Ljubimci

Kako udomiti psa s ulice i prilagoditi ga životu u stanu?

Psi lutalice predstavljaju veliki problem u gradu, ali postoji način da se oni sklone sa ulica, odnosno da im se pronađe dom. Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad obaveštava Novosađane preko društvenih mreža koji psi čekaju svog budućeg vlasnika. Građani koji im se jave ne znaju uvek kako da psa koji je živeo na ulici prilagode na život u zatvorenom prostoru.

pas-lutalica-strand-novisad

– Napao me je pas u stanu moje drugarice, a ona ga je nedavno udomila s ulice –  kaže Novosađanka Lea Velaja i dodaje da vlasnici pasa pogrešno postupaju tako što ih stalno drže u zatvorenom prostoru.

Građani koji žele da udome psa mogu u biblioteci ili na internetu potražiti stručne teme o tome.

– Neophodno je da se vlasnik, ako nema iskustva prvo malo „poduči“ o svemu što je potrebno, o ishrani, vakcinama, šetnjama i pregledu veterinara – kaže Tamara Drča iz Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad i naglašava da je uvek važan prvi kontakt sa životinjom da bi se videla međusobna reakcija.

psi-udomljavanje-novisad

– Što se tiče agresije moramo reći da ne postoji jasno definisan pojam agresivne životinje. Ukoliko pas zareži to ne znači da je agresivan, već da ispoljava nezadovoljstvo ili vlasnik ne postupa dobro – navodi Tamara.

Pas mora ići redovno u šetnje i vlasnik treba da mu obezbedi redovnu hranu i vodu. Problem linjanja i dlaka u stanu rešavaju adekvatne četke, spram dlake ljubimca.

– Psi su čista bića i nisu skloni prljanju prostora koji prihvate kao svoj životni, ako do toga ipak dođe onda nešto nije u redu u ponašanju vlasnika. Redovnom i aktivnom šetnjom životinja će biti mirnija u stanu, ako pokaže želju za grickanjem stvari nađite im igračke koje će im skretati pažnju sa papuča – ističu iz Udruzenja za zaštitu životinja Novi Sad.

Marina Mandadžić

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku