Magazin

Apel Sandre iz Novog Sada treba svi da pročitamo: Moj tata je bio taj 1%, sad ga nema

grip

U trenutku kada je proglašena pandemija koronavirusa u svetu, a u Srbiji se iz dana u dan povećava broj zaraženih, neophodno je pričati o merema prevencije i lične odgovornosti, jer upravo je ljudski faktor taj koji je najvažniji u suzbijanju virusa.

O tome koliko je važno i neophodno voditi računa o sebi i drugima sada kada imamo proglašenu epidemiju virusa korona u Srbiji , ali i kada imamo i epidemiju gripa, na Fejsbuku je pisala Sandra Simonović.

Ova devojka iz Novog Sada je zbog epidemije gripa početkom dvehiljaditih godina ostala bez oca.

Naime, njen tata koji je preminuo u 53. godini bio je srčani bolesnik koji je preživeo tri infarkta, ali zbog narušenog zdravlja, nažalost, nije uspeo da se izbori s gripom.

Skoro dve decenije kasnije, infarkt je doživeo i njen suprug, zbog čega je ona uputila apel svim svojim prijateljima na društvenim mrežama da povedu računa na prvom mestu o sebi, jer je, na kraju krajeva, to osnova brige i za sve ostale u našoj okolini, piše Blic.

Njen status vam prenosimo u celosti:

– Pre tačno 20 godina, 1. januara 2000. godine je moj tata (tada 53 godine) dobio veoma visoku temperaturu, što je, ispostaviće se, bio uvod u grip. Običan, sezonski grip. Kao hroničnom srčanom bolesniku, taj običan, najobičniji grip bio mu je koban.

Živeo je još 11 meseci, a pakao kroz koji je on tih meseci prošao, i svi mi njegovi bližnji, ne želim da vam opisujem.

Te godine je na smenu bio na Pulmologiji pa na Kardiologiji u Sremskoj Kamenici. Za moj 18. rođendan bio je u bolnici.

Preživeo je tri infarkta, umro je od posledica gripa.

Ja i dalje imam traume kad čujem sirene Hitne pomoći. I dalje mi se stegne želudac, i dalje mi zalupa srce, i dalje me steže u grlu.

Dvadeset godina kasnije. Pre manje od mesec dana moj muž je imao infarkt. Znam da među vama fejsbuk prijateljima imam najviše onih koji su zdravi i pravi, i ovaj korona virus i običan i neobičan grip bi izneli “na nogama” bez problema.

Ali zbog mog muža, zbog svih ostalih kardio- i drugih hroničnih bolesnika, zbog sve dece sa astmom, hroničnim bronhitisom i ostalim bolestima zbog koje imaju kompromitovan imuni sistem, želim da vas zamolim samo jedno:

Ponašajte se odgovorno. Ako već ne prema sebi, onda prema drugima, valjda toliko ljudskosti još imate u sebi. Za kraj, da podvučem ono što piše na slici:

Smrtnost od običnog gripa je ~1%.

Smrtnost od korona virusa je 3,4% (a prvobitno pogrešno procenjena na 2%).

Moj tata je bio deo ove prve statistike.

Taj jedan jedini “odsto”- napisala je ona.

Sandrina priča može svima da nam bude jaka i velika poruka svaki put kada pomislimo da je bolje da odemo na posao nego kod lekara ili da ostanemo kod kuće dok prehlada i grip traju, a ponajviše sada u ovo vreme, kada se preporučuje da se nivo lične higijene podigne na najviši nivo.

Jer, naš organizam je možda otporan i jak, ali organizam naših prijatelja, kolega ili sugrađana, možda i nije. Pitanje je da li ste spremni toliko da rizikujete i izlažete druge opasnosti?

Bitka sa koronom se vodi na kvakama, dlanovima ruku, pomeranjem veselja da ne bi izazvali sahrane

56 Shares
Share via
Copy link