Lifestyle

Rešite se viška kilograma za samo 7 dana

Metabolizam je biohemijski proces uz pomoć kog telo hranu koju unosimo pretvara u energiju. Kada smo mladi, mišićna masa skuplja energiju i sprečava gojenje. Međutim, kako starimo, gubimo te mišiće, a naše telo “napadaju” masnoće. I nakon 40. godine metabolizam se usporava 5% svake decenije – zbog toga sve teže mršavimo što smo stariji. Dobra vest je – možemo pobediti usporeni metabolizam.

Čuveni Dr Oz osmislio je 7-dnevni plan koji će učiniti čuda za vaš metabolizam i pomoći da istopite dosadno salo oko stomaka.

1. dan: Proverite svoj metabolizam

Kako biste počeli, morate da znate u kakvom stanju je vaš metabolizam, a to zavisi od vaše visine, težine i toga koliko ste aktivni. Utvrdite koliko kalorija vaše telo može da sagori, pre nego što počnete da se gojite. Onda ćete znati kako da prilagodite količinu kalorija, bustujete svoj metabolizam i počnete da mršavite. To možete izračunati na ovom linku.

2. dan: Izbacujte 100 kalorija dnevno

Kada agresivno krenete na drastičnu dijetu, vaše telo krene da paniči i prebacuje se u režim izgladnjivanja – a ovo zapravo usporava metabolizam. Najbolji način je da svakog dana smanjite za 100 kalorija količinu koju biste inače uneli.

Dobra stvar je da će vaš metabolizam raditi sjajno i ako se počastite sladoledom – smanjite količinu koju inače pojedete za jednu kuglu, i to je 100 kalorija. Na ovaj način (ako je sladoled mlečni), unećete i nešto kalcijuma, što će stimulisati masne ćelije da razgrađuju masnoće.

3. dan: Dodajte protein

Ako želite brži metabolizam, proteini su vaši prijatelji. Evo zašto: telo sagoreva dvostruko više kalorija vareći proteine, nego što to čini razgrađujući ugljene hidrate. Dodajte više proteina u svoju ishranu ubacivanjem dva obroka na bazi ribe u toku nedelje. Prepuna proteina, riba, poput lososa, sadrži i omega-3 masne kiseline, koje pojačavaju enzime koji sagorevaju masti.

4. dan: Jedite na 3 sata

Evo jedne čudne stvari u vezi sa metabolizmom: ako češće jedete, on je sve brži. Potrudite se da jedete redovno, što znači tri redovna obroka u toku dana i dve zdrave užine. I uvek jedite do sat vremena nakon buđenja, kako biste sprečili telo da pregladni. Kako bi vaš metabolizam radio punom parom, držite se ovog rasporeda (ili napravite svoj, u skladu sa vremenom buđenja i obavezama):

6-8h doručak

10h užina

12-14h ručak

15-17h užina

17-19h večera

Ne jedite posle 20h!

Ne preskačite užine. Istraživanja su dokazala da ljudi koji užinaju do 250 kalorija tri puta na dan jedu manje tokom redovnih obroka i imaju viši metabolički nivo.

Neke od užina koje možete jesti su:

– šaka pistaća – puni su proteina i mononezasićenih masnih kiselina, koje pomažu u sagorevanju masti

– nekoliko sušenih kajsija – uz pomoć njih unosite vlakna, a slatkaste su, pa vam neće faliti šećer.

5. dan: Popijte 3 ledena pića tokom dana – hladnu kafu, zeleni čaj ili vodu

Kafa i zeleni čaj sadrže kofein, supstancu koja prirodno podiže metabolizam. Dodajte let i bustovaćete ga dodatno. Ledena pića teraju vaše telo da radi, kako bi ih zagrejao, a time trošite više energije.

6. dan: Uzimajte cink

Cink smanjuje glad jer podiže nivo leptina, ključnog hormona koji alarmira telo da mu je dosta hrane, pa više nećete jesti, jer ste već siti. Možete ga piti pojedinačno, ili u sklopu multivitaminskih suplemenata, jer u jednoj tableti sadrži dovoljnu količinu ovog minerala.

7. dan: Vežbajte u kratkim intervalima

Kada vežbate u manjim naletima, probudićete svoje mišiće, zbog čega će oni automatski zahtevati više kalorija, a potom ih i sagorevati. Kratki ples ili brzi hod uz brdo jesu primeri tih intervala kojim možete ubrzati metabolizam.

Vežba za ubrzavanje metabolizma koju možete raditi bilo kada:

Sedite na stolici. Ustanite, ali nemojte koristiti ruke, nego se odupirite butinama i sedalnim mišićima. Ponovite nekoliko puta, kako bi se vaši mišići pokrenuli u boj protiv masti.

Hoćete da budete zdravi? Neka vam ovo postanu navike!

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link