Izbori 2020 Magazin

Siniša Mali gotovo krišom odlikovan Ordenom Svetog Save Drugog reda

Mali i Patrijarh
Foto: Srna; nspm.rs

Pre dva dana u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu ministar finansija Siniša Mali odlikovan je Ordenom Svetog Save Drugog reda, saznaje list Danas u visokim crkvenim krugovima.

Odlikovanje stiže baš pred deljenje pomoći od 100 evra punoletnim građanima Srbije, ali zapravo je Mali na ovo čekao oko pola godine.

Odlikovanje nisu izneli u javnost ni ministarstvo ni SPC

Vest o ovoj naknadnoj dodeli drugog u rangu crkvenog odlikovanja Siniši Malom i koktelu priređenom tim povodom u Patrijaršiji do zaključenja lista Danas nisu objavili ni Informativna služba SPC niti Ministarstvo finansija.

U crkvenim izvorima spekuliše se da je ovaj događaj navodno zabeležen samo za arhivu.

Trebao da dobije ranije, ali nije bio “momenat” zbog lažnog doktorata

Siniša Mali je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, njegovim generalnim sekretarom Nikolom Selakovićem, još pet ministara iz kabineta Ane Brnabić i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom početkom prošlog oktobra bio na listi dobitnika najviših crkvenih odlikovanja povodom osam vekova autokefalnosti SPC.

Osim Vučića, prošlogodišnja crkvena lista odlikovanih političara i državnih zvaničnika u javnosti kritikovana je i zbog Siniše Malog, koji je u to vreme bio pod sumnjom za plagijat doktorske disertacije. Iako je u međuvremenu Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu krajem novembra 2019. ocenio da je Mali prekršio etički kodeks i predložio Senatu UB da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata, jer je „utvrdio postojanje Malijevog neakademskog ponašanja u radu“, Orden Svetog Save prekjuče se ipak našao u rukama aktuelnog srpskog ministra finansija.

Zbog odijuma, koji je u delu episkopata i javnosti, izazvala vest da će predsednik Srbije dobiti Orden Svetog Save Prvog reda, Sinod i patrijarh su, kako se tad spekulisalo, odlučili u zadnji čas da odlikovanja na svečanosti u beogradskom Centru „Sava“ 8. oktobra 2019. prime samo Vučić i Dodik. Svi ostali trebalo je da ordene prime kasnije na nekoj manjoj svečanosti.

Dan pre odlikovanja Siniše Malog, Vučić obećao pomoć Crkvi

Dan preko nego što je Mali konačno dobio Orden Svetog Save Drugog stepena, predsednik Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa patrijarhom Irinejem sazvanoj zbog problema SPC u Crnoj Gori, najavio da će vlast pomoći da se izgradnja Svetosavskog hrama na Vračaru „završi do druge polovine oktobra i obeležavanja stote godišnjice ujedinjenja Crkve“.

– Mi ćemo maksimalno da pomognemo da i 100 godina ujedinjenja Crkve kao i sve velike jubileje dočekamo zajedno, kao veliki praznik, uz svetske lidere koji su već najavili dolazak – poručio je Vučić.

Njegova vlast je 2019. finansijski pomagala i centralnu proslavu osam vekova samostalnosti SPC, zbog koje je, uz ostale nesuglasice u Crkvi, dvadesetak srpskih arhijereja tražilo sazivanje Sabora.

Deo episkopata bio je nezadovoljan i krivio je Sinod zbog slabe organizacije centralnog obeležavanja jubileja na kome, zbog gafova crkvene diplomatije, nisu bili predstavnici ostalih sestrinskih pravoslavnih crkava. Vrhunac neslaganja bila je odluka Sinoda da, na patrijarhov predlog, odlikuje Vučića.

Iako se kasnije spekulisalo da ni Sinod nije bio jedinstven po ovom pitanju, uručenju ordena Vučiću u znak protesta nije prisustvovala većina srpskih arhijereja.

Ovogodišnje majsko zasedanje Sabora odloženo je do daljnjeg zbog pandemije virusa korona i teško je reći da li će, i kad se bude održalo, na njegovom dnevnom redu biti i sporna odlikovanja.

Mali ipak, ni prošle godine, nije prošao bez ordena

Siniša Mali krajem oktobra prošle godine, po patrijarhovom blagoslovu, odlikovan je i ordenom Velikomučenika Kragujevačkih prvog stepena.

Odlikovanje mu je uručio član Sinoda episkop šumadijski Jovan (Mladenović) na osveštanju krstova i zvona u novom Hramu Silaska Svetog Duha na apostole u selu Barzilovica kod Lazarevca, što su tada objavili i Ministarstvo finansija i sajt SPC.

Izvor: Danas.rs/Jelena Tasić

Siniša Mali se izlupao za sve pare i pokazao da mu je s pravom poništen doktorat

PARTNERI SAJTA


170 Shares
170 Shares
Share via
Copy link