Magazin Svet

Ribarsko naselje napušteno pre 30 godina otkriva kako izgleda kad civilizacija izgubi rat sa Majkom Prirodom

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Kinesko ostrvo u blizini Šangaja gde je civilizacija izgubila rat protiv Majke Prirode
Napušteno kinesko selo otkriva tajnu kako izgleda kad Majka Priroda pobedi čoveka
Napušteno ribarsko selo na ostrvu kraj Šangaja otkriva pobedu Majke Prirode nad čovekom

Usred Tihog okeana skriva se malo ostrvo Šengšan, a na njegovim brežuljcima spavaju ribarska sela. Jedno od njih je i Houtouvan koji je u potpunosti napušten pre više od 30 godina. Danas ovde vladaju prazne ciglene kuće koje je pojelo zelenilo prirode.

Tragovi klasične kineske arhitekture jedva su vidljivi ispod bršljena i rastinja koje prekriva gotovo svaku građevinu.

Houtouvan je nekada bio prava mala prosperitetna sredina brdovitog istoka Šangaja, a danas slikovito prikazuje što znači kada priroda odnese pobedu nad čovekom i civilizacijom.

Mesto iza čarobne magle i zelenih brežuljaka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FREESOUL (@_solivgant)

Houtouvan se nalazi na jednom od čak 400 Šengsi ostrva, a smešten je na vrhu brežuljka okruženog mističnom maglom koji gleda na beskrajno more.

Prvi doseljenici ovde su sklopili svoja gnezda 1950-ih godina kada je kineska ribarska industrija beležila svoj veliki rast.

Do gotovo samog kraja 20. veka u Houtouvanu je živelo više od 2000 stanovnika od kojih su većina bili ribari i njihove porodice.

Ranih devedesetih meštani su polako počeli napuštati svoje domove. Naime, zbog rastuće konkurencije iz Šangaja koja je uticala na ulov i distribuciju ribe ljudi su bili primorani tražiti bolje uslove u drugim gradovima i urbanim sredinama. Takođe, zbog loše infrastrukture te nedovoljno dobrih uslova za obrazovanje postojalo je sve manje razloga za ostankom. Tako je nekada živo i prosperitetno seoce postalo tiho i napušteno.

Majka priroda na vlasti

Budući da nije bilo drugih stanovnika, Majka Priroda je preuzela vlast u Houtouvanu te svojim zelenilom prekrila gotovo svaki njegov centimetar.

Bršljenom ukrašene kuće svedoče o egzodusu od kojeg se mesto nikada nije oporavilo. Tišina koja tamo vlada ponekad je prekrivena cvrkutom ptica, zujanjem komaraca i morskim talasima, ali nikada dečijim osmehom ili užurbanom svakodnevicom stanovnika.

Ipak, Houtouvan je dobio svojih pet minuta slave koje su se protegnule i na današnje vreme kada su 2015. godine fotografije ovog neobičnog mesta osvojile internet. Odjednom su svi avanturisti i putnici željni neobičnih priča hteli da posete ovo kinesko blago skriveno iza zelene prirodne zavese.

Izazovu su doskočili, te finansijski profitirali čelnici ostrva koji su odredili i određen broj turista koji su dnevno mogli posetiti selo.

Turisti za samo 8 dolara mogu prošetati Houtouvanom, ali trebaju pritom biti izuzetno oprezni kako ne bi propadali kroz nestabilne konstrukcije kuća.

Iako mesto nije pogodno za noćenje, snalažljivi susedi su po čitavom ostrvu organizovali i ponudili svoje domove kako bi osigurali smeštaj turistima.

Tišina koju danas prekidaju zatiželjni turisti i lovci na duhove

Houtouvanu je najbolje posetiti u vreme leta kada se turisti mogu upustiti u razne aktivnosti poput fotografisanja, šetanja i kupanja na obližnjim plažama.

Ipak, postoje i delovi sela u kojima se preporučuje poseban oprez. Oni su označeni kao „preopasni“ zbog truleži koja je zahvatila drvo i od kojih su mnoge kuće izgrađene pa postoji rizik od propadanja.

Danas je ovo kinesko seoce popularna destinacija za sve ljubitelje napuštenih terena i navodno ukletih gradova.

Zelenilo koje u potpunosti okružuje sve građevine čine Houtouvan sve prepoznatljivijim u svetu. Iako je njegova sudbina tužna, svakako ima nešto zanimljivo i prekrasno u njegovom spokoju i tišini.

Izvor: putnikofer.hr

Šta se desi kada snove spakujete u kofere?

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
Share via
Copy link