Magazin

Hotel od 105 spratova koji nikada nije imao goste

Ryugyong hotel
oto: Ryugyong hotel/ Alexander Demianchuk/TASS/Getty Images

Severna Koreja privlači pažnju javnosti na razne načine. U ovoj zemlji vlada komunistički režim koji kontroliše sve oblasti svakodnevnog života svih 25 miliona stanovnika. Da bi putovali, moraju da traže dozvolu a stranim turistima je jako teško da uđu u ovu zemlju.

Sa svoijm susedima, Južnokoreancima su u lošim odnosima više od pola veka a upravo zdanje hotela Riugiong svedoči o rivalitetu i inatu koji vlada između ove dve zemlje.

Hotel Riugiong nalazi se u Pjongjangu i ima čak 105 spratova. Izgradnja ovog zdanja, prepoznatljivog po svom piramidalnom obliku, započeta je još davne 1987. godine, kada je zemljom vladao Kim Il-Sung.

Međutim, danas hotel još nije završen zbog čega je i dalje upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najviša zgrada na svetu u kojoj niko ne živi.

Vlasti Severne Koreje su odlučile sagraditi ovaj hotel kako bi dokazali svoju superiornost u odnosu na Južnokoreance, koji su pred Olimpijske igre u Seoulu 1988. godine doneli odluku da izgrade neboder sa 63 sprata.

Plan je bio da novi hotel u Pjongjangu ima čak 3.000 soba i pet restorana na samom vrhu građevine.

Specifičan piramidalni dizajn hotela nije izabran iz estetskih razloga, već praktičnih. Naime, nisu koristili gvožđe u svojim građevinama već samo armirani beton, pa je bilo potrebno da jedna ovako visoka zgrada ima što šire podnožje.

Rad na hotelu je zaustavljen već 1991. godine jer je nakon raspada Sovjetskog saveza zemlja prolazila kroz veliku ekonomsku krizu.

Egipatska kompanija Orascom koja je dovela 3G tehnologiju u Severnu Koreju, 2008. godine se obavezala da će staru i oronulu fasadu hotela pokriti staklenim panelima.

Za sada nije poznato da li se i koliko radilo na enterijeru hotela, ali postoji informacija da bi završetak izgradnje Ryugyonga koštao barem dve milijarde dolara, što je 10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Hotel od 2018. godine prevashodno služi kao veliki ekran na kojem se emituju državne propagandne poruke, piše Design Taxi.

 

Izvor: B92.net

2 puta je bežala iz Severne Koreje, žrtva je trgovine ljudima u Kini, a sada kandidat na britanskim izborima

Čitajte Luftiku na Google vestima

13 Shares
Share via
Copy link