Beograd Magazin Novi Sad

Šta raditi ukoliko vas ujede krpelj

Uz proleće i toplo vreme stigli su i krpelji. Krpelji prenose nekoliko desetina virusnih bolesti, a pored lajmske, koja je najpoznatija, poprilično je opasna i piroplazmoza. Kako bi se zaštiti od ovih opasnih insekata Ministarstvo zdravlja uputilo je dopis svim domovima zdravlja u kojem navodi koje sve mere treba da preduzmu u slučaju ujeda krpelja, uz jasne instrukcije da svako ko se obrati domu zdravlja mora biti primljen.

„Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Sekretarijatom za zdravstvo Grada Beograda pokrenulo disciplinske mere protiv odgovornih za neadekvatno pružanje pomoći u proteklom periodu“, navedenu je na sajtu MInistarstva zdravlja.

Takođe, građani se obaveštavaju da je ujede krpelja mogu sanirati u najbližem domu zdravlja, a u slučaju određenih komplikacija, nadležne su odgovarajuće ustanove tercijarnog nivoa – Klinika za infektivne i tropske bolesti, Klinika za dermatovenerologiju…

Ukoliko građani koji su u dom zdravlja došli da im se ukloni krpelj ne dobiju adekvatnu pomoć, mogu da prijave i zdravstvenu ustanovu i lekara na brojeve telefona Ministarstva: 011/361 65 96 i 064/88 11 375.

U dopisu je navedeno i da je neophodno obezbediti da prijemna služba radi i neradnim danima, vikendima i praznicima, s obzirom na to da se tada javlja više građana s ujedima krpelja.

Kako bi izbegli neprijatan ubod krpelja, iz Ministarstva upozoravaju građane da izbegavaju boravak u visokoj travi na neuredenim površinama, da nose odeću dugih nogavica i dugih rukava, da redovno pregledaju kožu.

Ukoliko se krpelj ipak zakači, potrebno ga je što pre izvaditi, a za pomoć se obratiti zdravstvenim radnicima u domovima zdravlja.

Na sajtu Ministarstva navedena su i uputstva za zdravstvene radnike – da se krpelj i područje oko njega ne premazuju alkoholom, etrom, uljima, sapunicom, već da to čine sterilnom pincetom i ravnomernim i laganim povlačenjem (nikako okretanje, zakretanje ili cimanje krpelja na bilo koju stranu, jer se tako povećava rizik da se otkinu ili ostanu u telu pacijenta delovi rilice ili glava krpelja).

Krpelji napadaju i kućne ljubimce. Ovde pročitajte kako da zaštite svog psa

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link