, a svaki od ukrasa ima određenu simboliku.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio korisan i da smo vam pomogli u pripremanju specijaliteta za najveći srpski praznik – krsnu slavu, u kojima će vaši gosti uživati.

Slava nije slava, ako nekome nije bilo neprijatno

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

41 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap