Magazin Srbija

Šok cene i ove sezone u restoranima na Kopaoniku, rakija 640, litar vode 595 dinara (FOTO)

Foto: InfoKop
Foto: InfoKop

Kopaonik i Zlatibor već godinama važe za planine na koje je odlazak čoveku sa prosečnom srpskom platom gotovo nemoguća misija, posebno u jeku zimsku sezone.

Iako su cene ski pass-a ostale praktično na nivou prošlogodišnjih, moraju se obzir visoki troškovi smeštaja, ali i udar na džep koji vas čeka u ugostiteljskim objektima.

Ako je suditi prema fotografiji astronomskog računa koji je osvanuo na Tviteru, već na otvaranju sezone se vidi da će novca za ovu čast imati samo najlovarniji, dok će ostatak raje u zimskim čarolijama najverovatnije uživati putem televizora ili interneta zavijeni u ćebad u svojim stanovima.

Salata od kiselog kupusa i porcija hleba – rešenje za plići džep

Naime, očito da su gosti odlučili da se zagreju sa par rakija, čija cena iznosi gotovo neverovatnih 640 dinara.

Oni koji ne preferaju alkohol izabrali su da se osveže vodom i gaziranim sokovima, ali daleko od toga da je to jeftiniji izbor –  litra vode koštala ih je 595 dinara, a mala flašica Koka-kole 390 dinara!

Ni vegetarijanci neće dobro proći, pošto paradajz salata košta 800 dinara, dok ona od mladog spanaća iznosi 990.  Jedino ako se odlučite za sezonski kiseli kupus, platićete relativno prihvatljivih 350 dinara, koliko košta i porcija domaćeg hleba.

Ljubitelji nešto luksuznije ribe, poput fileta lososa, to zadovoljstvo platiće 2.900 dinara, dok za pohovanu piletinu treba da izdvojite “samo” 1.490 dinara.

Račun na kopaoniku
Foto: Twitter / sabijalo

Na kraju je društvo koje se odlučilo da se počasti u ovom ugostiteljskom objektu za tu čast moralo da izdvoji skoro 27.500 dinara, što je, složićete se, poprilično velika cifra za jedan ručak ili večeru.

“Jače” zaokruživanje

Kako dobro zaključuju na portalu Nova, ugostitelji su se poslužili starim psihološkim trikom, poput onog kojeg srećemo u svakodnevnim odlascima u prodavnicu – onom gde se cifra 9 ponavlja u cenama, terajući nas da potrošimo dosta više nego što smo planirali.

Jedino što se u ovom slučaju računa malo jače „zaokruživanje“, pa je piletina „samo“ 1.490 (a ne 1.500) dinara, sok nije 400, već 390, a salata je ipak „manje od 1000“.

Međutim, nekako se ipak čini da za račun od 230 evra za jedan relativno prosečan obrok, ugostitelji ipak ciljaju klijentelu koja je ljubitelj silikona i neona, a ne prosečnog građanina koji broji gde mu odlazi svaki dinar.

Njemu preostaje da uživa u kiselom kupusu i hlebu, koji može zaliti vodom iz česme, ukoliko uspe da se domogne Kopa.

Kopaonik sve više liči na ogromnu favelu, ponos Srbije zaliven betonom i armaturom (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

24 Shares
Share via
Copy link