pas-ljubimci.2
Izvor: Pixabay ©
Ljubimci

Sa prolećem stižu buve i krpelji

Polako prolazi zima, dani su nam sve duži, a ovo znači da je konačno došlo vreme za šetnje sa psima, igranje u prirodi i uživanje napolju. Nažolost, sa prolećem i lepim vremenom bude se i buve i krpelji, pa je opasnost da se vaš ljubimac zarazi veća u toku ovog godišnjeg doba. Buve su nažalost veoma otporne, i brzo se razmnožavaju, a jedna buva može ugristi vašeg ljubimca čak 400 puta.

Osim što svrbe, buve mogu izazvati i ozbiljne zdravvstvene probleme, pa je potrebno preduzeti nekoliko mera. Prvo, očistite kućicu, boks ili mesto gde vaš ljubimac boravi. Ako vozite psa u kolima, dobro usisajte auto, ceo stan i prostor gde provodi najviše vremena. Neostomosan je proizvod koji možete pronaći u svim pet šopovima, a veoma j epogodan za čišćenje životnog prostora. Dobra higijena je i dobra prevencija, ali ako ipak primetite da se vaš pas češe, ne očajavajte, bitno je samo reagovati na vreme.

pas-ljubimci
Izvor: Pixabay ©

Na tržištu je mnogo preparata koji vam mogu pomoći. Tu su ogrlice protiv buva, ali se sve više vlasnika pasa žali da ne pomažu baš mnogo, i da štite samo predeo oko vrata. Razni praškovi i šamponi mogu vam trenutno pomoći, i sigurno su spas za prvu pomoć, ali do sada najdelotvornijim preparatom pokazale su se ampule protiv buva.

Njih takođe možete pronaći u veterinarskima potekama i pet šopovima, i one štite vašeg ljubimca duži vremenski period. To su takozvane spot on ampule koje se najčešće nanose direktno na kožu ljubimca, u predelu vrata, ali štite celo telo.

Ako je pas u dvorištu, voli da se zavlači svuda, trči po travnjaku i njuška, pazite se krpelja. Sa njima treba biti posebno oprezan jer su mnogi krpelji zaraženi pa mogu izazvati lajmsku bolest. AKo primetite da pas odbija hranu, da je bezvoljan i da nema energije, obavezno se konsultujte sa veterinarom. Nakon svake šetnje dobro pregledajte svog ljubimca, a ako ima dužu dlaku, četkanje je obavezno jer ćete ovako najlakše uočiti parazite.

pas-ljubimci.3
Izvor: Pixabay ©

Ako ste već primetili da se krpelj zakačio za kožu ljubimca i da je oko njega crveno, možete ga i sami izvaditi. Koristite rukavice, uzmite pincetu i alkohol. Pažljivo uhvatite krpelja i okrećite ga suprotno od kazaljke na satu. Pazite da vam deo krpelja ne ostane na koži ljubimca. Najbolje bi bilo da ga bacite u wc šolju, a mesto ujeda obavezno isperite alkoholom. AKo niste sigurni da ćete znati da izvadite krpelja, zatražite pomoć nekoga od ukućana ili odvedite psa kod veterinara.

Priča o spasenju psa heroja

Luftika
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow