Magazin

Samanta se iz Vršca preselila u Švedsku pa procvetala i ima 7 jakih razloga za to

samanta vrsac svedska
Foto: Nova.rs/Privatna arhiva

Samanta Gilice (34) iz Vršca sa 30 godina se odselila u Švedsku, gde danas Danas radi kao nastavnica fizičkog vaspitanja u jednoj privatnoj školi, a vodi i onlajn program o švedskom sistemu kako bi svima koji bi da odu tamo pomogla.

Samanta za Zadovoljnu priča šta je u Švedskoj dobila kao žena, a u Srbiji to nije imala, koje su najvrednije lekcije koje je tamo naučila o sebi, porodici, ljubavi, poslu, životu, kao i šta oni koji bi da se tamo porodično presele treba da znaju unapred.

Za početak, Samanta priča šta ju je privuklo baš Švedskoj, pa je otišla tamo pre nekoliko godina.

– Odluku o selidbi donela sam iznenada, u maju 2017, a već u septembru sam živela u Švedskoj. Cela moja porodica, mama, tata i brat, već su nekoliko godina bili u Švedskoj, međutim, do tada ja sebe nisam videla tu – ispričala je ona.

Kaže da je odluka o preseljenju pala onog momenta kada je frustracija sistemom na Balkanu dostigla vrhunac i tvrdi da je to bila najbolja životna odluka.

– Ovo je plodno tlo za ispunjavanje svih mojih ciljeva i ambicija, mesto gde je dobrodošlo i potrebno sve ono što ja jesam, pre svega, mislim u edukativnom smislu, i formalnom i neformalnom – dodaje.

Dobila sam život bez stresa

Samanta otkriva i šta je kao žena dobila u toj zemlji, a što nije imala u Srbiji.

– Dobila sam poštovanje mene kao osobe, poštovanje mene kao radnika, priznanje (u vidu sjajnih poslovnih prilika na svakom ćošku) za sve godine ulaganja u svoju glavu. Dobila sam sigurnost, život bez stresa, vreme za brigu o sebi i svojim potrebama, ogromnu količinu životne energije koju usmeravam na meni bitne stvari i napredak, a ne na egzistenciju kao ranije – kaže Samanta.

Ona priča i koliko su se zapravo njena lična očekivanja o Švedskoj ostvarila kad je otišla tamo.

– Da budem sasvim iskrena, u početku su finansije bile moj glavni motiv napretka i ostanka u Švedskoj, međutim, kasnije je državni sistem postao faktor zbog kojeg i dalje biram ovu zemlju iz dana u dan. Što više proučavam funkcionisanje državnih institucija i testiram neke stvari na svojoj koži, to više shvatam da sam oduvek ovako nekako i zamišljala život – da imam vremena, novca i energije za ono što je meni istinski bitno – objasnila je ona.

Kaže da su na prvom mestu to edukacije, zatim bavljenje fizičkom aktivnošću i provođenje vremena sa najbližima. Očekivanja su na početku bila minimalna, vezana uglavnom za finansije, a ono što je dobila je mnogo više od toga – život po meri.

Kako kaže, prethodnih pet godina u Švedskoj lansirale su je doslovno na svim životnim poljima – od urnebesno dobrih poslovnih prilika, čarobne ljubavi koju živi, odnosa sa najbližima, mira, zadovoljstva, ispunjenosti, jednog životnog stila na koji je ponosna… pa sve do ideje da sve to deli sa drugim ljudima što je dovelo i do sopstvenog posla – Jutjub i i Instagram naloga Tvoj novi život u Švedskoj.

A koje su najvrednije lekcije koje je Samanta naučila o sebi, porodici, ljubavi, poslu, životu za pet godina u Švedskoj?

– Najvrednija lekcija koju mi je švedski sistem indirektno šapnuo bila je: nastavi da ulažeš u sebe, ovde se to isplati. Isto tako, shvatila sam vrlo brzo da život ne mora da bude borba za preživljavanje, a da posao može biti igra. Posao se ovde veoma lako dobija kada znaš da argumentuješ šta je ono što ti možeš dati nekoj firmi. Za pet godina promenila sam čak šest poslova i svaki je bio gradacijski bolji od prethodnog, i po visini plate i po uslovima rada.

– Što se tiče porodice, izuzetno mi znači što su mi roditelji i brat ovde, što svi rade i napreduju, ne staju sa edukacijom ni u svojim pedesetim godinama i što imam tu privilegiju da mogu da ih vidim kad god poželim. Naravno da je to faktor koji razlikuje mene u celokupnom doživljaju države od nekog ko je ovde potpuno sam. Takođe, shvatila sam i to da je pravi pogodak kada živimo u zemlji koja neguje iste vrednosti kao i mi sami. To je taj spoj po kojem znamo da neka zemlja jeste za nas.

Zašto je Švedska sjajna zemlja – žene najviše osete kada postanu majke

Švedska se u svemu izdvaja i po odnosu prema roditeljstvu. Samanta za Zadovoljnu govori o uslovima za trudnice i mame, o politici podrške roditeljstvu, a podršku države budućim roditeljima ističe kao najveći benefit.

– Novopečeni roditelji dobijaju 480 plaćenih dana da budu sa bebom, a da ne strepe šta će i kako biti kada se vrate na posao. Najveće razlike između zemalja Balkana i Švedske jesu u pristupu budućoj mami. Ovde se sve radi sistematski, smireno i posvećeno, uz najmoderniju moguću opremu – kaže Samanta i dodaje da će sve te benefite tek osetiti u nudućnosti kad postane majka.

Samanta izdvaja i šta obavezno moraju da znaju oni koji bi da se presele tamo, posebno roditelji s decom.

– Prvo, ukoliko nemaš EU pasoš, raspitaj se o tome da li možda imaš prava na neki. Kod više ljudi se ispostavilo da imaju pretke sa određene teritorije, a da i ne znaju koje mogućnosti im to otvara. Za mene EU pasoš u ruci predstavlja slobodu izbora. Drugo, tvoje dete može da ima i zaslužuje roditelje koji su posvećeni njemu, a ne egzistenciji. Treće, nastavi da ulažeš u svoju glavu i rad na sebi u svakom obliku jer se to u razvijenim zemljama visoko ceni i rado plaća. I četvrto, ako nisi siguran da li je Švedska za tebe, testiraj, dođi na par meseci. Lako ćeš se vratiti na Balkan ako ovo što ovde zatekneš nije po tvojim standardima.“

Za kraj Samanta, koja je velika ljubiteljka psihologije, otkriva šta Švedska zapravo u najkraćem nudi jednoj ambicioznoj osobi.

Izvor: Zadovoljna.rs

Predviđali su da će biti naša najbolja glumica ikada, a ona je odlučila da promeni svoju sudbinu

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
42 Shares
Share via
Copy link