Lifestyle

Šta se desi kada snove spakujete u kofere?

Blog Snovi u koferima je  nastao  pre tačno tri godine, krajem marta 2014. godine, kada ga je pokrenula blogerka Jelena Bašević. Ova kreativna putnica je oduvek volela da gleda u mape i u nebo puno zvezda. Završila je španski jezik i hispanske književnosti, a master u Madridu. Otud i njena ljubav prema Španiji i putovanjima o kojima piše na blogu.

“Dete u meni ne miruje nikad, a putovanja su na najbolji način spojila moj istraživački duh i kreativnost.”

Snovi-u-koferima_Lion

Šta vas je navelo da pokrenete blog?

Presudno je bilo jedno putovanje u Grčku nakon koga sam shvatila da imam potrebu da sa drugim ljudima podelim svoje doživljaje sa putovanja kao i razna putnička iskustva koja su mi se godinama taložila.

Gde crpite inspiraciju za blog?

– Inspiracija je svuda! Dešava se uvek kada osetimo da nas nešto pokrene iznutra, da nam krenu leptirići u stomaku, i taj osećaj nas odvede na neke nove teritorije. Tu ne mislim samo na putovanja nego i na slučajne susrete i neke svakodnevne stvari. Recimo, pre neki dan sam sedela u kafiću sa drugaricom i čula kako dve devojke za susednim stolom pričaju španski. Retko se dešava da sretnem putnike sa španskog govornog područja tako da sam odlučila da im priđem i da ih pitam otkud one u Beogradu, ponudim neke preporuke za obilazak grada. Kratko smo proćaskale, ali sam im prenela neke stvari koje nisu znale o Srbiji i susret nam je svima veoma prijao. To me je podstaklo da pokrenem seriju postova na blogu „Stranci u Beogradu“ gde će putnici govoriti o svojim utiscima sa svog putovanja, kako pirjatnim tako i neprijatnim.

Koja vam je najdraža destinacija na kojoj ste bili?

– Madrid, jer je to grad u kome sam studirala i doživela neke od najlepših životinih momenata, pa sam i veoma pristrasna. J Na drugom mestu bi mogao biti Lion, francuska gastronomska prestonica koju sam nedavno otkrila zahvaljujući drugarici koja tamo živi. Međutim, sigurna sam da je svako mesto po nečemu posebno i da nam vremenom može postati draže nego na samom putovanju. Recimo, meni je i Bazel veoma draga destinacija, ali to je zbog prijatelja koje sam tamo posetila. Dakle, nije sve u znamenitostima i turističkim preporukama, nego u nekim sasvim ličnim doživljajima. Sve više putujem po Srbiji i svaki grad mi nakon posete postane draži, jer upoznajem svoju zemlju, ljude i saznajem neke lokalne priče koje me takođe inspirišu.

Snovi-u-koferima_Novi-Sad

Šta je potrebno imati u koferu za dobro putovanje?

– Samo nekoliko stvari: udobna obuća i odeća, osnovne kozmetički preparati, telefon (ili foto-aparat), mapa i naravno novac. Međutim, ono najpotrebnije je znatiželja. Ukoliko niste radoznali da istražujete, šetate, zavirujete, pažljivo pratite i razgledate, onda ćete mnogo toga propustiti. Putovati znači naprezati čula. Zato se nemojte preopteretiti teškim koferom. Putujte lagano, jer je bolje ostaviti mesta za sve te uspomene koje ćete vratiti kući i u bukvalnom i u prenesenom značenju.

Snovi-u-koferima-blog

 

Da li u vašim koferima ima još neostvarenih snova?

– Naravno da ima! I snovi se menjaju jer dolaze nove ideje i prilike. Moj najveći san je da nikad ne prestanem da putujem i istražujem svet, a da Snovi u koferima budu mesto gde će ljudi dolaziti po inspiraciju, ideje i motivaciju za putovanje. Što se destinacija tiče, cela Južna Amerika za mene je kao san i volela bih da se jednom otisnem u tu avanturu.

Snovi-u-koferima_Vrnjacka-b

Koji su vam dalji planovi?

– Došla sam na ideju da na mom nalogu na Instagramu napravim serijal fotografija Aprilsko putovanje kroz Beograd. Dugo sam želela da preko bloga predstavim svoj rodni Beograd, da ga prikažem kroz svoju perspektivu, ali da predstavim zanimljiva mesta i znamenitosti, kao što radim kada putujem i pišem putopise.Serijal je već počeo i intenzivno radim na tome da bude nešto sasvim drugačije, ali ipak prilagođeno i Beograđanima i onima koji žele da upoznaju bolje našu prestonicu. U maju me očekuju putovanja u inostranstvo, ali o tome će biti uskoro više reči na mom blogu i društvenim mrežama.

Više o bračnom paru koji zarađuje od bloga

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link