Magazin

Prijava protiv Nestorovića, poslanike nazvao “Ciganima” a njihovo ponašanje “ciganijom”

branimir-nestorovic
Foto: Printscreen

Organizacija Opre Roma Srbija reagovala je na to što je poslanik Branimir Nestorović na sednici Skupštine kolege iz opozicije nazvao “Ciganima”, a njihovo ponašanje “ciganijom”.

Ta organizacija nazvala je Nestorovića lažnim patriotom, tvrdeći da je prekršio Ustav tek što je položio zakletvu, jer se zakleo da će braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode.

“Poznati lekar, a sada narodni poslanik, dužan je da u obavljanju poslaničke funkcije postupa u javnom interesu građana kojima je odgovoran za svoj rad, kao i Romima koji su ravnopravni građani ovog društva”, navodi se u saopštenju Opre Roma.

Kako su naglasili iz te organizacije, takvim postupanjem Nestorović pokazuje da nije narodni poslanik svih građana, već da svojim diskriminatornim postupanjem podupire mržnju, rasizam i netrpeljivost prema romskoj zajednici i dovodi u pitanje svoje dalje postupanje u radu Skupštine.

Opre Roma Srbija je najavila da će po hitnom postupku podneti prijavu Komisiji za etiku Narodne skupštine zbog iznošenja vrednosnog suda obojenog rasizmom i postupanja u suprotnosti sa Kodeksom ponašanja, vređajući na taj način ljudsko dostojanstvo cele romske zajednice.

“Očekujemo da Komisija postupi u skladu sa Kodeksom i donese Kodeksom propisane najstrože mere protiv ovakvog narodnog poslanika, koji je već prvog dana pokazao da je nedostojan novododeljene funkcije kršeći Ustav i urušavajući instituciju Narodne skupštine”, navode iz Opre Roma.

Dodaju da očekuju da se predsednik Skupštine na prvoj narednoj sednici izjasni o tom slučaju i odredi put Skupštine za očuvanje sopstvenog integriteta, zaštitu prava građana i Ustava Srbije.

Život Branimira Nestorovića obeležile 3 velike tragedije: Onog trenutka kada se nešto desi, čovek mora da se prilagodi

Izvor: FoNet

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link