Lifestyle Magazin

Škola ukinula domaće zadatke i umesto njih uvela “dela humanosti”

Većina nas provela je sate i sate na domaće zadatke koje smo dobijali u školi. Ali šta bi bilo da smo umesto tih silnih sati koje smo “proćerdali” na bubanje tablice množenja svoje slobodno vreme provodili čineći dobra dela za svoju zajednicu?

Isto pitanje postavilo je i rukovodstvo jedne osnovne škole u irskom gradu Clonakilty.

Tokom decembra 2019. zaposleni u toj školi odlučili su da umesto domaćih zadataka deci zadaju takozvana “dela ljubaznosti”.

To nije prvi put da je škola Gaelscoil Mhichíl Uí Choileáin realizovala ovu sjajnu ideju. Sličan princip primenjivali su svakog decembra prethodne tri godine.

Na zvaničnom internet profilu škole napisano je:

“Ohrabreni ogromnim uspehom koji je postigao prošlogodišnji projekat “Dnevnik zahvalnosti”, kada su učenici i njihovi roditelji beležili male stvari na kojima su zahvalni u životu, ovog decembra smo se odlučili za aktivniji pristup i učenike podstaknemo na mala dela dobrote koja će u nečijem životu napraviti veliku promenu”

U poslednjim nedeljama 2019. deca su svakog dana dobijala za zadatak različita dela humanosti.

Ponedeljkom su imali zadatak da se obrate starijoj osobi, utorkom da pomažu roditeljima u kućnim poslovima, sredom su imali slobodu da sami odaberu nasumični čin dobročinstva, a četvrtkom deca su podsticana da urade nešto za sebe, kao svojevrsni čin ljubavi prema samom sebi.

Sve vreme deca su vodila “dnevnik ljubaznosti” i u njemu zapisivali svoja iskustva, a škola je postavila takozvano “sanduče ljubaznosti” u koje su učenici ubacivali motivacione podrške, koje su za cilj imale da podignu međusobno samopoštovanje.

Te poruke javno su čitane petkom.

“Moderno društvo diktiraju društvene mreže, a mladi su konstantno pod pritiskom. Ne postoji bolji način za izgradnju humanijeg društva nego da decu učimo da budu ljubazniji”, navode u školi.

“Svi znamo da pomoć drugima čini da se samo bolje osećamo, a to je nešto što svi za sebe želimo.”

Probajte i sami… Budite ljubazni i bićete srećni.

Prvaci zbog gluvonemog drugara uče znakovni jezik, a nas kako biti čovek

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

50 Shares
Share via
Copy link