Na manje od deset kilometara od Novog Sada, nalazi se savršeno očuvan barokni gradić izuzetno bogate istorije i kulture, sa gastronomskom ponudom stvorenom za hedonistički užitak. Zaista, restorani u Sremskim Karlovcima imaju ponešto za svačiji ukus – bilo da ste ljubitelj ribe, vojvođanskih specijaliteta, roštilja ili internacionalne kuhinje.
Zato nije ni čudo što ovaj grad svakodnevno obilazi stotine turista, željnih da i same hode ulicama gde se pisala srpska istorija i gde zvona različitih crkava odzvanjaju u istom ritmu.
U blizini se nalazi prelepo Stražilovo, na čijem „vrhu“ počiva naš veliki pesnik Branko Radičević, a Dunav je ovde širok, pa leti mnogobrojni čamci prevoze izletnike na ostrvo prekriveno belim peskom, poznato pod nadimkom Ko Čang.
Kada na sve to dodamo ponudu vrhunskih vina u lokalnim vinarijama, po kojima su Karlovci nadaleko čuveni, nismo mogli da odolimo da ne obiđemo restorane i izaberemo one sa najboljom ponudom, po ukusu naše redakcije.
U gostioni „Kod 4 lava“ se baš gospodski jede
Nedaleko od čuvene česme „Četiri lava“, podignute još davne 1799. godine u čast završetka radova na izgradnji gradskog vodovoda, pored koji svaki pošteni turista ima makar jednu fotku, smestila se gostiona prigodnog imena – „Kod 4 lava“.
Reč je o restoranu sa ogromnom tradicijom i odličnom kuhinjom, gde možete da guštate tradicionalne sremačke specijalitete pripremljene sa ljubavlju i dušom, po veoma prihvatljivim cenama, iako se nalazite u samom centru.
Sam enterijer odiše boemštinom i duhom nekih prohujalih vremena, a nije ni čudo, jer se kafana nalazi u lepo očuvanoj kući iz 18. veka. Tokom hladnih zimskih dana ovde zna da se zagalami uz tamburaše, a ima i skriveni kutak sa zatvorenom baštom.
Međutim, pravi užitak je sedeti u bašti preko puta po toplom vremenu i posmatrati lagani ritam grada, dok se grupe brojnih turista mešaju sa lokalnim alkosima, koji na klupi pored česme uživaju u maliganima i zbijaju šale, ne mareći puno šta se oko njih dešava.
Vikendom zna da bude poprilična gužva i da se malo duže čeka na hranu, ali mi vam savetujemo da se opustite uz čašu vrhunskog karlovačkog vina – Grašca, Sile, Neoplante, Probusa, Rosea, ili Portugizera i pripremite se za gastronomski masterklas koji sledi.
Sremački mezetluci i čorbice koje vraćaju u život
Ako poranite, vruća gibanica sa kiselim mlekom je odlična opcija za doručak ili užinu, a ukoliko ste baš zdravo gladni, možda je najbolje da započnete sa predjelom u vidu bogatih plata koje imaju u ponudi.
Obožavaoci sireva trebali bi da probaju kombinaciju kozijih i kravljih, sa začinima (680 dinara), a svi koji ne mogu bez domaćih „bezobrazluka nakoso“, plata „4 lava“ je pravi izbor – pored sireva očekujte šunku, kobasice i kulen (1.450 dinara).
Za one koje bi da fino zagreju stomak, preporučujemo preukusne čorbice, koje vraćaju iz mrtvih.
Ako želite da iskusite duh Mediterana na vojvođanski način, probajte paradajz čorbu sa maslinovim uljem i tri vrste povrća na Mirkov način (360 dinara), a ljubitelji ukusa Fruške gore, uživaće u gustom šumskom potažu od pečuraka (420 dinara), kojeg služe sa krutonima.
Zaboravljena kafanska jela za prave hedoniste
Pravi hedonisti će voleti specijalitete kuće „na kašiku“, u kojima možete uživati određenim danima u nedelji, mada se desi da ih imaju na meniju i van utvrđenog rasporeda.
Tako se utorkom možete počastiti prvoklasnim junećim škembićima, zapečenim sa sirom (660 dinara), dok je četvrtak rezervisan za čuveni Rozin ovčiji paprikaš (680 dinara).
Priprema se po tradicionalnom receptu Rože Popov, a svi koji su nekad ručkali u starom „Forumu“, kod Mađar Soa, znaju dobro o kakvom je specijalitetu reč.
Ništa manje slasni nisu ni juneći repovi u vinu (850 dinara), koji se krčkaju satima, a čisto meso se naprosto topi u ustima – slične špecije možete probati ako posetite niške kafane. Zuza paprikaš od pilećih bubaca (550 dinara) je prava đakonija za sve fanove iznutrica.
Nedeljom možete uživati u pravom salašarskom vojvođanskom ručku u srcu Karlovaca, koji se sastoji od supe, sosa i mesa za samo 850 dinara.
Za svako jelo na meniju postoji i vinska preporuka, pa nećete imati problema sa uparivanjem sa hranom.
Iako se ne nalazi na samoj obali Dunava, u gostioni možete pojesti i vrhunsku ribu – prženog šarana i smuđa na grilu, kao i odličnu riblju čorbu.
Vrhunski perkelt od soma i tipični karlovački deserti
Međutim, naš favorit je perfektan perkelt od dunavskog soma (1.450 dinara), koji je i više nego dovoljan za dve osobe, a služi se sa turoš čusom.
Biće poslužen u činiji kao kod bake na ručku, a što se tiče kvaliteta, nigde u ukolini nismo probali bolji – domaće testo sa preprženom slaninicom i sirom savršeno paše uz ovo jelo. Može bez problema da se poredi sa onim kojeg ćete pojesti u ribljim restoranima u Subotici.
Ako vam je ostalo mesta posle ovih đakonija, ne propustite priliku da se zasladite špecijama koje nam je Austrougarska ostavila u nasleđe.
Koh sa malinom, ili tradicionalni karlovački kuglof, sjajan su način da zaokružite perfektan obrok u ovoj kafani, kojoj se rado vraćamo svaki put kad posetimo ovaj divan gradić.
„Sremski kutak“ – mesto za hedoniste sa šmekom istorije
Ako se prošetate par koraka do prelepe Karlovačke gimnazije i skrenete u ulicu Mitropolita Stratimirovića, uočićete kućicu koja izgleda kao da neće odoleti sledećem naletu jače košave. Međutim, na ovom mestu ponosito stoji skoro 350 godina.
Reč je o najstarijoj kući u Sremskim Karlovcima, koja datira s kraja 17. veka, u kojoj je navodno boravila turska delegacija prilikom potpisivanja Karlovačkog mira, a baš tu ćete pronaći šarmantni restoran „Sremski kutak“.
Čim uđete, osetićete pravi šmek stare gradske krčme, kao da ste se našli u svojevrsnom vremeplovu, pa ovo nije mesto za ljubitelje modernih fensi mesta.
Verovatno je isto izgledala i pre 50 godina – očekujte rustičan ambijent, sa niskim plafonom i debelim zidovima, koje krase brojne slike.
Na stolovima su karirani stolnjaci, a najlepše je po toplom vremenu uživati u bašti, zaklonjenoj od pogleda znatiželjnika.
Atmosfera je zaista domaćinska, poznati su po ribljem meniju, ali i tradicionalnim domaćim kuvanim jelima, poput gulaša i paprikaša.
U stvari, najbolje je da za preporuku šta se taj dan krčka na šporetu pitate preljubaznu stariju konobaricu, koja se zaista trudi da ugodi svakom gostu, pa ćete se osećati kao da ste došli kod voljene tetke na ručak.
Riblja čorba im je solidna, baš kao i standardna ponuda rečne ribe, koju možete pronaći i u sremačkim čardama – prženi šaran, som, smuđ i tolstolobik, a izdvojili bismo riblji paprikaš kojeg služe sa testom.
Od „mesnih“ jela najviše su nam se dojmili taman pikantni gulaš i mućkalica, nežna piletina u medu i susamu, kao i obilna karađorđeva šnicla.
Cene većine jela kreću se kao u restoranima u Novom Sadu i Beogradu, pošto Sremski Karlovci važe za turističko mesto. Tako će vas ručak za dve osobe izaći od 2.000 do 3.000 dinara, a porcije su poprilično obilne.
Neverovatna ponuda domaćih sokova i neobičnih rakija
Međutim, ono što ih izdvaja od većine kafana je, osim istorijskog ambijenta, neobično velika ponuda domaćih sokova i rakija.
Sokovi od zove, matičnjaka, bagrema, koprive, nane, višnje i ruže, zaista predstavljaju osveženje u vrelim letnjim danima.
Fenomenalno „idu“ uz neki dobar desert – štrudlu sa makom ili orasima, kuglof, gomboce, palačinke, ili bundevaru i pitu sa višnjama.
Ljubitelji dobre kapljice neće ostati razočarani, jer ih, pored domaćeg karlovačkog vina, posluženog u bokalčetu, očekuju jedinstveni aperitivi ili dežistivi, koje će retko gde imati prilike da probaju.
Pravi znalci će ceniti rakije od ruzmarina, kleke, hajdučke trave, sremuša, zove, višnjevaču i orahovaču, kao i liker od kafe i domaći džin. Ako pomalo preterate, rastrezniće vas u trenutku miris odlične domaće kafe.
Dobre stvari ne treba previše menjati, možda im samo s vremena na vreme „udariti glanc“.
„Sremski kutak“ je pravo mesto za sve koji bi želeli da se podsete kako su nekad izgledale prave kafane sa toplom atmosferom.
Ponekad i bukvalno, jer goste zimi greje velika pećka, koja se pošteno naloži u hladnim danima, kad severac zagudi.
„Bermet Villa“ – raj za vinoljupce i fanove internacionalne kuhinje
Ako krenete na drugu stranu od česme „Četiri lava“, naići ćete na „Bermet Villu“, odličan restoran pre svega internacionalne, ali i domaće kuhinje. Važi za jedan od popularnijih ugostiteljskih objekata u gradu.
Uspešno posluju već 15 godina, u šta ćete se uveriti već ako bacite pogled na ogromnu baštu, koja ima kapacitet da primi 120 gostiju i gde se uvek traži mesto više, posebno vikendima.
Napolju je najlepše sedeti dok je lipa u cvatu, čije velike krošnje pružaju prirodno utočište od sunčevih zraka, a pritom šire i prelep miris, dok uživate u pogledu na velelepno zdanje Patrijaršijskog dvora.
Sam enterijer restorana je takođe interesantan i ukusno uređen, a velika sala je pogodna za proslave svih vrsta i poslovne sastanke.
Što se tiče same klope, očekujte kombinaciju balkanske i srednjeevropske kuhinje sa daškom Italije – pice, rižota i paste su im zaista vrlo ukusne.
„Mesna rapsodija“ od ranog jutra
Ukoliko ogladnite od ranog jutra, možete se odlučiti za bogat „Bermet doručak“ – sastoji se od jaja, kobasice, kulena, pršute, čvaraka, feta sira, paradajza i pavlake.
Sigurno će vam dati energije za dobar deo dana, a porcija za dvoje košta 1.090 dinara.
U suprotnom, predložili bismo vam da gozbu započnete fenomenalnim goveđim karpaćom (1.290 dinara), a potom nastavite sa srpskim kafanskim klasikom – telećom ragu čorbom (540 dinara).
Od čorbastih jela, izdvojili bismo slastan gulaš od angus govečeta sa domaćim rezancima (1.140 dinara) i teleći perkelt sa testeninom sa sirom (1.290 dinara). Svakako da sa pasuljem sa kobajom, slaninom, butkicom i rebarcima (840 dinara) nikako nećete omašiti.
U ponudi imaju i ogroman izbor jela sa roštilja i šnicli, a posebno nam se svideo svinjski file u mantilu od pršute, sa demiglas sosom (1.690 dinara), kao i zapečena butkica (1.990 dinara za kilogram).
Meso se samo odvaja od kostiju, pa vam nož neće biti potreban, a miris i hrskava kožica su nas momentalno „teleportovali“ na sam jug Srbije, jer se u vranjskim kafanama često priprema pod sačem.
Servira se sa senfom, renom i feferonama i idealna je za hladne zimske dane, a imaju i otkošćenu „verziju“ u sosu od rena.
Ako ste raspoženi za „domaću klasiku“, koju nude somborski salaši, rinflajš i ćuretina u sosu od višanja (1.290 dinara) su pravi izbor za vas, a sočni bifteci i teletina ispod sača, nikog neće ostaviti ravnodušnim.
Inače, sva jela možete ukombinovati sa sosevima po želji (od šumskih pečuraka, zelenog bibera, i za ljubitelje sireva – od gorgonzole ili čedara).
Plaćaju se dodatno, a na ovaj način sami možete kreirati omiljeno jelo, po sopstvenom ukusu.
Vrhunski izbor lokalnih vina
Podrazumeva se da se u restoranu ovakvog naziva služi vrhunski Bermet, ali i ogroman izbor ostalih sorti vina iz karlovačkih vinarija, koje će pogoditi žicu i najizbirljivijeg vinoljupca.
Pored „napitka bogova“ iz podruma Bajilo, Mrđanin, Veritas, Kiš i Vinum, u ponudi imaju i rinfuzno vino kuće, kao i selekciju iz iriške vinarije Kovačević.
Ako imate bilo kakve nedoumice, nemojte se ustručavati da zatražite preporuku ljubaznih konobara.
Uprkos gužvi, poznati su po usluzi sa osmehom, pa se kod njih možete informisati i u kojim karlovačkim podrumima ćete pronaći vina po vašim preferencijama, čak i ukoliko ga nemaju u ponudi.
Osoblje se trudi da maksimalno ispoštuje svakog gosta, pa ukoliko ne možete da se snađete u obimnom meniju, možda je najbolje da se raspitate koji je specijalitet dana.
Čak i da navratite samo na kafu, ljubitelji slatkiša će pronaći nešto za sebe.
Fantastične pite od borovnice, ili jabuka u sosu od vanile, pokrenuće lučenje endorfina, za pravi sremački ugođaj probajte gomboce, ili rezance sa makom i orasima, a poznati su po vrhunskom lava cake-u (560 dinara).
U pitanju je čokoladni sufle sa sladoledom od vanile i ukusima šumskog voća.
Kvalitet hrane i usluge opravdava nešto „jače“ cene, porcije su dosta obilne, a možda je jedina zamerka što u ponudi nemaju više „klasičnih“ jela.
Zbog potencijalnih gužvi, posebno vikendom, rezervacija se preporučuje, što možete učiniti na telefone 066 000200 i 066 000055.
Domaći specijaliteti i gostoprimstvo u „Kruni“
Iako vas možda na prvih mah neće privući, jer se nalazi u sklopu neuglednog tržnog centra koji podseća na mračne 90-e, restoran „Kruna“ pozitivno će iznenaditi sve ljubitelje dobrog zalogaja.
Sa prostrane i udobne terase pruža se lep pogled na Park Oslobođenja i Bogosloviju, a i enterijer samog ugostiteljskog objekta odiše toplinom i domaćinskom atmosferom.
U ponudi imaju širok spektar specijaliteta tradicionalne srpske kuhinje, kao i veoma ukusne pice, pa nije retkost da meštani okolnih naselja odavde poruče hranu putem dostave.
Gurmani sa jačim apetitom mogu da započnu sa hladnom zakuskom „a la Kruna“ za dve osobe (1.210 dinara), a kaluđerska paprika, bogato punjena feta sirom i suvim vratom (590 dinara), može da „stane na crtu“ onoj koju služe valjevske kafane.
Od kuvanih jela spremaju odličan juneći gulaš (880 dinara), a sočan dimljeni svinjski file u sosu od krompira (1.900 dinara), ili ćureći file u sosu 4 vrste sira (1.880 dinara), predstavljaju idealne kombinacije za ljubitelje dobre šnicle.
Bogata pica i ukusan roštilj
Teletinu, koju satima krčkaju sa povrćem ispod sača (2.200 dinara), spremaju uglavnom vikendom, a preko potrebne kalorije u zimskim danima, nadoknadićete ako poručite hrskavu zapečenu svinjsku butkicu u sosu od rena (1.380 dinara), posluženu na podvarku.
Međutim, posebno su poznati poznati po omiljenom italijanskom specijalitetu (u ponudi imaju i različite vrsta testenina i rižota), kao i đakonijama sa roštilja.
Njihovoj čuvenoj pici „Kruna“ retko ko može da odoli.
„Verzija“ srednje veličine košta 950 dinara, a ogromna porodična od 50 centimetara, dovoljna za četvoro ješnih ljudi – 2.000 dinara.
Špecije sa ćumura su priča za sebe, a već sam miomiris gurmanske pljeskavice (1.600 dinara) ili leskovačkog uštipka (1.450 dinara) će vas omamiti.
Ukus „izuva“, što bi rekli današnji klinci, a porcije su dosta obilne.
Za desert predlažemo da probate čokoladnu fantaziju „a la Kruna“ (480 dinara), a pored ukusne hrane, restoran se ističe i dobrom uslugom.
Neretko sam gazda služi goste i zaista se trudi da svaka mušterija ode zadovoljna, kako bi se vratili na slastan obrok u „Krunu“.
Čaroban ambijent „Pasenta“
Restorani u Sremskim Karlovcima nude ponešto za svačiji ukus, a u poslednjoj deceniji „Pasent“ se nalazi na listi svakog pravog hedoniste.
Pored bajkovitog ambijenta, odlikuje ga prvoklasna hrana i usluga.
Otkad je modernizovana pruga Beograd – Novi Sad, do restorana se stiže preko nadvožnjaka, koji se nalazi na samom ulazu u Karlovce, ako stižete iz pravca glavnog grada Vojvodine.
Za goste je obezbeđen veliki parking, koji vikendom zna da bude prepun, posebno leti, pa je možda najbolje da automobil ostavite u gradu i prošetate kroz podzemni prolaz ispod pruge.
Reč je o porodičnom restoranu, sa jednom od najlepših bašti u okolini Novog Sada, pravu oazu mira i zelenila. „Naslanja se“ direktno na Dunav, a dok vam kosu mrsi prijatan povetarac, imaćete osećaj kao da se nalazite na moru.
Već na ulazu dočekaće vas hostese, a ukoliko dolazite „u špicu“, u vreme ručka ili večere, pametno je rezervisati sto unapred, jer se na ovom mestu često organizuju velike proslave, poput venčanja, poslovnih ručkova i timbildinga.
To možete učiniti na telefone 021 881696 ili 066 8474747.
„Dunavsko-mediteranski“ ugođaj za dublji džep
Diskretna lounge muzika doprinosi intimnoj, romantičnoj atmosferi, a rustičan ambijent je savršeno uklopljen sa modernim detaljima.
Ovde možete uživati u jedinstvenim ribljim specijalitetima, ali i jelima od mesa.
Međutim, za vrhunski gastro doživljaj, uz „dunavsko-mediteranski“ ugođaj, budite spremni da izdvojite nešto više novca, jer to zadovoljstvo dolazi uz pripadajuće cene.
Aperitiv u vidu rakije iz lokalnog podruma Benišek-Veselinović će vam lepo otvoriti apetit, a savršeno se slaže uz platu kozijih sireva sa Fruške gore (890 dinara), ili mesnu platu „Šunka se vole“ (1.100 dinara).
Stomak možete „obradovati“ toplim supama i čorbicama, a pored standardne riblje (640 dinara), predlažemo vam da probate i belu riblju supu sa filiranim smuđem i povrćem (740 dinara).
Kada zvezda upeče, pravo osveženje predstavlja hladna čorba od krastavaca, sa mirođijom i belim lukom (490 dinara).
Ako preferirate nešto „na kašiku“, sa ribljim paprikašem od filiranog dunavskog soma nećete omašiti. Ukoliko ga konzumirate sa turoš čusom – i više je dovoljan kao kompletan obrok za jednu osobu (990 dinara).
Što se tiče ribljih specijaliteta, u stalnoj ponudi imaju smuđa, soma, šarana i pastrmku (ponekad i kečigu), koje spremaju na razne načine.
Nama su se baš svideli som u kukuruznom brašnu sa talandare i file pastrmke u sosu od belog vina (1.740 dinara).
Naravno, ribu spremaju i na grilu, ili „a la orli“, šarana možete pojesti i u dimljenoj varijanti, a za svako jelo možete odabrati prilog po želji – predlažemo krompir sa blitvom ili standardnu krompir salatu.
Originalne mesne kombinacije uz šum talasa
Iako se ovde prvenstveno dolazi na ribu, ni ljubitelji mesa neće ostati gladni. Naprotiv.
Već od same pomisli na juneća rebra u džemu od crvenog luka (1.740 dinara), posluženim sa pire krompirom, ili teleće pečenje sa pireom od celera u sosu od crnog piva (2.190 dinara), kreće nam voda na usta.
Svinjski file „Pasent“, nafilovan suvim šljivama i slaninom, paniran u orašastim plodovima i preliven sosom od suvih šljiva i crvenog vina (1.590 dinara) izmamiće vam uzdahe zadovoljstva.
U ponudi se nalaze i klasične đakonije sa grila i bifteci sa raznim sosevima.
Podrazumeva se da restoran ovakvog renomea ima bogatu vinsku kartu, sa pažljivo odabranim vinima iz karlovačkih, ali i drugih vinarija sa područja Fruške gore.
Ukoliko ne možete da se odlučite, ljubazni konobari će vam rado pomoći da ih uparite sa jelom koje najviše prija vašem cenjenom nepcu.
Obedovanje uz šum talasa i prelep pogled, učiniće da, makar na kratko, zaboravite sve vaše brige.
Ako vam je ostalo mesta za slatko, nemojte propustiti fenomenalno „Čudo od čokolade“.
Reč je o tartu od najfinije crne čokolade, prelivenim sosom od višanja, a odličan izbor je i sočna Ljubina pita sa višnjama i orasima, koja se servira topla sa sladoledom od vanile.
Gde još otići na ukusan obrok
Naravno, ovo je samo mali deo gastronmske ponude Sremskih Karlovaca, a ne bi bilo u redu ne spomenuti još neke odlične restorane.
Kad ste već kod „Pasenta“, čarda „Pod ladom platana“ nudi potpuno drugačiji ugođaj, onako pravi alaski, koji ćete pronaći ukoliko posetite čarde na Tisi.
Sam eksterijer pomalo podseća na socijalističke restorane u doba stare Juge, što samo doprinosi dobrom šmeku i pozitivnoj atmosferi.
Odmah pored se nalazi i restoran „Dunav“, u sklopu istoimenog hotelskog kompleksa, sa ponudom rečne i morske ribe i domaćim specijalitetima.
Na Stražilovu okrepljenje potražite u restoranu-brvnari „Brankov čardak“, gde ćete u ukusnim jelima uživati uz poj ptica i žubor potoka, na čistom fruškogorskom vazduhu.
Za one koji žele ekskluzivan doživljaj, etno restoran „Vila President“ je pravi izbor, jer ćete ovde u rustičnom ambijentu autentičnog vinskog podruma moći da uživate u boemskim noćima, uz vrhunsku uslugu.
Ostatak ćete morati da istražite sami, a sigurni smo da ćete uživati, jer fantastični Sremski Karlovci zaista imaju puno toga da ponude.
Dodaj komentar