Magazin Novi Sad

Prekinuta prezentacija “Novog Sada na vodi”, direktor “Urbanizma” uvređeno napustio prostoriju

Foto: Ekološki Front Novi Sad

Prva od tri planirane javne prezentacije Nacrta Generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada održna je juče, 10. januara, u amfiteatru Spensa. Sudeći prema broju prisutnih građana,projekat Novi Sad na vodi, kako je u javnosti poznatiji, GUP Novog Sada ne zanima veliki broj građana.

Nasuprot vlasti Novog Sada koje promovišu plan, novosadske građanske inicijative i organizacije koje su ga analizirale, ukazuju na propuste.

Kako navodi Ekološki front, neformalni pokret iz Novog Sada, smanjivanje zelenih površina, ubacivanje stanogradnje na površinama koje su bile namenjene za sportsko rekreativne sadržaje, neurednost i neusaglašenost dokumenta sa realnim stanjem i potrebama glavne su odlike Nacrta GUP Novi Sad 2030.

Stav ovog neformalnog pokreta koji je prisustvovao prvoj javnoj prezentaciji je da je plan usaglašen sa potrebama investitora u cilju daljeg bogaćenja, pre svega Galensa i firme koja se povezuje sa Slobodanom Milićem Bocarom, nekadašnjim savetnikom Miloša Vučevića, danas direktorom VD Šajkaška.

Naredne dve prezentacije GUP Novog Sada će se održati na istom mestu ( Spens) i u isto vreme (10h) 14. i 21. januara a javni uvid traje do 5. Februara.

Podsećamo, “Vode Vojvodine” odbile su da daju saglasnost “Urbanizmu” na nacrt Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030. godine kojim bi se nasip pomerio za 600 metara u korito reke.

Direktor “Voda Vojvodine” Slavko Vrndžić je smenjen, mada mu nije istekao mandat, upravo zbog “Novog Sada na vodi.

Na njegovo mesto u novembru 2020. dolazi novosadski Vesić, zamenik Miloša Vučevića, Srđan Kružević.

Njemu u JP “Srbijagas” na radnom mestu savetnika generalnog direktora za investicije, miruju prava i obaveze zbog postavljenja na funkciju vršioca dužnosti direktora JVP ‘Vode Vojvodine’ do imenovanja direktora javnog preduzeća po sprovedenom javnom konkursu.

U prvih mesec dana na funkciji v. d. direktora Voda Vojvodine Srđan Kružević smenio je gotovo sve pomoćnike, ali i izvršnog direktora.

Pored temeljnih i blagovremenih kadrovskih priprema za kupovinu ćutanja “Voda Vojvodine” koje su urodile plodom u oktobru prošle godine, na jučerašnjoj prvoj javnoj raspravi mogli smo da vidimo i koliko su nadležni zainteresovani da čuju stavove građana.

Rasprava se završila tako što je direktor Urbanizma Dušan Miladinović demonstrativno napustio amfiteatar Spensa nakon što su mu neki od građana dovikivali da “lupeta kao Brnabićka” i da je “tipičan predstavnik SNS-a”.

Demonstrativnom odlasku uvređenog direktora, prethodila su preduga i nejasna izlaganja urbanista koji su čitali sa prezentacija i izbegavali odgovore na pitanja prisutnih građana.

Da li će konstruktivne rasprave biti na sledeće dve javne prezentacije zavisi i od odziva Novosađana, koji su na prvoj, slobodno rečeno, zakazali.

Novosadski urbanisti isključeni iz planiranja grada, zbog Galensa sužavanje korita Dunava

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
671 Shares
671 Shares
Share via
Copy link