Srbija Vesti

Anđelko, Andrej i Danilo mogu da odahnu. Otišao je doktor Neša, paziće ih doktor Gangula

sns kolaž
Printscreen / Collage

Završen je dugo očekivani dan D u vladajućoj stranci, ali on (ne/očekivano) nije doneo nikakve korenite promene. Najavljivao se politički kraj Nebojše Stefanovića, ali je on ’preživeo’ podnošenjem ostavke na mesto šefa Gradskog odbora SNS-a čime je najverovatnije ispoštovao svoj deo dogovora sa Aleksandrom Vučićem. Takođe, ozvaničen je prelazak Aleksandra Šapića među naprednjake i sada je od donedavno misterioznog opozicionara zasluženo avanzovao do mesta potpredsednika Srpske napredne stranke.

Kombank dvorana bilo je mesto na kome se trebalo odlučivati o sudbini ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića. Redom su se prethodnih nedelja lokalni odbori izjašnjavali zahtevajući smenu visokopozicioniranog kolege zbog javnih optužbi i sumnji da upravo on stoji iza prisluškivanja predsednika države i članova njegove porodice.

Uoči sednice Predsedništva i Glavnog odbora, Stefanović je podneo ostavku na mesto šefa beogradskog odbora SNS-a koja je jednoglasno usvojena. To je za sada jedina posledica koju je pretrpeo Stefanović, ali je i više nego očigledno bilo distanciranje stranačkih kolega i dojučerašnjih bliskih saradnika. Naprednjaci su definitivno detektovali leglo zavere, odnosno zaraze i to je bio razlog zašto su se u njegovoj blizini striktno poštovale preporučene epidemiološke mere propisane od strane Kriznog štaba.

On je sednice pratio u društvu nekadašnje sektretarke MUP-a Biljane Popović Ivković, a niko od mnogobrojnih naprednjaka nije imao potrebu, ni hrabrosti, da na skupu sedne iole blizu režimskih SNS otpadnika.

Stefanović dakle ostaje na mestu ministra odbrane do isteka mandata ove Vlade i za sada je pregrmeo oluju koja je pretila da mu potpuno uništi političku karijeru, iako je i još uvek očigledno prilično usamljen među partijskim drugovima.

Naučio je Stefanović lekciju i sada će bar za trenutak moći da predahne. Godinama se spekuliše o ličnom sukobu Nebojše Stefanovića i Andreja Vučića, brata predsednika, te je stariji Vučić samo donekle zadovoljan što se još uvek aktuelni ministar odbrane nalazi u defanzivi poslednjih meseci i što je morao da se odrekne važne stranačke funkcije u Beogradu.

Tu se otvorio širok prostor za delovanje Aleksandra Šapića, svežeg naprednjaka i bivšeg vaterpolo šampiona, za koga na društvenim mrežama možemo videti šaljivi komentar – konačno na dnu.

Dvojica drugara sa Novog Beograda oduševljena su što konačno mogu da izađu iz ormara i što u javnosti mogu makar da se drže za ruke.

drugari
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Međutim, nisu svi oduševljeni novom vezom. Pojavila se ozbiljna ljubomora kod zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji oseća da mu se bliži kraj na radnom zadatku u prestonici Srbije. Svi su ustali i srdačno pozdravili Šapićevo priklanjanje srpskom vladaru, ali je u gomili pomodrelih dlanova Vesić ostao hladan, uzdržan i sedeći je posmatrao javnu političku preljubu.

Šapić je po svemu sudeći decidan u nameri da ne dolaze u obzir nikakvi ljubavni trouglovi, te izokola poručuje da u njegovom timu za Beograd nema mesta za Gorana Vesića. Od Vučića očekuje da lično i uz posredstvo stranačkih organa prekine prethodnu vezu sa Goranom, jer on sa njim nema nameru da deli vladajuću postelju.

SEDNICA GLAVNOG ODBORA SNS
Beograd, 29.05.2021. – Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) odrzana je danas u Kombank dvorani u Beogradu. Na fotografiji Aleksandar Sapic. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Višegodišnja nadanja Vesića da konačno dobije priliku da kao gradonačelnik vodi Beograd ostaju samo pusti snovi jer je ta pozicija sada rezervisana za dugogodišnjeg predsednika opštine Novi Beograd. Za utehu opoziciji može biti činjenica da otkad je Šapić onomad pristupio Đilasu i DS-u, usledio je ubrzan raspad nekada vladajuće političke organizacije.

– Svakako da ću ja tu dati tvoj doprinos, na kraju krajeva, ja sam od potpredsednika, osim Marka, jedini iz Beograda, a Marko je u Americi, tako da svakako da ću se time baviti. Ali neću biti ja taj jedini koji će se time baviti , već će Predsedništvo ovlastiti ljude – izjavio je Šapić.

Za ovu važnu svetkovinu napredne Srbije, specijalno iz Amerike doleteo je i ambasador Marko Đurić. Nije mogao da dozvoli da mu konkurencija bez borbe preotme tron glavnog tapšača na izlive genijalnosti Ace Srbina.

SEDNICA GLAVNOG ODBORA SNS
Beograd, 29.05.2021. – Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) odrzana je danas u Kombank dvorani u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Iskoristio je Đurić priliku da za dnevni list Politika da zanimljivu izjavu, rekavši da “administracija američkog predsednika Bajdena prihvata sve obaveze iz Vašingtonskog sporazuma”, a koji je potpisan za vreme mandata Donalda Trampa. Zna li neko uopšte koje su to obaveze Amerike prema Srbiji predviđene ovim sporazumom?!!

Direktno piše da Đurić obmanjuje domaću javnost ovakvim izjavama jer je jedina obaveza američke strane bilo otvaranje Investicionog (u suštini kreditnog) fonda, koji je prestao da funkcioniše neposredno po izboru nove američke administracije.

Došao je Đurić dakle da obiđe rodni grad, stare prijatelje i stranačke otpadnike, da malo protrese svoje zarđale dlanove i usput da prilično nejasnu i obmanjujuću izjavu za najstariji dnevni štampani list.

Mediji takođe prenose da je posebna podrška izražena predsednikovom ocu Anđelku, bratu Andreju i sinu Danilu koji su “bili izloženi sramnim i brutalnim napadima od strane kriminalaca, tajkuna i njihovih medija”.

SEDNICA GLAVNOG ODBORA SNS
Beograd, 29.05.2021. – Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) odrzana je danas u Kombank dvorani u Beogradu. Na fotografiji Andrej Vucic. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Sada kada je disciplinovan Stefanović, kada su njegove bubice skinute sa telefona predsednika i njegove najuže porodice, Vučići mogu mirno da spavaju. Stefanović je više istresiran nakon svega, nego što je pretrpeo ozbiljne posledice za svojevrsni pokušaj državnog udara.

Naprednjački lokalni odbori glasno su iskazali želju za smenom Stefanovića jer, kao što pretpostavljate razlog je više nego očigledan. Naprednjaci, kao i uvek, samo i jedino brinu za običan narod Srbije.

– Vodili smo se činjenicom da je Stefanović, dok je bio ministar policije, najodgovorniji za prisluškivanje predsednika države. A ako je mogao da prisluškuje Vučića, šta da onda očekuju obični građani – rekao je šef bujanovačkog SNS-a Nenad Mitrović.

Epilog? Pa… Nista!

Stefanović tu, Vesić tu, Šapić tu… Svi su tu i sve podseća na sreću. Ali ona nije obećana Nebojši i Goranu, koji će morati da iznađu nove načine kako se dodvoriti Vučiću i šta učiniti da bi se opstalo na izvoru moći i novca.

A šta je rekao Vučić? To je zapravo jedino bitno, razume se.

SEDNICA GLAVNOG ODBORA SNS
Beograd, 29.05.2021. – Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) odrzana je danas u Kombank dvorani u Beogradu. Na fotografiji predsednik SNS Aleksandar Vucic. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Najradikalniji naprednjak Srbije oprostio je Nebojši iz Beograda njegovu ružnu prošlost, Goranu je prećutno stavio do znanja Šapića, oštro je iskritikovao podređene zbog iznošenja unutarstranačkih sukoba u javnost. Baš im je rekao, onako sve po spisku.

– Gadim se svih akcija vaših PR-ova, vaših stručnjaka za medije, koji će jednoj novini i drugoj novini da proslede, i jednoj televiziji i drugom portalu, protiv nekog drugog da bi sebe sačuvali. Ako vi mislite da ja ne mogu da saznam ko je to radio ili da ne znam čim vidim ko je to dostavio, iako ste to sakrili sa pet krugova različitih da se ne vidi ko je to dostavio. Pa nemojte da ste deca ljudi. Zaklela se zemlja raju da se sve tajne odaju – ogadio se i ogradio Vučić od neimenovanih stranačkih kolega.

Premijerki Brnabić je poručio da rastera bahate funkcionere koji obilato koriste vozni park Vlade.

– To Ana nemoj da dozvoliš, koliko od sutra. I svu tu bandu koja traži limuzine za sebe – razjurićemo. Ako treba i pre izbora – čeličnom odlučnošću poručio je Vučić premijerki Brnabić. Po Ustavu je možda premijerka osoba sa mnogostruko većim ovlašćenjima, ali u stranačkoj nomenklaturi zna se ko je šef.

Ustav je ok, ali stranački statut je ipak apsolutno iznad svih pravnih akata u Srbiji. Uvek i zauvek.

To bi bilo to. Tresla se gora, rodio se Šapić naprednjak. Još jedna epizoda naprednjačkog rijalitija završena je sa nekim novim ljubavima, sa nekim teškim raskidima, ali stranački život ide dalje.

Nebojša će morati da prođe kroz stadijum usamljenosti, uz malu pomoć jedine prijateljice Biljane P. Ivković.

Goran ima još malo šansi da povrati poverenje svoje dečačke ljubavi jer je Vučić bliži odluci da prekine romansu.

Novi frajer je uleteo u kokošinjac, perje je poletelo, a glavni čobanin i dalje sve drži pod kontrolom.

Građani? Ma koga boli uvo za vas. Plaćajte svoje dažbine i poreze, ćutite i radite za minimalac jer i vas ima ko da zameni. Odmah da se razumemo.

Jedan penzioner je toliko zavoleo Vučića da je odlučio da mu pokloni 2 stana u Beogradu

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
83 Shares
Share via
Copy link