Recepti

Razbijte jutarnju rutinu: Ovsena kaša na 3 načina!

Ovsena kaša je mnogima omiljeni doručak – lakoća spremanja, pun ukus i spektar vitamina B, čine ovo jelo nepogrešivim izborom za dobar početak dana.

Međutim, nije tajna da jedno isto jelo može brzo i da zasiti.

Stoga ćemo u narednim redovima ćemo sa vama podeliti 3 jednostavna i ukusna načina na koje možete pripremiti ovsenu kašu za doručak.

Pročitajte tekst do kraja i izaberite omiljenu kombinaciju!

#1 Ovsena kaša sa bademima i bananom – obrok koji će vas zasititi

Ovas je nutritivno bogata žitarica, sa niskim glikemijskim indeksom, što je čini idealnom opcijom za prvi obrok dana.

Kada ovoj kombinaciji dodate kalijum iz banane i vitamine A i E iz badema, dobićete zaista savršeno izbalansirano jelo, sa svim neophodnim mikro nutrijentima.

Uz to, svi sastojci za ovaj recept su lako dostupni, a cena ovsenih pahuljica se ubraja u najpovoljnije među žitaricama.

Sastojci:

  • ½ šolje ovsenih pahuljica ili 50 g
  • 1 šolja ili 250 ml mleka po izboru (kravlje, bademovo, pirinčano, sojino, …)
  • 1 cela banana
  • ¼ šolje iseckanih badema (30g)
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • Šaka bobičastog voća (jagode, borovnice, kupine, maline, ribizle, …)
  • Zaslađivač po izboru (šećer, med, sirup od agave, kokosov šećer, …)

Način pripreme:

  1. Za početak je potrebno da zagrejete ovsene pahuljice i mleko u šerpi na srednjoj temperaturi. Polako mešajte kako biste zadobili homogenu smesu.
  2. Iseckanu bananu i cimet dodajte u šerpu, pa kuvajte dok se kaša ne zgusne, otprilike 5-7 minuta.
  3. Kašu prebacite u omanju činiju i pospite iseckane bademe.
  4. Dodajte i sveže bobičasto voće, a odozgo sipajte zaslađivač po izboru.
  5. Poslužite dok je još toplo, uz zdravi voćni šejk!

#2 Ovsene palacinke – slatki delikates bez griže savesti

Želite okrepljujući slatki doručak, ali ne i da poremetite dijetu?

Bez brige, sledeći delikates će vam podariti sve neophodne vitamine i minerale, a ne sadrži rafinisane ugljene hidrate!

Ukoliko ste sladokusac koji uživa u klasičnom američkom doručku, obradovaće vas informacija da ove palačinke možete degustirati bez griže savesti.

Ovsene palačinke ne sadrže belo brašno niti dodatne šećere, ali ne zapostavljaju ukus i slatkoću.

Sastojci:

  • 50 g ovsenih pahuljica
  • 200 ml mleka po izboru
  • 2 jajeta
  • 1 zrela banana
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 šaka malina
  • Prirodni zaslađivač po izboru (med, sirup od agave, kokosov šećer, stevija, …)
  • 20 g maslaca

Način pripreme:

  1. U osrednju posudu najpre ubacite ovsene pahuljice, mleko i cimet, pa kuvajte na srednjoj temperaturi nekoliko minuta – sve dok se sastojci ne sjedine.
  2. Skinite šerpu sa ringle i ostavite da se smesa prohladi, ali ne i ohladi.
  3. Za to vreme razbijte jaja u drugu posudu, pa ih umutite ručno mutilicom. Umućena jaja dodajte u šerpu sa kašom.
  4. Izgnječite bananu viljuškom, pa je ubacite u šerpu sa ostalim sastojcima. Mešajte sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
  5. U tiganj stavite maslac da se istopi. Nakon toga, temperaturu podesite na srednju jačinu i sipajte pripremljenu smesu kao kada pravite američke palačinke (1 omanja kutlača = 1 palačinka).
  6. Pecite dok palačinke ne zadobiju karakterističnu zlatnu nijansu.
  7. U omanju šerpu ubacite sveže maline i zaslađivač po izboru, pa kuvajte maline dok se ne “raspadnu”.
  8. Prelijte sos preko jela i vaš doručak je spreman za konzumiranje!

 

#3 Ovsena kaša preko noći – idealan doručak za brza jutra

Ukoliko vaša jutarnja rutina iziskuje minimalne aktivnosti, verovatno vam ne odgovara da ujutru pripremate doručak.

Umesto da samo izjurite iz doma i zgrabite prvo jelo iz pekare, razmotrite opciju da napravite obrok kod kuće, i to noć pre.

Ovsena kaša u tegli je stoga najpraktičnije rešenje – njena priprema je brza i laka, a nutritivni sadržaj bogat i impresivan.

Sastojci za pripremu kaše:

  • 50 g ovsenih pahuljica
  • 250 ml mleka po izboru
  • 2 supene kašike čia semena
  • 1 kašičica mlevenog lana
  • 1 kašičica cimeta
  • ½ banane
  • 1 supena kašika putera od kikirikija
  • 1 šaka orašastih plodova
  • 1 šaka voća po izboru

Način pripreme kaše u tegli:

  1. U manju činiju ubacite pahuljice i prelijte ih mlekom po izboru.
  2. U smesu dodajte i čia seme, cimet i lanene semenke, pa promešajte smesu.
  3. Ispasirajte viljuškom bananu, pa je ubacite u smesu zajedno sa puterom od kikirikija i koštunjavim voćem.
  4. Sve dobro izmešajte i prespite smesu u teglicu.
  5. Preko kaše poređajte sveže voće, zatvorite teglicu i odložite je u frižider.
  6. I ujutru je vaša kaša spremna za poneti!

Ovako napravljena kaša može stajati par dana u frižideru, ako je u zatvorenoj teglici. Pre jela možete preko posuti nešto hrskavo (granole, pečeni lešnik, iseckan orah, …) kako biste napravili zanimljiv kontrast.

Ovas je zdrava namirnica koja će vam dati dovoljno energije za početak dana, a ova 3 recepta će vas inspirisati da se poigrate sa ukusima i teksturama.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno različitih relevantih informacija kako biste sledeći doručak pripremili bez muke – Želimo vam puno sreće u novim kulinarskim poduhvatima!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link