Koronavirus Srbija

Nestorović: Najviše smo razgovarali o Egzitu, sad je trenutak da svi inficiraju

Dr Branimir Nestorović, dečiji pulmolog i član Kriznog štaba govorio je o svom optimizmu i rezultatima Srbije tokom pandemije u Jutarnjem programu TV Prva.

“Ja sam bio optimističan sa dosta razloga, većina ih se pojavila kao realni. Mislim da bismo imali mnogo bolji rezultat da nije bilo incidenta u Nišu. Od 200 umrlih petina je odatle.”

Mi Srbi imamo tu osobinu da popustimo u poslednjih pet minuta utakmice, rekao je Nestorović, prenosi B92.

“Pokazalo se da je to zatvaranje na početku bila odlična stvar, meni je mnogo smešno kad hvale Švedsku i njihov model. Čak njihov epidemilog kaže da su se iznenadili širenjem kod starih. Nema tu iznenađenja”, rekao je on kritikujući broj umrlih i obolelih.

Rekao je da ne veruje u drugi talas je virus pokazuje definitivnu tendenciju slabljenja.

“Sada kada je virus ovako slab, smešno zvuči, ali treba sve pustiti da se inficiraju. Sad je trenutak da svi koji se nisu inficirali inficiraju. Koronavirusi su od decembra do aprila. Ako se bude desio drugi talas, ne verujem da će se desiti, ne razumem kako može da bude jači nego prvi. Sada ga znamo, znamo kako se leči… Prvi talas je bio takav kakav jeste jer nismo imali nikakvog iskustva”, rekao je Nestorović.

“Ubeđen sam potpuno da je virus bio kod nas i u januaru. Bila je Nova godina, praznici… Mi smo imali teške pneumonije”, dodao je.

Kod nas početak je bio kraj februara.

“Izgleda da su Italijani imali tešku sezonu gripa pa su imali koronu 1, da ga tako nazovem, pa onda i bi koji je bio još virulentniji.”

“Nijedna zemlja to ne saopštava, smrtnost je veća. Uglavnom umanjuju. Nisu umrli u oblnici, ne ulaze u statistiku”, rekao je Nestorović, dajući kao primer SAD i Francusku.

Kod nas ne vidi razloga da bi se lažirali podaci.

“U Hrvatskoj recimo mnogo zavisi od turizma, tako i Grčka”, dao je primer zašto bi neke zemlje lažirale i dodao: “U SAD su optuživali da su povećavali brojeve jer su privatne bolnice pa su dodavali.”

Govoreći o neslaganjima u Kriznom štabu, kaže da ga nema po pitanu da li je tako trebalo da bude kroz ono što smo prošli, kroz šalu dodaje: “Sad kad dođe lepše, onda svađe”, ali objašnjava da bi razlog tome bio to što nemate ni u jednoj knjizi na svetu zatvaranje čitavih država. Ovo je nešto potpuno novo.

“Neko me je pitao da li sme da se kupa u moru, to je potpuna paranoja. Preko leta neće ništa biti”, ističe Nestorović.

“Do 1. juna neće biti pozorišta. To sam pokušao da proguram. Ako vi napravite ograničenje ljudi, do 50 pozorište sa 50 ljudi je besmisleno. Mislim da bi u ovoj fazi zatvoreni prostor maske i pranje ruku. Rukavice stvaraju lažan utisak da ne morate da perete ruke. Dan danas prema preporukama nema rukavica. Neko je to ubacio u međuvremenu. Morali bi da ne prave pauze preko leta za pozorišta, moja preporuka je da prave probe sad, jer većina neće otići na letovanje. Mi smo najviše razgovarali o Egzitu”, kaže Nestorović.

Rekao je koji su kriterijumi za proglašenje epidemije – “potrebno je da prođe dupli period inkubacije, da nemate nijedan slučaj mesec dana”.

Osvrnuo se i na izbore:

“Ne znam ni kako će izbori da budu 21. juna izbori. Kako ćeš da znaš da je taj što je došao taj. Mislim da će sve posle 1. juna da bude staro.”

Na pitanje koja je jedna stvar za koju bi rekao da nije dobro urađena istakao je respiratore.

“Ono gde smo se svi preši to su respiratori. Pokazalo se kod pacijenata, koji su imali probleme sa zgrušavanjem krvi, nisu potrebni. Onda smo ustanovili u Francuskoj da nemaju pneumoniju i ne trebaju im respiratori. To je nešto, ali to nismo znali. Ja mislim da nema nešto da nisam pročitao više o tom virusu. Sad su postali kontradiktorni, zavisno od zemlje iz koje dolaze. Tačno se vidi taj rascep i u SZO. Moram da kažem i nešto što nije popularno. Mnogi žive od projekata u vezi sa koronom. Njima se sviđa da ta korona traje još 2, 3 godine da imaju šta da rade”, rekao je dr Nestorović.

Na pitanje novinara o izjavi doktora Nestorovića o tome da ne veruje da će se desiti drugi talas i da li su to različita mišljenja u odnosu na druge članove Kriznog štaba, doktorka Darija Kisić Tepavčević je rekla da bi za pojašnjenja trebalo pitati profesora Nestorovića.

“Pitajte profesora Nestorovića, ništa nije neistinito, iako je on optimističniji, ali ne bih rekla da su to suprotna mišljenja, to su mišljenja vrsnog kliničara, ni slučajno nisu različita mišljenja, ali svi bismo voleli da verujemo da je to baš tako…”, rekla je Kisić Tepavčević, a preneo Nedeljnik.

Ona je istakla i da bi bilo neodgovorno svesno sebe dovesti u rizik kada postoje preventivne mere.

“Svesno dovođenje u rizik ne možemo da prihvatimo u 21. veku”, rekla je ona.

Epidemiolog doktor Predrag Kon je izjavio da epidemiolog ni u jednoj prilici ne može da preporuči namerno zaražavanje i da je u konkretnom slučaju samo reč o drugačijem odnosu prema javnoj reči.

“Epidemiolog ne može da kaže kada ima 114 pozitivnih u jednom danu da je epidemija završena. Kliničar može, jer vidi kraj i slobodnim rečnikom se tako izražava. Što se tiče zaražavanja, epidemiolog nikad ne sme, ni u jednoj prilici, da preporučuje zaražavanje. Nije prihvatljvo takvo teoretisanje prema javnosti. Mi možemo da pričamo među sobom, ali možda će neko to shavtiti ozbiljno i zazraziti se i dobiti možda teško oboljenje. Moramo mi, kao epidemiolozi, da vodimo računa kada o tome govorimo. Kliničari mogu da govore iz svog ugla. U konkretnom slučajeu, mislim da je samo reč o drugačijem odnosu prema javnoj reči”, rekao je Predrag Kon.

Epidemiolozi za CINS: Stvaran broj smrtnih slučajeva u Srbiji je veći od zvaničnog

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

90 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap