Magazin Srbija

Veliki bački kanal kod Vrbasa zaposeli splavovi, inspekcije ćute, a predsednika opštine ‘zabole ona stvar’

splavovi
Foto: Privatna arhiva

Preko 35 nelegalno postavljenih splavova na Velikom bačkom kanalu pretnja su i po obalu i po jedini čisti deo ovog kanala. Postavljanje nelegalnih splavova krenulo je 2019. godine, a kako nadležni ne reaguju, broj splavova će samo nastaviti da se uvećava.

Udruženje sportskih ribolovaca “BAS-021” prijavilo je Javnom preduzeću “Vode Vojvodine” 17. juna prošle godine, postavljanje više splavova na obali pored šetališta, jedinog čistog dela Velikog bačkog kanala. Godinu dana kasnije nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih iz Vrbasa, inspekcija nikada, ni pored naloga koji je dobila o JVP “Vode Vojvodine” nije izašla na teren.

Udruženje ribolovaca “BAS – 021” broji preko 400 članova koji se zalažu za očuvanje čistog dela Velikog bačkog kanala. Prema rečima predstavnika ovog udruženja, bespravno postavljenih splavova ima sve više. Sada ih je više od 35 i nanose štetu, kako obali tako i vodi.

Opština Vrbas i nadležne inspekcije nisu dostavile odgovore redakciji portala Luftika, te do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo obrazloženje zašto se nadležni iz opštine Vrbas oglušuju o naloge da pošalju inspekciju na teren, zašto ne dostavljaju javnosti informacije koje se tiču svih, a posebno stanovnika Vrbasa.

Branko Knežević, član udruženja sportskih ribolovaca “BAS – 021” ispričao je za naš portal kako je počela borba za čisti deo Velikog bačkog kanala od kojeg ne odustaju.

– Mi smo predali žalbu za te splavove još dok ih je bilo 10-15. Iz „Voda Vojvodine“ su poslali ovde u Vrbas našoj inspekciji nalog da izađe na teren, ali oni nikada nisu to učinili. Sad smo tražili od „Voda Vojvodine“ uvid u izveštaj vrbaške inspekcije i šta su to tačno uradili.

Odgovor nismo dobili – kaže Knežević.

Knežević kaže da su se zbog bespravnog postavljanja splavova obratili i predsedniku opštine Vrbas, Predragu Rojeviću, na šta je on dao zanimljiv odgovor.

– Predesnik opštine je pitan za to, na šta je rekao da je to prethodni predsedik opštine dozvolio – sad ja da se zameram ljudima, ‘oću boli me ona stvar – priča Knežević.

Očigledno je da niko neće da se zamera, a ni da reaguje na problem koji postoji više od godinu dana.

– Niko neće da se zamera ljudima, mi imamo 400 članova u udruženju pecaroša. Mi imamo zavedeno da smo sve prijavili još prošle godine u maju mesecu, a inspekcija još nije izašla – kaže Branko.

Veliki bački kanal je najzagađeniji vodotok u Evropi koji više nije prohodan, a nekada je bio značajan plovni put. Upravo je to dokaz kolika je bojazan građana Vrbasa da ostanu i bez jedinog čistog dela Kanala.

– To je voda maltene prve klase, providna je i na najvećoj dubini do dna – priča Knežević o dodaje da građani samo obeleže sebi mesto na obali, donesu splav i jednostavno ga gurnu u vodu. Ti splavovi moraju da imaju priljučak na struju, moraju da imaju priključak na vodu. Moraju da imaju nepropusni tank za fekalije, moraju da imaju dozvolu iz kapetanije, moraju da imaju dozvolu inžinjera za plovne objekte, hiljadu stavki. Niko ništa nema, nešto su kao predali ne znam ni ja gde pa čekaju odgovor. Pa čekaš odgovor- nisi dobio pravo da postavis splav – kaže Branko.

Po pravilu na ovom delu Kanala ne bi smelo da bude splavova jer se on vodi kao plovni put.

Ovo Udruženje pored sportskog ribolova drži školu pecanja za decu ometenu u razvoju u okviru koje su organizovali takmičenja. Branko se priseća da su tada opštinari o njihovoj školi u prirodi govorili za kamere i preuzimali sve zasluge.

On je dodao da kad bismo uporedili fotograije od nekad i sad, da je ono što zatičemo na čistom delu kanala horor.

Vode Vojvodine nisu nadležne

Od Javnog preduzeća Vode Vojvodine smo dobili odgovor u kome se navodi da su Vode Vojvodine dobile prijavu od udruženja ribolovaca “BAS-021” 17. juna prošle godine.

„Nadležno odeljenje opštine Vrbas 21.7.2020. godine dostavlja nam obaveštenje u kojem navodi da nisu izdali ni jedno rešenje za postavljanje plutajućih objekata na toj lokaciji“, kažu iz JP Vode Vojvodine.

“JVP „Vode Vojvodine“ 15.9.2020. godine Odeljenju za inspekcijske poslove Opštine Vrbas, u skladu sa svojim nadležnostima, šalje prijavu i zahteva preduzimanje svih zakonom predviđenih mera, uključujući i uklanjanje bespravno postavljenih objekata. Nikakav odgovor na to nismo dobili” rečeno nam je u pismenom odgovoru iz ovog javnog preduzeća.

Iz ovog preduzeća poručuju da u skladu sa Zakonom o vodama, lokaciju za postavljanje, samo odobrenje, odnosno rešenje, sve uslove za postavljanje ovakvih objekata (splavova), uključujući i njihov uticaj na životnu sredinu određuju lokalne samouprave, u konkretnom slučaju Opština Vrbas, a ne JVP „Vode Vojvodine“.

“Odlukom o korišćenju obale i vodenog prostora na unutrašnjim vodama na teritoriji opštine Vrbas („Sl. list opštine Vrbas“, br.15/2010), u članu 11. navedeno je da nadzor nad sprovođenjem odluke i svih akata donetih na osnovu te odluke, obavlja odeljenje za inspekcijske poslove Opštine Vrbas.” porulčuju “Vode Vojvodine” i dodaju da uticaj plutajućih objekata na životnu sredinu takođe bi trebalo da definiše nadležni organ lokalne samouprave.

Iz JVP „Vode Vojvodine“ smatraju da ovaj deo kanala treba sačuvati, a ukoliko bude indicija o zagađenju odmah će reagovati njihova služba za zaštitu voda.

Nemanja Ivanović iz Pokrajniske inspekcije za zaštitu životne sredine za naš portal je rekao da su prijavu koju im je uputilio udruženje ribolovaca BAS-021 iz Vrbasa od 27.05.2021. godine, prosledili nadležnoj Pokrajinskoj inspekciji za bezbednost plovidbe kao i nadležnoj Pokrajinskoj vodnoj inspekciji radi postupanja u okviru njihovih nadležnosti.

Opština Vrbas ćuti

Svi nalozi vode ka nadležnima u opštini Vrbas na čelu sa predesednikom ali su njihova vrata zaključana kako za medije tako I za građane Vrbasa.

Projekat uređenja obala Velikog bačkog kanala iz 2019. godine koji potpisuje arhitekta Svetlana Mojić Džakula iz novosadskog biroa Salt & Water, za cilj je imao pruži mogućnost stanovnicima opštine Vrbas da uživaju pored vode.

vrbas
Foto: Gradnja.rs

 

– Ideja je bila da se obali da karakter, ali da se ne odvuče pažnja s lepote prirode koja se tu nalazi, rekla je Mojić Džakula za Gradnja.rs

splavovi

Foto: Privatna arhiva

 

Mnogo hteli mnogo započeli, a od svega Vrbašani su na kanalu dobili privatne splavove i zatvorena vrata institucija koje nihove probleme nemaju nameru da rešavaju jer kako lepo reče predesdnik opštine – zabole me ona stvar.

Vrbas, grad u kojem ljudi piju zatrovanu vodu, ali pare daju za televiziju na kojoj je sve bajno

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

253 Shares
253 Shares
Share via
Copy link