Magazin

Priroda je na nas pustila jedno od svojih najmanjih bića da nas temeljno stegne za ja*a

Antonije Pušić, iliti Rambo Amadeus, oduvek je poznat po svojim oštrim kritikama društvenih anomalija. Aktuelna kriza sa korona virusom trese čitavu planetu, koja je velikim delom zatvorena u karantinima.

Sreća u nesreći je da je priroda posle samo mesec dana smanjenih ljudskih aktivnosti vidno počela da se oporavlja. Upravo tu pojavu na sebi svojstven način prokementarisao je i Rambo.

Njegov tekst prenosimo u celosti:

Da nije Corone, vjerovatno nikada ne bismo uvidjeli koliko smo zapravo invazivna vrsta kao ljudski rod, i koliko prirodi malo treba da se oporavi od nas – tamo gdje nas privremeno nema.

Nadam se da će ova kriza djelovati vaspitno na ljudski rod, da ćemo biti malo manje bahati – kad shvatimo da je priroda pustila na nas jedno od svojih najmanjih bića i pojava iz svog bogatog arsenala – da nas temeljno stegne za jaja.

Pogledajte prirodu kako se lako snalazi bez nas. Bez horde ljudi, glisera, kruzera, invazije ljudi koji dolaze da se dive ljepoti – istovremeno serući po njoj.

Ako sam ikad imao neki religiozni osjećaj – to je sad – dok gledam kako se voda u kanalu očistila za manje od mjesec dana, i da je zapravo – priroda ta koja ima odlike božanskog i koja zaslužuje božanski tretman od nas – a ne obrnuto.

U Veneciji voda toliko čista da se prvi put vide ribice, vratili se delfini kod Kaljarija (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Mladen Borocki

Putnik, panker i stručnjak za istoriju, kulturu i običaje Islanda

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.4K Share
1.4K Share
Share via
Copy link