Kolumne

Baba, sama si kriva što zlatnim lančićem mamiš dripce, a umesto unuka šetaš kuče

nbg kradja lancica

Javnost je šokirana snimkom na kom se vidi dripac koji starijoj gospođi u bloku 72 u Beogradu kida sa vrata lančić, uporno, nasilno pri čemu joj je izbio i zub. Žena je izašla da prošeta svog psa, on je prolazio pored nje, video lančić, vratio se, približio se da kao pomazi psa i bukvalno joj se bacio za vrat. Stariji gospodin koji je bio tu pokušao je da joj pomogne, ali nije uspeo. Žena je nakon napada ostala da sedi na stazi, pretpostavljam trajno traumatizovana i prikriveno zadovoljna što je sačuvala živu glavu.

Dripac napadač je identifikovan i policija traga za njim, valjda.

Juče smo na snimku koji se pojavio u javnosti mogli da vidimo još jednog dripca, samo de luks klase, Kristijana Golubovića zvanog Kiki koji je pretpostavlja se maznuo parfem u jednoj parfimeriji Tržnog centra po kom je šetao sa svojom devojkom stečenom u rijalitiju u koji je neretko ulazio direkt iz zatvora – da prodaje zatupljenoj javnosti muda za bubrege, tripujući se da je Robin Hud koji krade od bogatih da da siromašnima (nikad dužu rečenicu nisam napisala, ali Golubović je to, bogata biografija).

Ukoliko je ukrao parfem nije mi samo jasno kome čini uslugu, pošto će manjak morati da plate pretpostavljam radnice parfimerije. Nije mi jasno zbog čega se javnost iščuđava, pa pričamo zaboga o prepoštenom Goluboviću – čoveku koji je svoj život podredio pravdi.

Ali, budući da se pojedinci čude što starija gospođa iz Bloka 72 ne šeta unuke već psa, jasno mi je da je dobar deo javnosti na nekom umno poražavajućem nivou zbog kog će se ovakve stvari nesmetano dešavati.

Postaćemo Gotam Siti, pisala sam već, na ulicu ćemo izlaziti sa pancirima i utokama za pojasom, da se odbranimo od lopova, manijaka, silovatelja, sitnih kriminalaca (krupni će se i dalje truditi da to rade na finjaka, preko politike recimo). Decu ćemo u škole slati sa suzavcem u rancu, ćerke ćemo učiti, odavno je stiglo vreme tehnikama samoodbrane. Zatvorićemo se u stanove kroz čije prozore ćemo gledati kako gori grad. Zvuči zastrašujuće?

Gospođa nije trebala da nosi lančić, savetuju. Kažu da je to provokacija, mamac za sitne lopove, narkomane, crvena marama za razjarenog bika. I šta će joj, kažu, taj kerić koji ne zna da laje a kamoli je odbrani. Kriv pas sunce ti poljubim, kriva gospođa što je stavila zlatni lančić za koji ne znamo da li je deblji od dva milimetra, kriva što ne šeta unučiće.

Prsli smo, nije ovo poželjan tok misli posebno u situaciji gde nam je “udarna, najčitanija vest” mažnjavanje parfema rukom Kristijana Golubovića koji je umesto u prostorijama SUP-a dobio medijski prostor da kaže da li je ukrao parfem. Dakle, klinci kradite slobodno parfeme u parfimerijama, nekako rešite tu stvar što se zove zujalica, niko vam ne može ništa, možda čak dobijete priliku da govorite za medije ili poziv za rijaliti gde ćete mesečno dobijati honorar od 1000 do 3000 evra.

Kada vidite starije gospođe koje šetaju male pse i nose zlatni lančić oko vrata, slobodno se bacite na njih, jer one su krive što su ga stavile iako znaju da će vas time namamiti. Sve jasno.

Isto važi i kad vidite da u kesama nose tri kilograma šećera, ili tri litre ulja, našli sad u nemaštini najavljenoj da vas provociraju.

Zakon je na vašoj strani. Da nije, ne bi vam palo na pamet da presrećete starije žene i kidate ko pičkice lančiće sa vrata.

Šta može da vam se desi? U najgorem slučaju zatvor u kom ćete imati krevet, tri obroka koja na slobodi možda ni nemate, teretanu, zdravstvenu negu, knjigu ako dođe do prosvetljenja i neki poslić da zaradite sebi za cigare ili kifle sa susamom iz zatvorske menze.

Mislim, ovde ubiješ čoveka pa se uz skrušeno ponašanje izvučeš za tri do pet godina, za zlatni lančić sleduje recimo jedan produženi vikend.

Bravo zakonodavci, odličan posao radite u stvaranju Gotam Sitija.

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
583 Shares
583 Shares
Share via
Copy link