Magazin Srbija Vojvodina

Najduža reka u Vojvodini danas je smrdljiva bara, jedan baja zamandalio branu i ne može mu niko ništa

reka krivaja
Foto: N1

Reka Krivaja, najduža reka u Vojvodini, kod Srbobrana zbog prekomerne eksploatacije ne dolazi do ušća u Veliki bački kanal. Ekološki pokret Srbobrana godinama ukazuje na zagađenje reke i prekomernu eksploataciju. Poslednja akcija je podrazumevala performans sa minutom ćutanja na lokaciji gde bi trebala reka da se uliva u VBK a zatim i odlazak do nelegalne brane gde su ekološki aktivisti otvorili branu i pustili vodu za sav živi svet koji postoji duž 30 km nizvodno od brane.

U međuvremenu je Dragan Kurjački, predsednik Ekološkog pokreta Srbobran bio u policiji i dao izjavu o tom događaju. On takođe planira da podigne krivičnu prijavu protiv Vojvodinavoda zbog ugrožavanja životne sredine i neodgovornog upravljanja vodama.

Povod za protest je totalno zatvaranje brane između Srbobrana i Feketića zbog čega se nizvodno od brane dešavaju akcidenti i ugrožavanje životne sredine, rekao je Dragan Kurjački u izjavi za policiju koju je dao 8. jula.

On objašnjava da tok Krivaje ispod brane, zatvaranjem postaje stajaća voda, bara, u kojoj se smanjuje nivo kioseonika te zbog toga živi svet strada. Upravo se zbog ovakovg neodgovornog upravljanja branom desio i pomor ribe kada je uginulo više od 340 kilograma smuđa. Rezultati su pokazali da nije bilo hemijskog zagađenja vode, već je uginuće ribe uzrokovano, pre svega, izuzetno niskom količinom kiseonika u vodi.

Rade Kurjački je za naš portal ispričao da brana na Krivaji nema građevinsku dozvolu i da je zapravo nelegalni objekat. Njena glavna svrha je da obezbedi vodu za navodnjavanje firmama koje se nalaze uzvodno od brane a svi koji su ispod brane bespravno ostaju bez vode.

30 kilometara je dug tok reke Krivaje ispod sporne brane koji se žrtvije da bi privatna firma mogla da navodnjava svoje posede.

Vode Vojvodine nisu gazdovale kako treba govori sama činjenica sa radnjama koje su oni nakon protesta preduzeli, objašnjava Kurjački.

– Pustilli su vodi iz pomoćnih kanala u Krivaju, da dođe sveža voda i da se podigne nivo kiseonika, što su trebali da urade ranije, pre pomora ribe. Onda su očistili dno vodotoka Krivaje ispred brane, da voda može nesmetano da prtiče kad se podigne kapija. Prekinuli su saradnju sa firmom koja crpi vodu za zalivanje, to su sve trebali preduzeti ranije, pre nego što se desio pomor i potuno zatvaranje vodotoka i pre nego što se desilo da mi nizvodno od brane Feketić 1 osranemo bez vode – kaže Kurjački za naš portal.

“Nizvodno od brane u Srbobranu ljudi se bave povrtarskom proizvodnjom, što na otvorenom, što u plastenicima i ostajanjem bez vode ovim ljudima se onemuogućava pravo na vodu, što je elementarno pravo svih nas”, stoji u njegovoj pisanoj izjavi za policiju.

Dvadesetak članova Ekološkog pokreta Srbobran  su 3. jula došli do brane u društvu novinara i zatekli su zatvorenu branu o čemu svedoče video zapisi, rekao je Kurjački.

Na branu je tog dana po prvi put postavljeno obaveštenje da je neovlašćenim licima pristup zabranjen, ali bez potpisa, pečata i informacija ko je obaveštenje postavio. To je dodatno razjarilo ekološke aktiviste te su sami podigli branu i pustili reku da teče svojim tokom.

Sutrandan je na teren izašla inspekcija, ali dva dana nakon protesta brana je ponovo zatvorena. Dragan Kurjački kaže da su ovim protestom želieli da ukažu JP Vodama Vojvodine da moraju upravljati vodnim resursima jednako i u interesu dobrobiti svih građana.

Takođe su želeli protestom utiču  da Vode Vojvodine otvore branu prema zakonu kojim se reguliše dotok i odtok vode, da mehanizam zaštite od neovlašćenog korišćenja, tako što bi mehanizam brane bio zaključan i samim tim zaštićen kako bi samo ovlašćena lica Voda Vojvodine mogla da upravljaju njime.

Otvoren pristup mehanizmu ostavlja sumnju da njime upravljaju radnici poljoprivrednog dobra koje koristi vodu iz akkumulacije kao što su i aktivisti Srbobrana slobodnio pritupili brani.

Ja sam lično pozvao gospodina Aleksandra Kiš i DTD Subotica koji rokuvodi tom branom i razgovarao sa načelnicom inspekcije, napim predsednikom opštine i dogovorili smo da obavimo jedan sastanak da zajednički rešimo problem na način koji je prihvatiljiv za sve. Oni su bili saglasni ali je gospodin Kiš rekao da mora da traži dozvolu od svojih pretpostavljenih iz Voda Vojvodine i do toga nije došlo već je podneta tužba. Iz Voda Vojvodine neće da razgovaraju, mi to kažemo, sa sitnom boranijom. Mi ćemo po istom reciprocitetu podneti krivičnu prijavu protiv Voda Vojvodine, da su ugrozili ekosistem, da su ostavili nizvodno 30 km bez vode – kaže Kurjački.

On dodaje da je važno da se sedne i razgovara da se to pitanje jednom za svagda reši jer ne može neko da uživa u blagodetima vode a da drugome to oduzme.

– Voda je naše dobro, voda je vlasništvo svih građana – zaključuje Predrag Kurjački.

Prema pisanju medija, Vode Vojvodine su podnele krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica koje je za 20 centimetara podiglo tablaste zatvarače na ustavi Feketić 1 što je prouzrokovalo opadanje uzvodnog, a porast nizvodnog nivoa vode.

Apsurdna situacija se ne završava ovde već mediji ponovo pompezno najavljuju da će zahvaljujući razumevanju Vlade Republike Srbije koja će preko Abu Dabi fonda obezbediti dodatna sredstva, JVP „Vode Vojvodine“ će ove godine ući u rešavanje ovog višedecenijskog problema, koji se rešava pred svake izbore, iznova.

Veliki bački kanal kod Vrbasa zaposeli splavovi, inspekcije ćute, a predsednika opštine zabole ona stvar

OGLAS

860 Shares
860 Shares
Share via
Copy link